hamburger-icon

Kliker.info

Nova ljubav na pomolu : Zlatko Lagumdžija „vara“ Tihića s Fahrudinom Radončićem

Nova ljubav na pomolu : Zlatko Lagumdžija „vara“ Tihića s Fahrudinom Radončićem

19 Novembra
08:40 2011

Partnerski odnos SDP-a i SDA najprije je prerastao u rivalstvo a potom i u otvoreno neprijateljstvo: Slobodna Bosna otkriva zašto se Lagumdžija i Tihić sve češće gledaju preko nišana i analizira kako bi se raspad crveno-zelene koalicije mogao odraziti na političku scenu BiH.Odnosi unutar crveno-zelene koalicije koju su prije desetak mjeseci, uprkos otporima „s terena“, ustanovili stranački lideri Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić, pali su na najnižu tačku. U samo desetak mjeseci, partnerski odnosi između SDP-a i SDA najprije su prerasli u stranačko rivalstvo i borbu za prevlast a u posljednje vrijeme i u skoro neprikriveno međusobno neprijateljstvo i animozitet. Službena komunikacija među dvije partije svedena je na minimum a stranački čelnici sve učestalije poruke razmjenjuju posredstvom otrovnih saopćenja i navođenih medijskih napada.

POČETAK NEPOVJERENJA
Prva ozbiljnija pukotina u crveno-zelenoj koaliciji pojavila se u proljeće ove godine kada su počeli pregovori o konstituiranju vlasti. Nije tajna da je čelništvo SDA od samog početka bilo rezervirano prema SDP-ovim ambicijama da se iz vlasti na svim razinama istisnu legitimni predstavnici hrvatskog naroda – dva HDZ-a. Još u ranoj fazi pregovora, lider SDA Sulejman Tihić javno je problematizirao ambiciju Zlatka Lagumdžije da preuzme čelnu funkciju u novom sazivu Vijeća ministara BiH. Tihić je od početka zastupao načelo nacionalne rotacije na čelnim fukcijama, a dosljedna primjena ovog načela eliminira Lagumdžiju iz utrke za čelnu fukciju u Vijeću ministara BiH.

Nakon višemjesečnog zastoja u pregovorima oko formiranja vlasti, Lagumdžija je morao popustiti: najprije je ponudio da hrvatskog kandidata za državnog premijera imenuje SDP (Slavo Kukić), a nakon što je i ovaj manevar propao, nevoljno je pristao da predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH imenuje HDZ, partija s najvećom potporom hrvatskih glasača.U nastavku pregovora Lagumdžija se fokusirao na Ministarstvo vanjskih poslova BiH, u čemu je, sve donedavno, imao bezrezervnu podršku SDA.No, stvari su se nenadano zakomplicirale u Brčkom kada je postalo jasno da će bošnjačka strana preskupo platiti Lagumdžijinu ambiciju da preuzme Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Na pregovorima u Brčkom, srpska strana je pokazala iznenađujuću kooperativnost:  popustila je pred zahtjevima Lagumdžije, no zauzvrat je tražila sve ekonomske i finansijske resore u Vijeću ministara BiH, uključujući i čelnu poziciju u Upravi za neizravno oporezivanje!

PREVISIOKA CIJENA MVP-a
Lagumdžijin pristanak na Dodikovu ponudu izazvao je burne reakcije u vrhu SDA. U najkraćem, u SDA smatraju da je resor finansija neuporedivo važniji od resora vanjskih poslova, tim prije što je u posljednjih nekoliko mjeseci ozbiljno ugrožen princip pravične raspodjele prihoda od poreza na dodanu vrijednost. Samo u posljednja tri mjeseca, koficijent raspodjele prihoda od PDV-a korigiran je u korist RS-a za 1 posto, odnosno za ravno 50 milijuna KM! Osim toga, Vlada Federacije BiH pristala je izmiriti dug prema RS-u u iznosu od 32,8 milijuna KM, koji je utvrđen na temelju falsificiranih podataka o krajnjoj potrošnji u dva entiteta. Stranački dužnosnici SDA raspolažu suprotnim dokazima: da je potrošnja porasla u Federaciji BiH i da je korekcija koeficijenata trebala biti u korist a nikako na štetu Federacije BiH.

To je dodatno uvjerilo stranački vrh SDA da bi bilo krajnje opasno prepustiti Dodiku suverenu kontrolu nad financijskim tokovima u državi. U najmanju ruku, Bošnjaci bi morali kontrolirati jednu od dvije ključne finansijske institucije u državi: ili Ministarstvo financija ili Upravu za neizravno oporezivanje.Ovaj zaokret u vrhu SDA u toj je mjeri razbjesnio lidera SDP-a Zlatka Lagumdžiju da je zaprijetio raskidom koalicije s SDA. Za početak samo u Sarajevskom kantonu, a kasnije vjerovatno i na ostalim razinama vlasti.

NAVOĐENI MEDIJSKI NAPAD
U sarajevskim političkim kuloarima uveliko se spekulira da je lider SDP-a već obezbijedio zamjenu za SDA. Lagumdžija je navodno postigao nečelni dogovor s liderom Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinom Radončićem, prema kojem bi SBB mogao podržati manjinsku vladu SDP-a ako bi iz vlasti bila istisnuta SDA. U tom ključu tumači se i aktuelna medijska kampanja Dnevnog avaza usmjerena isključivo protiv jedne vladajuće partije – SDA. S druge strane, upada u oči Avazova blagonaklonost prema SDP-u, čije neuspjehe Avaz  redovno objašnjava izborom „pogrešnog koalicionog partnera“. U SDA vjeruju da iza medijske kampanje Dnevnog avaza stoji SDP, tim prije što je Avazova kampanja sinhronizirana s kampanjom Federalnog televizijskog servisa kojim suvereno vlada vrh SDP-a.Očigledna je bliskost Lagumdžije i Radončića, no veliko je pitanje je li na pomolu strateški savez SDP-a i SBB-a ili Lagumdžija koristi Radončića samo kao prijetnju, kako bi disciplinirao Tihića i njegove pobočnike u vrhu SDA, koji nisu spremni bespogovorno izvršavati naloge iz vrha SDP-a. O čemu god da je riječ, približavanje Lagumdžije i Radončića podrazumijeva udaljevanje Lagumdžije i Tihića.

ŠKALJIĆ POMIRIO LAGUMDŽIJU I RADONČIĆA

Nakon nekoliko godina žestokog rata, Lagumdžija i Radončić nenadano su zakopali ratne sjekire i započeli obostrano korisnu suradnju punu međusobnog uvažavanja i razumijevanja. Upućeni tvrde da je Lagumdžiju i Radončića izmirio zajednički prijetelj – Fehim Škaljić, inače Radončićev zet i predsjednik Glavnog odbora SBB-a. Škaljić je pored toga i član najužeg rukovodstva Bošnjačkog instituta, privatne zaklade Adil-bega Zulfikarpašića, čiji je predsjednik Zlatko Lagumdžija.

Prikriveni savez SDP-a I SBB-a
RADONČIĆ PODRŽAVA MANJINSKU VLADU

Na temelju rezultata posljedjih parlamentarnih izbora, mogući su različiti postizborni savezi – čak je teoretski moguće formirati vlast na državnoj razini i bez SDA i bez SDP-a. Praktično su ipak moguće samo dvije kombinacije: SDP i SDA ili SDP i SBB. Nije nevažno naglasiti da je savez SDP-a i SBB-a moguć i preko podrške SBB-a takozvanoj manjinskoj vladi u kojoj bi odlučujuću ulogu imao SDP, ali bez sudjelovanja SDA. Lider SDA Sulejman Tihić nebrojeno je puta ponovio stav da nikada i ni pod koju cijenu neće koalirati s Radončićem, za razliku od lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, koji je sačuvao most i prema Tihiću i prema Radončiću.U slučaju daljnjeg približavanja Lagumdžije i Radončića, gotovo je izvjesno da će se Tihić  ponovo okrenuti Silajdžiću. Asim Metiljević (Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku