hamburger-icon

Kliker.info

Nova investicija “Al Shiddija” : Prvi avion kompanije Flybosnia sletio u Sarajevo

Nova investicija “Al Shiddija” : Prvi avion kompanije Flybosnia sletio u Sarajevo

22 Decembra
15:27 2018

Letjelica Airbus A319 nove bh. aviokompanije FlyBosnia nakon probnog leta u Bugarskoj danas je sletjela na Međunarodni aerodrom Sarajevo, odakle bi trebala obavljati letove prije svega za Rijad, a kasnije se planiraju letovi i za brojne evropske gradove.

Na sarajevskom aerodromu danas je bilo veoma svečano. Vodeni topovi za doček  aviona koji bi trebao donijeti značajne promjene kada je u pitanju aviosaobraćaj u BiH te press konferencija na kojoj su zvanice govorile o ovoj investiciji.

Kako javlja Klix direktor kompanije FlyBosnia Chris Gabriel, direktor aerodroma Armin Kajmaković te kapetan aviona Amir Baralić obratili su se medijima i prezentirali značaj uspostavljanja ove kompanije i buduće planove.

“Čestitam timu FlyBosnia i zahvaljujem se svima koji su ovo učinili mogućim. San je postao stvarnost nakon mnogo rada i posvećenosti ljudi koji su bili dio ovog projekta. FlyBosnia razrađuje platformu zahvaljući kojoj će bh. dijaspora lakše moći doći kući. U narednih 12 do 18 mjeseci želimo da se broj letova u Sarajevo i izvan Sarajeva više nego udvostruči”, rekao je Chris Gabriel, direktor kompanije FlyBosnia.

Avion kompanije FlyBosnia koji je nabavljen od bugarske aviokompanije Balkan Holiday Air ima 156 mjesta, od čega je 12 mjesta u poslovnoj klasi.

“Siguran sam da će nakon analiza koje je kompanije FlyBosnia napravila prilikom uvođenja i početka letenja cijene biti na jednom primejrenom nivou imajući u vidu naše građane i ostale kategorije. Želja kompanije je da ima popunjene avione, da se poveća broj putnika i da se na taj način doprinose pvoećanju broja putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo”, rekao je Armin Kajmanović , direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Iako je prvi let na relaciji Sarajevo – Rijad bio najavljen za 10. juni, let nije realizovan jer se proces dobijanja dozvole za obavljanje komercijalnih letova odužio.

Kako saznajemo aviokompaniji FlyBosnia još uvijek nije izdata Potvrda zračnog operatera (AOC), no postupak je u završnoj fazi. Čim FlyBosnia dobije ovu dozvolu bit će organizovani probni letovi na relaciji Sarajevo – Mostar i Sarajevo – Banja Luka.

Nakon toga će biti uspostavljenje linije na relaciji Sarajevo – Rijad i Sarajevo – London. Plan je da se vremenom proširi lista destinacija na Džedu, Frankfurt, Štokholm i Amsterdam, ali i London.

Podsjećamo, osnivači FlyBosnie su predstavnica i direktor Al Shiddi grupacije Nudžejma Skenderović i Sulaiman Abdullah Al Shiddi koji je ujedno i jedan od najvećih investitora iz Saudijske Arabije u našoj zemlji. Saudijski konglomerat opisao je FlyBosniu kao novu, mladu i dinamičnu aviokompaniju koja će težiti ka tome da osigura putnicima uzbudljive i sigurne letove s najvišim standardom usluga.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Trpko
    Trpko 22 Decembra, 19:57

    Lijepa priča i volim poduzetnike samo da ne čopa našu buđetsku kesu.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku