hamburger-icon

Kliker.info

Nouriel Roubini: Grčka mora napustiti eurozonu i vratiti se drahmi

Nouriel Roubini: Grčka mora napustiti eurozonu i vratiti se drahmi

19 Septembra
17:20 2011

Grčka mora napustiti eurozonu i vratiti se drahmi, smatra Nouriel Roubini, američki ekonomist koji je prvi predvidio krah tržišta nekretnina i financijsku krizu 2008. godine. Roubini je svjestan da bi to značilo bankrot Grčke, ali i dalje vjeruje da je takav potez bolji od alternative. "Dr. Doom", kako je prozvan zbog svojih katastrofičnih prognoza, u blogu za Financial Times tvrdi da stimulacija koju Grčka dobiva od Europske unije zapravo ni na koji način ne pridonosi gospodarskoj stabilizaciji. Da bi Grčka izašla iz krize, potrebna je deprecijacija tečaja, vjeruje Roubini. A to nije moguće ukoliko Grčka ne napusti euro.

"Povratak nacionalnoj valuti i oštra deprecijacija brzo bi rezultirali većom kompetitivnošću i gospodarskim rastom, kao što se dogodilo u Argentini i mnogim razvojnim tržištima", tvrdi Roubini.Radi se, priznaje Roubini, o traumatičnom procesu koji bi značio drastičan udar na poslovanje europskih banaka i korporacija. No, lakše bi bilo sanirati nastalu štetu nego se i dalje bezuspješno boriti s dužničkom krizom, smatra Roubini, koji ističe da europske banke ionako već sada trebaju hitnu dokapitalizaciju.

"Štetu koja će nastati moguće je ograničiti ako proces napuštanja eurozone bude uređen i ako se osigura međunarodna potpora za rekapitalizaciju grčkih banaka", tvrdi Roubini, te dodaje kako bi eurozona, kada se više ne bi morala brinuti o Grčkoj, imala veći manevarski prostor za pomoć ostalim kriznim državama poput Portugala, Italije i Španjolske."Kao u uništenom braku koji zahtjeva razvod, bolje je imati pravila koja će svima financijski olakšati. Razvodi su bolni i skupi, čak i kada takva pravila postoje. Zbog toga se ne treba zavaravati mišlju da je izlaz iz eurozone lak posao. No, puno gore bilo bi gledati polaganu imploziju grčke ekonomije i grčkog društva", zaključuje Roubini. (Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku