hamburger-icon

Kliker.info

Noam Chomsky : George W. Bush je mnogo veći zločinac od bin Ladena

Noam Chomsky : George W. Bush je mnogo veći zločinac od bin Ladena

10 Maja
03:23 2011

"Upitajmo se kako bismo reagirali da su se irački komandosi spustili u sjedište Georgea W. Busha, ubili ga i bacili njegovo tijelo u Atlantski ocean",  napisao je najutjecajniji svjetski intelektualac Noam Chomsky, koji se oglasio tek tjedan dana nakon likvidacije Osame bin Ladena.

Zašto su ubili nenaoružanog čovjeka?            Filozof koji ima milijune istomišljenika u SAD-u i diljem svijeta, očekivano je udario po američkom trijumfalizmu nakon operacije i ubojstvo nenaoružanog bin Ladena bez zadrške vao ilegalnim. "Savršeno je jasno da je operacija bila planirani atentat, kojim su višestruko prekršene osnovne norme međunarodnog prava. Čini se da uopće nije bilo pokušaja da se uhapsi nenaoružana žrtva, što je 80 komandosa moglo učiniti, jer su i sami potvrdili da nije bilo gotovo nikakvog otpora, osim bin Ladenove supruge koja je stala pred njih", tvrdi Chomsky.

Bin Laden je priznao napade. Ja sam priznao da sam osvojio bostonski maraton.

Posebno je udario po pozivanju na pravo i pravdu, kojih su puna usta američkim političarima kad govore o akciji Geronimo."Još u travnju 2002. šef FBI-a Robert Mueller je rekao "da vjeruje" da je zavjera planirana u Afganistanu. To, međutim, nisu znali osam mjeseci ranije kad su imali ponudu talibana da izruče bin Ladena ako im se predoče dokazi. Obama je jednostavno lagao kad je rekao da smo brzo ustanovili da je napade 11. rujna izvela Al-Qaida. Mnogo se govori o bin Ladenovoj ispovijedi, koja mi izgleda kao moja ispovijed da sam pobijedio na bostonskom maratonu", navodi Chomsky.

Zar su tijelo morali baciti u more?                   Osvrnuo se i na medijski tretman operacije. "Mnogo je medijskih rasprava u Washingtonu koje izražavaju bijes prema Pakistanu jer nije izručio bin Ladena, iako su vojne i sigurnosne snage bile svjesne njegove prisutnosti u Abbottabadu. Manje se govori o pakistanskom bijesu zbog toga što je SAD napao njihov teritorij da bi izvršio politički atentat. Antiamerički žar u Pakistanu i dosad je bio golem, a ovi će ga događaji samo pogoršati. Odluka da se tijelo baci u more očekivano je isprovocirala bijes i skepsu u većini muslimanskog svijeta", smatra američki filozof.

Bin Laden je "osumnjičenik", a G. Bush "izvršitelj odluka"         Najradikalniji je u tezi da je George W. Bush mnogo veći zločinac od bin Ladena. "Bez ikakve dvojbe, njegovi zločini znatno nadmašuju  bin Ladenove, on nije bio "osumnjičenik" nego "donositelj odluka", piše Chomsky. Za Busha tvrdi da je izdao zapovijedi da se počini "vrhovni međunarodni zločin koje se razlikuje od drugih ratnih zločina samo u tome što sadrži u sebi akumulirano zlo cjeline (citira sud iz Nurnberga), za kojeg su nacistički zločinci obješeni: stotine tisuća mrtvih, milijuni izbjeglica, uništavanje većeg dijela zemlje, sektaški sukob koji se sad proširio na ostatak regije.

Bi li nacistička Njemačka svoje oružje nazvala Židov ili Cigan?

Okomio se i na naziv operacije. "Isto je i s imenom. Operacija Geronimo. Imperijalistički mentalitet je toliko ukorijenjen u zapadnom društvu da nitko ne može uočiti da slave bin Ladena, poistovjećujući ga s hrabrim otporom genocidnim osvajačima. To je isto kao nazivanje naših ubojitih oružja po žrtvama naših zločina: Apache, Tomahawk… To je kao da je Luftwafe nazvao svoje borbene zrakoplove Židov ili Cigan", zaključuje Chomsky. U eseju o Americi i bin Ladenu poručuje da mnogo toga još nije rečeno, ali da nam čak i najosnovnije i najočitije činjenice daju mnogo materijala za razmišljanje. (Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku