hamburger-icon

Kliker.info

Njemački mediji: Bravo, gospodine Papandreou!

Njemački mediji: Bravo, gospodine Papandreou!

02 Novembra
14:44 2011

Najava grčkog premijera da planira održati referendum i pitati narod što misli o mjerama štednje i za spas eura izazvala je burne reakcije među njemačkim političarima i komentatorima. Tportal donosi pregled najvažnijih analiza, među kojima, pomalo iznenađujuće, ima dosta pohvala za neočekivan potez Georgisa Papandreoua.'Bravo, gospodine Papandreou!’, poručuje u komentaru na odluku grčkog premijera o raspisivanju referenduma njemački tjednik Der Spiegel u svojem online izdanju. Komentator Sven Boell svoj tekst započinje konstatacijom da je ‘vrijeme da Grci konačno budu u prilici sami odlučivati o svojoj zemlji i sudbini svojeg naroda’. Boell podsjeća da je Grčka već godinu i pol dana de facto pod stranom upravom te da je tako izgubila svoj suverenitet, jer o svemu odlučuje tzv. trojka, koju čine Europska komisija, Europska središnja banka i MMF.

‘Ne gospodariti vlastitim financijama, moljakati okolo za novac i za to morati učiniti bespogovorno što se traži jednako je ponižavajuće i za siromašne ljude i za siromašne države. To uništava dušu, čini ljutitim i tjera u ludilo. Svijest o tome da se čovjek sam doveo u takvu situaciju cijelu stvar ne čini ništa lakšom, nego još težom’, dijagnosticira Der Spiegel te navodi tri dobra razloga za grčki referendum, na kojem će Grci sami moći odlučiti o svojem ostanku u eurozoni. Prvi je ‘mogućnost da premijer Papandreou dobije direktnu legitimaciju za svoje djelovanje’, drugi je to što će se tako skrenuti pažnja na zlurade opstrukcije grčke opozicije, koja ‘nije shvatila da država u takvom stanju ne treba stranačke obračune’. Treći razlog je pak taj što se Grčka već nalazi u slobodnom padu pa bi odluka naroda na referendumu o tome kojim se putem želi ići iz krize ‘trebala zaustaviti tu spiralu propadanja’.

Konzervativni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung objavljuje analizu pod naslovom ‘Sve ili ništa’, u kojoj se kaže da je ‘bijes u Berlinu velik’ zbog Papandreouve odluke. ‘S anketama koje pokazuju potpun slom javne podrške i tankom parlamentarnom većinom, nijedan premijer se ne može sam od sebe obavezati na radikalnu štednju, naročito protiv koje divlja narod na ulicama. Osim ako se može pozvati na većinski pristanak tog naroda, pa i kroz stisnute zube’, piše FAZ. Upozorava se da će za provođenje referenduma trebati vremena, što bi situaciju moglo pogoršati, ali i da bi Nijemci mogli dobiti ideju vlastitog referenduma o EU: ‘Građani koji se ne osjećaju predstavljeni aktualnom politikom vlade mogli bi se zapitati: kako to da Grci mogu glasati o tome žele li biti spašeni, a Nijemci ne mogu glasati o milijardama eura garancija za Grčku, koje će plaćati i njihova djeca?’

Lijevo nastrojeni Sueddeutsche Zeitung ističe da je odluka grčkog premijera o referendumu ‘dobra ideja, ali u pogrešno vrijeme’. Komentator Nico Fried kaže da Papandreouov potez ‘zaslužuje poštovanje’, ali da ‘nitko ne zna što će biti ako Grci na referendumu odbiju’ plan za spas svoje države i zajedničke europske valute. ‘Koliko god oštro zvučalo, činjenica je da grčka politika više nije stvar samo Grka. To je ključna razlika. O sudbini Grčke ovisi i šesnaest ostalih država eurozone, a ako je istina da o euru ovisi budućnost Europske unije, onda je cijeli projekt ugrožen’, piše Sueddeutsche Zeitung, zaključujući da bi bila ‘gorka ironija kada bi grčki premijer sada, nakon svih muka, izgubio povjerenje u parlamentu ili na referendumu’. Dok bi za ostatak Europe to ‘moglo postati jako skupa odluka’.  (Kliker.info-Tportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku