hamburger-icon

Kliker.info

Njemačka štampa o Srebrenici : Nema mržnje, samo pregolema tuga

Njemačka štampa o Srebrenici : Nema mržnje, samo pregolema tuga

12 Jula
15:55 2011

 Tageszeitung iz Berlina osvrće se na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici. Piše kako je jučer, nakon 16 godina, sahranjeno 613 ljudi, čiji su posmrtni ostaci tokom protekle godine izvađeni iz različitih masovnih grobnica a potom identifikovani. "Od nedjelje uveče između 6.000 i 8.000 ljudi okupilo se ispred Memorijalnog centra u Potočarima. Oni su učestvovali u maršu dugom 110 km kojim su Srebreničani krenuli 1995. godine, bježeći od Srba. U maršu su učestvovali i stranci. Pored Nijemaca i Austrijanaca među njima je bilo i bivših holandskih vojnika.

Među okupljenima je bilo i 300 biciklista, koji su iz Bihaća, udaljenog 400 km, stigli u Srebrenicu kako bi prisustvali obilježavanju 16. godišnjice genocida. Tužnoj ceremoniji, koju je obezbjeđivalo 2.000 policajaca, prisustvovalo je oko 30.000 ljudi. " Većina je insistirala da se iz najvećeg masakra u Evropi nakon 1945. izvuče pouka koja glasi "Da se nikada više ne ponovi!" Prisutni na dženazi izrazili su zadovoljstvo  zbog hapšenja naredbodavca za masakr Ratka Mladića. No, osjećaja trijumfa nije bilo. Bakir Izetbegović je osjećaje prisutnih izrazio rečenicom: "Naša osveta onima, koji su počinili tako teške zločine, je naše zalaganje za mir!"

Mržnja bi uništila njihovu dušu               Od okončanja rata 1995. Bošnjaci se nisu svetili. I najprostiji ljudi, koji dolaze sa područja na kojima su počinjena etnička čišćenja, naglašavaju stalno da bi mržnja uništila njihovu dušu. Okupljeni su razgovarali o najnovijoj presudi nizozemskog suda po kojoj vlada u Hagu mora da isplati odštetu Hasanu Nuhanoviću, koji je radio kao prevodilac u holanskom bataljonu, zbog smrti njegovih najmilijih. On je Srebrenicu smio napustiti skupa sa Holanđanima, ali su holandski vojnici srpskoj vojsci izručili njegovog brata, oca i majku, nakon čega su ubijeni. Presuda Suda u Holandiji  je glasila da holandski vojnici nisu smjeli predati Srbima porodicu Hasana Nuhanovića", zaključuje Tageszeitung. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku