hamburger-icon

Kliker.info

Nikšić pisao evropskim socijalistima: Sankcije su nužne kako bismo sačuvali mir u BiH

Nikšić pisao evropskim socijalistima: Sankcije su nužne kako bismo sačuvali mir u BiH

19 Oktobra
16:15 2021

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić uputio je pismo Partiji evropskih socijalista (PES) i Socijalističke internacionale kako bi ih informirao o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Kako je navedeno, Nikšić se kao predsjednik SDP-a obratio evropskim socijalistima kako bi ih informisao o krizi koja je potresla temelje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, prijeteći da dalje destabilizuje ne samo BiH, nego i cijelu regiju.

“Aktivnosti SNSD-a prijete da izazovu novi rat”

Pismo je, kako se navodi, poslano u skladu sa zaključcima sa Strateškog planiranja SDP-a s ciljem poduzimanja konkretnih mjera protiv trenutnih procesa rušenja ustavnog poretka BiH.

“Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranka koja je zbog svog nacionalizma izbačena iz Socijalističke internacionale i PES-a, koju predvodi Milorad Dodik, poduzela je niz neustavnih aktivnosti, otvoreno odbacujući politički poredak uspostavljen u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, poznatim i kao Dejtonski mirovni sporazum (DMS). Ove aktivnosti prijete da izazovu novi rat”, piše Nikšić.

Ističe kako se Milorad Dodik, ali i ostali političari SNSD-a oslanjaju na odbacivanje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

“Argumentacija koju koriste Milorad Dodik i ostali vodeći političari iz SNSD-a najviše se oslanja na odbacivanje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, uključujući otvoreno negiranje genocida u Srebrenici, dok se u isto vrijeme osuđeni ratni zločinci promoviraju i afirmišu kao navodni heroji. Sve ovo je popraćeno intenzivnom promocijom govora mržnje, diskriminacije i uvredljivih izjava zasnovanih na predrasudama, prvenstveno u odnosu na muslimansko stanovništvo”, navodi se u pismu.

Također, naglašava kako je kriza dodatno produbljena nakon što su predstavnici SNSD-a odlučili blokirati rad državnih institucija.

“Nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH donio odluku o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, Milorad Dodik i njegova stranka su u potpunosti blokirali rad Predsjedništva BiH, Parlamenta i Vlade. Nakon blokade koja traje mjesecima sada najavljuje da će svojim djelovanjem ukinuti Oružane snage BiH, osnovati svoju obavještajnu službu te zabraniti rad državne policije na području Republike Srpske”, naveo je Nermin Nikšić.

“Potrebno je poduzeti specifične mjere”

Poručio je kako se iza svake krize u BiH krije namjera da se skrene pažnja s kriminala u koji su uključeni najviši politički dužnosnici.

“Ovu kriznu situaciju prati uplitanje najviših dužnosnika susjednih država Srbije i Hrvatske, koji na redovnoj osnovi koriste zapaljivu retoriku u znak podrške podjelama i destabilizaciji Bosne i Hercegovine. Dužnosnici iz Hrvatske i Srbije sebe promoviraju kao predstavnike Srba ili Hrvata u Bosni i Hercegovini, tako podrivajući suverenitet naše države. O tome ste mogli izgraditi sliku i kroz nedavne diskusije i prijedloge u Evropskom parlamentu, kada se raspravljalo o Bosni i Hercegovini. Sve ovo čine uz podršku domaćih političkih subjekata s kojim dijele ideološke i interesne poveznice”, stoji u pismu predsjednika SDP-a.

Nikšić je također naglasio kako traži od evropskih socijalista da upotrijebe politička sredstva i da sačuvaju mir u BiH.

“Ovim putem tražim od vas da upotrijebite sva politička sredstva kojim raspolažete kako biste nam pomogli, prije svega da sačuvamo mir, ali i zajednički se suprotstavimo politikama podjela i sukoba. Tražimo od vas da ohrabrite i podržite Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini da primijeni ovlaštenja koja su mu dodijeljena Dejtonskim sporazumom i potvrđena Rezolucijom 1144 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija”, ističe Nikšić.

U zaključku, pozvao je na upotrebu specifičnih mjera protiv onih koji promoviraju segregaciju.

“Specifične mjere koje trebaju biti poduzete bi trebale uključivati sankcioniranje i smjenu s funkcija svih političara uključenih u podrivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine i svih onih koji promiču segregaciju, diskriminaciju i rasnu mržnju. Smatramo da su navedene mjere nužan pravac djelovanja kako bi se obnovila stabilnost i zaštitio krhki mir u našoj zemlji”, zaključio je Nikšić.

Na kraju, predsjednik SDP-a je kroz pismo poslao poruku evropskim socijalistima da podrže ustavne reforme u Bosni i Hercegovini.

“Također, tražim da poduzmete sve raspoložive mjere kako bi se podržale ustavne reforme i reforme izbornog zakonodavstva kojim bi se stalo ukraj široko rasprostranjenim izbornim prevarama i sistemskoj diskriminaciji punom implementacijom brojnih presuda Evropskog suda za ljudska prava, kojima je trenutni izborni sistem proglašen diskriminatornim”, navodi se u pismu koje potpisuje predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

(Kliker.info-Press)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku