hamburger-icon

Kliker.info

Nikšić ne želi smijeniti “svoje” ministre, prepušta posao parlamentarcima!

Nikšić ne želi smijeniti “svoje” ministre, prepušta posao parlamentarcima!

22 Juna
05:49 2012

 U posljednje vrijeme jača pritisak na predsjednika FBiH Živka Budimira koji je zid koji moraju preskočiti lideri novoformirane “četvorke” u FBiH ako žele izbaciti SDA, HSP i Narodnu stranku Radom za boljitak iz federalne vlasti.Zanimljiva je, međutim, pozicija Mirsada Kebe, potpredsjednika FBiH, a još indikativnije i zagonetnije njegovo ponašanje. Potpis potpredsjednika Kebe je vrijedan i težak kao i Budimirov, međutim, on se ne nalazi tako agresivno na popisu za odstrjel pred Ustavnim sudom FBiH kao Živko Budimir. U sarajevskim političkim krugovima se to tumači Kebinim političkim karakterom i kolebljivošću. I dok je predsjednik FBiH Živko Budimir u startu pokazao čvrst gard, za Kebu se smatra da bi mogao lako “podleći pritisku”, odnosno da bi ga se relativno lako moglo slomiti i uvjeriti u “više nacionalne i državne interese”. Izvor Dnevnoga lista iz vrha SDA priznao je kako se i lider SDA Sulejman Tihić potajno pribojava Kebine “izdaje” i povijanja kralježnice pred “nemoralnim” ponudama kako stranih obavještajnih krugova s kojima Kebo godinama vrlo pronicljivo surađuje, tako i goropadnih pretendenata za pozicije u novoj Vladi FBiH.

Nemoralne ponude         

Javna je tajna da je Mirsad Kebo obavještajac u krvi i da koketira s domaćim i stranim agenturama. Bez obzira na taj posao ne može mu se osporiti dosadašnja lojalnost Sulejmanu Tihiću i masa dobro odrađenih poslova unutar i izvan SDA. Ostaje misterija oko Tihićeve izjave nakon razgovora sa Živkom Budimirom kojom je javno posumnjao u “nemoralne” ponude i pokušaje podmićivanja. Je li Tihić mislio samo na zastupnike ili je nešto nanjušio i za neke druge bitne poluge u izvršnoj vlasti koje su mu presudno potrebne da bi spriječio stranački egzodus iz Vlade FBiH. Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo šuti o rekonstrukciji Vlade FBiH kao zaliven, ne komentira ništa i mudro iz prikrajka promatra kako se Budimir grčevito bori da ga ne “nabiju na ražanj” koji mu je namijenila “četvorka” .

Mučan posao

Rekonstrukcija izvršne vlasti u FBiH praktično počinje u utorak, 26. junaa zasjedanjem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Do tada će biti još nadmudrivanja, sumnji u nemoralne ponude i političke transfere, a nakon te sjednice karte će biti na stolu i definitivno se moraju početi miješati. Još prije nekoliko dana lideri “četvorke” su tvrdili kako će federalni premijer Nermin Nikšić prvi potegnuti obarač i smijeniti ministre iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak iz Vlade FBiH, a nakon njega bi to na državnoj razini trebao uraditi i predsjedatelj Vijeća ministara BIH Vjekoslav Bevanda. Prema rokovnicima Zlatka Lagumdžije i Dragana Čovića, Nikšić je smjene trebao potpisati još u prošli ponedjeljak. Dnevni list doznaje od pouzdanoga izvora iz vrha SDP-a kako je predsjednik federalne Vlade ipak u zadnji trenutak prelomio i iskazao svojevrsni neposluh.

Navodno je, naime, Nikšić odbio biti “dželat” tima na čijem je čelu bio i odbio je potpisati smijene “svojim” ministrima. Kako bi se elegantno izvukli iz mučne situacije, i Zlatko Lagumdžija i Nermin Nikšić su se usuglasili da proceduru izbacivanja ministara iz SDA, HSP-a i “Boljitka” pokrenu parlamentarci u Zastupničkome domu Parlamenta FBiH. Potez premijera Nermina Nikšića, ako je informacija doista točna, apsolutno je ispravan, principijelan i rijetko moralan za naše iščašene političke parametre. On je istodobno i vrlo lukav i lucidan. Jer, Nikšić bi morao u Parlamentu odgovarati na vrlo teška zastupnička pitanja i debelo potkrijepiti razloge za “hokejaške” smjene samo pojedinih ministara u Vladi FBiH za koju je tvrdio mjesecima kako sjajno funkcionira”. Ovako Nikšić prebacuje odgovornost na novu parlamentarnu većinu i njezin sud i razloge za smjene nekih članova njegovog ureda. D. Zorić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku