hamburger-icon

Kliker.info

Nikšić, Čović i Dodik sporazum potpisuju u Parlamentu BiH: SNSD odustao od diplomatije, Osmorka će imati četiri ministarstva?

Nikšić, Čović i Dodik sporazum potpisuju u Parlamentu BiH: SNSD odustao od diplomatije, Osmorka će imati četiri ministarstva?

14 Decembra
15:25 2022

Predstavnici stranka Osmorke, HDZ-a i SNSD sutra će potpisati sporazum o formiranju državne vlasti. Potpis će se, kako saznajemo, desiti u zgradi Parlamenta BiH.Potpisat će ga Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a koji predstavlja Osmorku, Dragan Čović (HDZ) te Milorad Dodik (SNSD).

Nakon toga bi vrlo brzo trebale uslijediti i druge procedure oko formiranja Vijeća ministara BiH.

Poznato je da je kandidat za predsjedavajuću Borjana Krišto (HDZ), a nju će morati delegirati Predsjedništvo BiH.

Što se tiče raspodjele ministarstava, sutra bi trebala biti definirana i konačna raspodjela.

Izvjesno je da će SNSD imati Ministarstvo finansija, ali je, kako je Raportu rečeno, Dodik odustao od Ministarstva vanjskih poslova na kojem je insistirao.

Pored toga, ranije je rečeno da je HDZ pristao da uz predsjedavajućeg ima još dva ministarstva. To bi značilo da će Osmorka imati četiri ministrastva.

U trenutnom Vijeću ministara, SDA-DF imaju tri ministarstva.

Zanimljivo je i da je Milorad Dodik pristao potpisati sporazum, što je ranije odbijao.

“Na pada mi napamet da išta potpisujem. Nemam namjeru potpisivati sporazume, napravit ćemo dogovor”, rekao je Dodik nedavno.

Ipak, kako nam je rečeno, Dodik je pristao da stavi i svoj potpis tokom sastanka  koji se nedavno održao u Banjoj Luci. Tu su načelno dogovoreni principi za formiranje vlasti.

(Raport)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku