hamburger-icon

Kliker.info

Nikola Grabovac: Tri kapitalna problema Bosne i Hercegovine

Nikola Grabovac: Tri kapitalna problema Bosne i Hercegovine

23 Maja
05:39 2012

Mislim da nema kapitalnijeg problema od zapošljavanja, a svi ovi drugi problemi o kojima pričamo, kao što su visina invalidnina, visina penzija, investicije itd., posljedica su nezaposlenosti ljudi, kaže RSE prof. dr. Nikola Grabovac.
 
RSE: Profesore Grabovac, već izvjesno vrijeme nema vas u medijima. Zbog čega?
 
Grabovac:
Ne pojavljujem se iz razloga što stvari koje sam ja pričao točno prije 10 godina, tada sam i udaljen iz svih struktura, se potpuno ostvaruju. I meni je najkrivlje i najžalije što se moje procjene ostvaruju. Prvo što se tiče MMF-a, nek je Bog na pomoći državi u koju dolazi MMF, jer njegov dolazak nema u suštini cilj oporavak države, nego njeno daljnje povezivanje. Međutim, ono što sam pričao prije 10 godina sad ću ponoviti – u BiH postoje tri kapitalna problema. Prvi je zapošljavanje ljudi. Kad govorim o zapošljavanju onda mislim zaposliti ih u produktivnu firmu koja će uspješno raditi i koja će isplaćivati plaću. Drugi problem u BiH je zapošljavanje.

Jer ako riješimo zapošljavanje, ako čovjek prima plaću, automatski se plaćaju doprinosi i za zdravstvo i za penzione fondove i za školstvo itd. I treći problem u BiH je zapošljavanje. Iskreno ću vam reći, ja mislim da nema kapitalnijeg problema od zapošljavanja. A svi ovi drugi problemi o kojima mi pričamo, kao visina invalidnina, visina penzija, investicije itd., su posljedica nezaposlenosti ljudi. Na funkcije su došli vrlo nesposobni ljudi koji ne znaju rukovoditi ni državom niti ostalim stvarima, i situacija je ovakva kakva jeste.
 
RSE: Ovo što radimo sa MMF-om ustvari je uzimanje kredita jedog za drugim i dodatno zaduživanje i sve dublje padanje u dubiozu. Bojim se da će BiH doći na grane Grčke.
 
 Grabovac
: Ne da ćemo doći, mi smo već ispod, i oni nas namjerno drže i namjerno nam daju kredit da bismo vratili prethodne kredite. Međutim, jednog dana će se morati podvući crta. Da li ćete to vi koji ste mlađi, ili naša djeca ili naši unuci poći vraćati? Međutim, oni svjesno to rade, ustvari nećemo vraćati. Znate šta će se uraditi? Ja već znam. Umjesto vraćanja duga, oni će preuzeti nam telekome, koji su zlatne koke, preuzeće nam elektroprivredu, koja je također zlatna koka. Znamo, to treba građanima vrlo jasno reći, kad smo se opredijelili za kapitalizam – kapitalizam je jednako gdje kapital vlada. Ali očito je da je ovaj vučiji kapitalizam koji je kod nas na sceni potpomognut iz međunarodne zajednice, ali strahovito ugrožen od domaćih struktura, koje ne vode računa o običnom građaninu, čovjeku, poboljšanju njegovog života, prespektivi i sigurnosti življenja itd.
 
RSE: Dakle, ovo je moderni kolonijalizam?
  
 ​​Grabovac
: Bitno je preuzeti dvije institucije u jednoj državi, a to su bankarski sustav i maloprodajnu funkciju – i onda vi komandujete tom državom. Kad govorimo o maloprodajnoj funkciji – znam ja, često prolazim kroz Livno, vidim ja tu i Konzume, međutim ja želim da mi Konzum kupuje robu koja je proizvedena u BiH. Koliko kupuje livanjskog sira? Tražim od Hrvatske da nam pomognu u zapošljavanju, a ne samo u deklaracijama i u pomaganju. Vidite granicu, koju ja često prelazim, u Doljanima – to je jedna od najtvrđih granica u BiH. Tu su najžešće kontrole baš zbog zaštite nekog nelagalnog uvoza u Hrvatsku. Dajte, pomozite, uspostavite svoje veterinarske stanice, utvrdite kvalitet i propustite ljude da prolaze sa robama, ili da firme iz Hrvatske uvoze te robe, da zaposle građanna iz Livna, Tomislavgrada, Kupresa, pa i iz drugih gradova – nisam nacionalista, iz Sarajeva, Žepča. Doboja itd.
 
RSE: A sada imamo sitauciju da je upitno uopće postojanje za pregled namirnica biljnog i životinjskoga porijekla ovdje kod nas na Kamenskom.
 
 Grabovac
: Oni će dozvoliti da sir iz Livna, ako ga želite izvesti negdje u Split, mora otići do Orašja ili do Županje, preći gore granicu, ili u Bosanskoj Gradišci gdje predviđaju neke prijelaze, da bi onda odozgo došao do Splita. Na takav način on će poskupiti i normalno da ga ovaj u Splitu više neće kupovati. Neprotočnost tih granica – jer mi imamo u Kamenskom napravljenu jednu od najmodernijih velikih graničnih postaja na bh. strani, gdje treba EU da sjedne i da omogući prolaz. Vjerujte, samo su dvije kancelarije u funkciji – carinske uprave, ona mala, i ona do nje policija, a čitave velike zgrade su potpuno prazne u koje se mogu smjestiti i veterinarske i sanitarne i druge inspekcijske kontrole. Međutim, mnogi u BiH se ne žele konfrontirati stručnjacima iz međunarodne zajednice – i prihvatamo takva rješenja.Željka Mihaljević (RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku