Muellerova  smjena bi ukazala da Trump djeluje kao da je iznad zakona, navodi se na vebsajtu grupe MoveOn.org, koja planira 800 demonstracija širom zemlje. U svakoj državi će biti održan najmanje jedan miting “Niko nije iznad zakona”, a do sada je 320.000 ljudi obećalo da će izaći na ulice.

Kako se dodaje, protesta će biti i ako Tramp otpusti zamjenika državnog tužioca SAD generala Roda  Rosensteina koji nadzire Muellerovu  istragu i ako ukine kaznu za saradnike koji su predmet istrage, kao što je bivši šef Trumpove kampanje Paul  Manafort. Trump kritikuje Muellerovu  istragu i naziva je “lovom na vještice”. On je zaprijetio da će otpustiti Muellera  pošto je Federalni istražni biro u ponedjeljak izvršio raciju u kancelarijama njegovog ličnog advokata, djelimično na osnovu uputstava specijalnog savjetnika.

Predsjednik Predstavničkog doma Kongresa SAD Paul Ryan je rekao juče da je uvjeren da Trump ne namjerava da otpusti Muellera.

Ostale grupe koje stoje iza planiranih protesta uključuju Prijatelje Zemlje, Američku federaciju nastavnika, organizacije veterana, saopštila je MoveOn. “Ne možemo da dozvolimo da za najvišu poziciju u zemlji ne važi zakon”, rekao je u telefonskom razgovoru za Reuters Erich Picha , predstavnik SAD u Prijateljima Zemlje. On je dodao da će njegova grupa podržati impičment Trumpa ako on otpusti Muellera.

MoveOn je saopštila da bi se Muellerovom  smjenom stvorila ustavna kriza. Ona je situaciju uporedila sa odlukom bivšeg predsednika SAD Richarda Nixona  da smijeni zvaničnike koji su radili na istrazi u vezi sa slučajem Watergate. Biujela kuća je saopštila u utorak da Trump “smatra da ima ovlaštenja” da otpusti Muellerakoji je proširio istragu na to da li su članovi Trumpove kampanje bili u dosluhu sa Moskvom. Rusija negira da se miješala u izbore u SAD, a Trump je rekao da njegov izborni štab i Rusija nisu bili u dosluhu.

MoveOn apeluje na američke zakonodavce da razmotre pokretanje procedure za impičment Trumpa ako on otpusti zvaničnike koji sprovode istragu, rekao je direktor grupe David Severs.

(Kliker.info-Danas)