hamburger-icon

Kliker.info

Nikad objavljeni intervju CNN-u: Mladić je 1995. tvrdio da u Srebrenici nije bilo likvidacija! (Video)

Nikad objavljeni intervju CNN-u: Mladić je 1995. tvrdio da u Srebrenici nije bilo likvidacija! (Video)

26 Avgusta
16:40 2011

 U neobjavljenom intervjuu za CNN iz 1995., Ratko Mladić je tvrdio da u Srebrenici nije bilo nikakvih smaknuća! Kazao je i da je srpska strana tražila da se svi vojno sposobni muškarci zatečeni u Srebrenici koji su predali oružje, razmijene za zarobljene srpske civile. "Tražili smo razmjenu civila preko Crvenog križa" – "Tražili smo odmah  posredovanje preko Međunarodnog crvenog križa i UNPROFOR-a da se zamijene za naše civile", Izjavio je Mladić neposredno nakon okončana borbi za Srebrenicu.Mladić je tada kazao da nije pozitivno odgovoreno na "srpsku gestu dobre volje", ali da očekuje da će, uz pomoć međunarodne zajednice, na muslimansku stranu biti izvršen pritisak i kako bi došlo do razmjene po načelu "čovjek za čovjeka" ili "svi za sve", ovisno kako se dogovore državne komisije.

Govoreći o tada aktualnim događajima u Srebrenici, Mladić je tvrdio da se dio muškaraca iz Srebrenice "koji su počinili zločine nad srpskim narodom", vjerojatno iz straha zbog počinjenih zločina, i uvjereni da će ih povući muslimanske snage s područja Tuzle koje su im išle ususret, krenuo u proboj prema Tuzli, Kladnju, a neki čak i prema Srbiji.Mladić je tada CNN uvjeravao da su njegove snage uspješno završile operacije prema Srebrenici i Žepi i uz pomoć snaga nizozemskog bataljuna, predstavnika međunarodne zajednice u Srebrenici, snaga UNPROFOR-a, te njegovom osobnim angažmanom uz pomoć generala Smitha i generala Nikolaja, čitavo civilno stanovništvo evakuirali tamo gdje oni žele.

"Jedan dio je poginuo, i naših i njihovih. Nije bilo smaknuća"

"Svi vojno sposobni koji su došli na mjesta gdje su se okupljali, civilno stanovništvo i oni koji su predali oružje evidentirani su", kazao je CNN-u prije 16 godina.Odgovarajući na pitanje novinara američke TV-mreže, Mladić je kazao da misli "da se najveći broj muslimanskih vojnika probio na teritorij koji kontroliraju muslimani", pozivajući se i na izvještaj generala Armije BiH Rasima Delića."Jedan mali dio se predao. Oni su pod našom kontrolom i prijavljeni su ili će biti prijavljeni Međunarodnom crvenom križu. Jedan dio je i poginuo. I naših i njihovih.

Vi možete pitati pripadnike međunarodnih organizacija koji su bili prisutni u Žepi. Mi smo njihove poginule sahranjivali u njihova muslimanska groblja na tom području", dodao je Mladić.Posebno je zanimljivo što je kazao na upit je li bilo masovnih grobnica i likvidacija. "Samo što je poginulo u borbi, to se moralo iz higijenskih razloga skloniti na odgovarajuća mjesta, da se sahrani dok ne budu razmijenjeni posmrtni ostaci s drugom stranom", tvrdio je zapovjednik vojske bosanskih Srba.U to vrijeme svjetska javnost još nije bila upoznata s monstruoznim pohodom Mladićeve armije. Njegovi vojnici pobili su u Srebrenici oko osam tisuća ljudi. Riječ je o najmasovnijem pokolju u svim balkanskim ratovima tijekom devedesetih. (Kliker.info-Index)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku