hamburger-icon

Kliker.info

Nije u pitanju “Komšićevo sjeme” nego pogubni inat i paranoična borba za fotelje

Nije u pitanju “Komšićevo sjeme” nego pogubni inat i paranoična borba za fotelje

28 Septembra
13:38 2011

 “Ožalošćeni” i napuhani lideri grupacije šest parlamentarnih političkih stranaka zapečatili su svoje jalovo putešestvije po BiH u američkom “nusproizvodu” i “mezimčetu” Distriktu Brčkom. Jedno zamjeničko mjesto i paranoični zahtjev za rekonstrukcijom federalne Vlade potopili su sve nade izbezumljene javnosti. Dragan Čović i Božo Ljubić nisu bili dovoljno mudri, popustljivi, a osobito ne oprezni, naletjeli su na minu iz RS-a. Uzaludni obračun sa “sjemenom” Željka Komšića, bez izmjene Izbornoga zakona i svih drugih suštinskih političkih nepravdi, vjerojatno je novi povod za sukob sa međunarodnom zajednicom i ogromni rizik odlaska u izolaciju i druge brojne sankcije Bruxellesa i Washingtona. Ako se od, naizgled, politički najjačih i najrigidnijih, Dodika i Bosića najmanje očekivao toliki ustupak jednako se tako od politički najnejačih, Čovića i Ljubića, najmanje očekivao takav besmisleno zapanjujući otpor kompromisu.

Nesalomljivi                          
Dvije su, dakle, šokantne stvari obilježile vjerojatni raspad grupacije šest stranaka u Brčkom. Odustajanje stranaka iz RS-a od četiri ministarske pozicije u Vijeću ministara i poglavito prepuštanje čelne poluge u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Nažalost, ona druga je tvrdoglavo inzistiranje Dragana Čovića i Bože Ljubića da pod cijenu raspada pregovaračkoga procesa dva HDZ ekskluzivno popune sve ministarske i sve zamjeničke pozicije u državnoj Vladi. Lideri dvaju HDZ-ova Čović i Ljubić ostali su nepokolebljivi i nesalomljivi u, davno izrečenoj, paroli da neće dopustiti da se “posije sjeme” Željka Komšića, odnosno da stranke koje nemaju legitimitet i političku volju hrvatskoga biračkoga tijela popunjavaju pa čak i drugorazredne hrvatske pozicije u Vijeću ministara BIH. Situacija preslikana i kopirana iz razdoblja mučnih pregovora i naguravanja oko ulaska “hadezeovaca” u federalnu Vladu. Ta tvrdoglavost i nespremnost na popuštanje kažnjena je izbacivanjem iz Vlade FBiH izolacijom i navlačenjem bijesa međunarodne zajednice na ponašanje i politiku najjačih hrvatskih stranaka. Predsjednici dvaju HDZ-ova vjerojatno su svjesni svojih postupaka, rizika i posljedica. Ipak, prve oštrice analitičara i samih sudionika višesatne sesije u gradiću koji cijepa Republiku Srpsku na dva dijela usmjerene su na Čovićevu i Ljubićevu naivu i neprepoznavanje političke perfidne spletke od Milorada Dodika i Mladena Bosića koja graniči s partnerskom izdajom.

Nekoliko tajni                          
Makar je teško povjerovati i razumjeti, ali šokantno popuštanje “platformašima” od do jučer zajapurenih i nepokolebljivih vođa iz RS-a sluti na neku tajnovitu političku trgovinu i zamku u koju su upali Čović i Ljubić. Nekoliko tajni i pitanja traže odgovor. Što su radili i na što su nagovarali američke i britanske diplomate Dodika u Banjoj Luci. Kakav je deal s gospodarom RS-a u Laktašima zgotovio gospodar FBiH Lagumdžija? I, napokon, što je to bilo toliko bitno da je Mladen Bosić, šef SDS-a, imao privilegiju ostati iza zatvorenih vrata sam sa Zlatkom Lagumdžijom nakon službenih razgovora prije 10-ak dana u Sarajevu? Podsjećamo, Lagumdžija i Bosić očijukaju još od listopadskih izbora i paklenoga, propaloga, Lagumdžijinoga plana izbacivanja SNSD-a iz Vijeća ministara BiH.

Što god da su muljali ili blefirali, održali su političku lekciju čelnicima dvije najjače hrvatske stranke. Dragan Čović i Božo Ljubić su sada na političkoj vjetrometini bez političkoga zaklona zbog uzaludne i besmislene borbe protiv navodnoga “Komšićevoga sjemena”, a posrijedi je zapravo grabež za funkcijama i nerazuman otpor spram političkoga kompromisa. Milorad Dodik je imao blagoga razumijevanja za Čovićeve i Ljubićeve muke. Nije želio brutalno obznaniti da odlazi od njih, kazao je kako je ključni problem u FBiH, odnosno u stavu oko političke većine. Dodik je cinično svojim prijateljima iz Mostara locirao adresu na koju se trebaju javiti ako žele rješavati nacionalne probleme. Mladen Bosić je bio izravan, sa žaljenjem je ustvrdio ono što svi znamo: “u Brčkom je preslikana situacija iz razdoblja formiranja vlasti u FBiH”.

Direktiva?                      
Što će se morati dogoditi nakon Brčkog? Najvjerojatnije ono čega su se Dragan Čović i Božo Ljubić najviše pribojavali i što su pod svaku cijenu morali, a nisu znali ili nisu htjeli izbjeći. Ako su Lagumdžija i Dodik uistinu približili stavove oko IPA fondova, to znači i oko paketa europskih zakona, ostaje još onaj laganiji dio posla za moćne međunarodne “mišiće”, slomiti otpor nejakih i neracionalnih kočničara europskoga puta BiH: Dragan Čovića i Bože Ljubića. Samo, daj Bože, da u tom raspletu uopće i dobiju više prigodu vagati oko jedne zamjeničke pozicije. Da su stali na “branik” nacionalnih interesa primjerice oko popisa pučanstva ili Ustavne reforme, svaki razumni Hrvat bi digao “palac gore”. Paranoična borba za fotelje, samo da ih ne dobije nekih Hrvat iz SDP-a ili HSP-a, bez suštinskih političkih zahtjeva i ustavnih korekcija ne zaslužuje razumijevanje niti potporu. To je izolacija i guranje naroda u ponižavajući položaj.Tko zna po čijoj direktivi?!  (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku