hamburger-icon

Kliker.info

Nihad Ćosić: Obučavao sam bombaše samoubojice

Nihad Ćosić: Obučavao sam bombaše samoubojice

15 Maja
05:06 2009

U okviru trogodišnje istrage o djelovanju Al-Qaidinih terorista na prostoru Austrije, njihovo državno tužiteljstvo ispitalo je i Nihada Ćosića, državljanina BiH i bivšeg pripadnika odreda El-Mudžahid.
Svjedočenja Ćosića
U više svjedočenja Ćosić je opisao postupak inicijacije, obuke i slanja Al-Qaidinih odreda smrti koji su samoubilačke napade organizirali od Pakistana, Afganistana do Iraka. Uz suglasnost uredništva sarajevskog tjednika Dani, ustupljeni su nam sažeci svjedočenja Nihada Ćosića, kojeg povezuju sa sudskim istragama o terorizmu u Pakistanu, Njemačkoj i Austriji. Spomenuti svjedok, koji je 2007. godine kao pripadnik Al-Qaide uhićen na iransko-pakistanskoj granici, a potom izručen BiH, nakon čega služio zatvorsku kaznu u Zenicu, s austrijskim tužiteljima razgovarao je nekoliko puta. Ključni dio Ćosićeva saslušanja odnosi se na slučaj Aleema Nasira, njemačkog državljanina pakistanskog podrijetla, koji se nalazio pod istragom austrijske agencije BVT. U prvom saslušanju, koje je obavljeno još 31. listopada 2007. godine, Nihad Ćosić je kazao kako su za samoubilačke napade najviše tražili državljane Njemačke i ostalih članica EU-a, jer im za ulazak u Europu ne treba viza. “Obuka za osobe koje se prijave za samoubilačke napade odnosi se samo na eksploziv. Ja sam osobno obučio 14 osoba s područja EU-a, koje su otišle iz Islamabada (Pakistan) u Iran, s tim da je zadnja destinacija Njemačka. U Njemačkoj se trebaju javiti šejh Sulejmanu el-Magribiju, koji je, kao trener eksploziva, obučavan u Afganistanu. EI-Magribi se nalazi u Njemačkoj i zadnji put sam ga vidio u Hannoveru prije dvije godine. Njegov mlađi brat Halid je poginuo u Afganistanu u srpnju 2006. godine.
Godine džihada u BiH
Nakon obuke o eksplozivima, polaznici potom odlaze kod šejha Laitha el-Libija koji vrši moralnu pripremu kandidata. Njemu u tome pomaže šejh Isaa el-Misri”, rekao je Ćosić austrijskim istražiteljima. Još ranije u razgovoru za tjednik Dani Nihad Ćosić je, kao i tužiteljima, detaljno opisao svojih “12 godina džihada u Bosni i Hercegovini, Čečeniji, Afganistanu i Pakistanu”. Iz bogatog terorističkog opusa opisao je druženje s teroristom Abu Laith el-Libijem, koji stoji iza samoubilačkog napada u blizini američke vojne baze Bagram u Afganistanu tijekom posjeta dopredsjednika SAD-a Dicka Cheneyja u veljači 2007. godine. Opisujući identitet 14 osoba koje je on osobno obučavao za samoubilačke napade, Ćosić je austrijskim istražiteljima kazao kako se “radi o osobama iz Alžira i Maroka, a dva su konvertita iz Njemačke”. Poslije mog uhićenja šejh Sulejman el-Magribi je poslao zamjenu za mene, tj. da se osoba obuči rukovanju eksplozivom. Taj se kamp nalazio u graničnom pojasu s Afganistanom. U istom je kampu došlo do nesreće kada je moja zamjena, koja se zove Aleem Nasir, zadobila teže opekline na desnoj ruci. Opisuje kako ih je CIA zatvorila u isti zatvor u Pakistanu kako bi se međusobno optuživali i rekli neka imena ljudi koji se nalaze u Njemačkoj. Prošle godine njemačko tužiteljstvo protiv njegova suradnika Aleema Nasira podiže optužnicu zbog financiranja Al-Qaide.  (Kliker.info-Večernji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku