hamburger-icon

Kliker.info

Niall Ferguson: Do 2021. godine Njemačka će EU zamijeniti novom unijom

Niall Ferguson: Do 2021. godine Njemačka će EU zamijeniti novom unijom

21 Novembra
06:54 2011

Evropska unija će se zbog krize raspasti, a već 2021. godine naslijedit će je nova tvorevina Sjedinjene Evropske Države, i to pod snažnim liderstvom Njemačke, a u kojoj će biti zapadni Balkan, uključujući BiH i Srbiju. Ovo je predviđanje poznatog britanskog historičara Najala Fergusona (Niall), harvardskog profesora, koje je objavio ugledni „The Wall Street Journal".

 Konzervativni britanski historičar ne govori prvi put o raspadu EU, ali prvi put navodi predviđanje da će Njemačka preuzeti palicu i napraviti novu uniju, u kojoj će za sebe posebno vezati Bosnu i Srbiju te Kosovo i Makedoniju. Ferguson navodi da će se Velika Britanija i skandinavske zemlje odvojiti, a da će se Belgija raspasti, pa će Brisel, kao sjedište, zamijeniti Beč.

Velike razlike                    Ugledni bh. historičar profesor Enver Imamović ukazuje na to da je dosadašnja evropska povijest pokazala velike kulturne, vjerske, tradicijske i mnoge druge različitosti među državama.- EU je bio pokušaj da se Evropa ujedini, ali vidimo da je sad pred raspadom zato što je teško povezati jednu Njemačku ili Švedsku s, recimo, Mediteranom i nije čudno što su sada ovoliki povici na Grčku i Italiju – ističe profesor Imamović. Ipak, on smatra da je ova ideja teško ostvariva, pogotovo ako se uzme u obzir nekompatibilnost Njemačke kao najrazvijenije države svijeta sa zemljama Balkana koje su na mnogo nižem stupnju ekonomskog razvoja.

Politikolog Miloš Šolaja, direktor Centra za međunarodne odnose iz Banje Luke, smatra da je sve moguće, ali da je EU i ranije u više navrata pokazala da umije prevazići krize.- Takve apokaliptične vizije uvijek se i javljaju u ovakvim trenucima. Ove najave možda dolaze iz britanskih političkih krugova, gdje je odavno prisutan evroskepticizam. Treba biti veoma oprezan kad se govori o ovakvim stvarima – ističe Šolaja.Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH, ne spori da se EU nalazi u najvećoj krizi od Drugog svjetskog rata. Ipak, on je uvjeren da ideja jedinstvene Evrope teško može propasti.

Stogodišnja ideja                      – Podsjećam vas da je ideja Sjedinjenih Evropskih Država stara više od 100 godina. Evropska unija je trebala biti stvorena po uzoru na SAD, pa je na kraju i formirana – ističe Praštalo, koji spori mogućnost daljnjeg  evoluiranja EU.- Možda je to naredna faza, ali bez raspada EU – smatra Praštalo. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku