hamburger-icon

Kliker.info

Neuspjela pobuna protiv Franje : Pokrenuta peticija da se Papa proglasi heretikom, dosad prikupila 3400 potpisa

Neuspjela pobuna protiv Franje : Pokrenuta peticija da se Papa proglasi heretikom, dosad prikupila 3400 potpisa

Maj 04
16:29 2019

Peticija koja podržava otvoreno pismo grupe ultrakonzervativnih svećenika i teologa, u kojem traže da papa Franjo bude proglašen heretikom, prikupila je na internetskoj stranici Change.org gotovo 3400 potpisa do danas u podne.

Grupa od 19 katoličkih svećenika i teologa pozvala je biskupe da proglase papu Franju heretikom u najnovijem od ultrakonzervativnih napada na poglavara Katoličke crkve zbog niza pitanja, od pričesti za rastavljene, vjerske raznolikosti, do neodgovarajućeg odnosa prema krizi spolnog zlostavljanja u Crkvi.

Deseci katoličkih teologa i članova svećenstva, ali ne i kardinali, podržali su njihovo otvoreno pismo na 20 stranica datirano s 30. aprila.

“Poduzeli smo ove mjere kao zadnji pokušaj da odgovorimo na gomilanje štete koju su uzrokovale riječi i djela pape Franje i zbog kojih je nastala jedna od najgorih kriza u povijesti Katoličke crkve”, poručili su u otvorenom pismu u kojem su napali Papu zbog ublažavanja stajališta Crkve o nizu pitanja. Tvrde kako se nije dovoljno zalagao za borbu protiv pobačaja te da previše prihvaća homoseksualce, kao i protestante i muslimane.

Pismo nije potpisao nijedan visokopozicionirani dužnosnik Crkve

Autori pisma kažu kako postoji dokaziva veza između Franjinog “odbijanja katoličkog nauka” i onoga što oni vide kao njegov povlašten odnos prema svećenicima koji podržavaju njegova stajališta, a optuženi su za spolne prijestupe.

Pismo navodi kako je “zaštita i promicanje svećenika koji odbacuju katolički nauk o braku, spolnoj aktivnosti i o moralnom zakonu općenito, čak i kada ti svećenici osobno krše moralne i građanske zakone na strahotan način, dovoljno dosljedna da bi se mogla smatrati politikom pape Franje”.

Otvoreno pismo nema službenu težinu kako bi uvjerilo biskupe da pokrenu istragu ili bilo kako djeluju i nije ga potpisao nijedan visokopozicionirani crkveni dužnosnik. 

Pismo je objavljeno u utorak na konzervativnoj katoličkoj web stranici LifeSiteNews, koja se često koristi kao platforma za napade na Papu. Prošle su godine objavili dokument bivšeg veleposlanika Vatikana u Washingtonu, nadbiskupa Carla Maria Vigana, koji je pozvao Papu da podnese ostavku.

Znatan dio pisma odnosi se na Radost ljubavi (Amoris Laetitia), Papin dokument iz 2016. koji je kamen temeljac njegovih pokušaja da Crkvu s 1,3 milijarde članova učini inkluzivnijom i manje osuđujućom.

Papa Franjo je u dokumentu pozvao Crkvu da bude manje stroga i suosjećajnija prema “nesavršenim” članovima, poput rastavljenih i onih koji su se kasnije ponovno vjenčali civilnom ceremonijom.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *