hamburger-icon

Kliker.info

Neugodna pitanja : zašto nije pokazano Bin Ladenovo tijelo ???

Neugodna pitanja : zašto nije pokazano Bin Ladenovo tijelo ???

03 Maja
03:07 2011

Američki je predsjednik Barack Obama bio više nego jasan i ponovio ono što je bilo poznato: da SAD želi glavu Osame bin Ladena, da je to bio glavni cilj rata protiv terorizma i da je naredio direktoru CIA-e Leonu Panetti da ubije (ili uhiti) Bin Ladena. Obama ističe da se ‘dogodila pravda’. Međutim, postavlja se pitanje može li se u državi koja se zaklinje u demokratske ideale, i još važnije, u demokratski poredak, tvrditi da je pravda zadovoljena time što je neprijatelj likvidiran u oružanoj akciji, odnosno metkom u čelo

Krenimo od Obamine tvrdnje da je želio, po svakoj cijeni, ukloniti Bin Ladena. U sinoćnjem govoru koji je potresao medije, potpuno nepripremljene, i doveo mnoge građane SAD-a u iracionalno euforično stanje, što još samo više izaziva ekstremističke islamističke snage, ma koliko god američki predsjednik ponavljao da bitka protiv Osame bin Ladena i Al Kaide nije bitka protiv islama, Obama je kazao da je nakon nekoliko mjeseci intenzivnih obavještajnih radnji prošli tjedan donio odluku da se krene na Bin Ladena.

‘Prošli sam tjedan odlučio da imam dovoljno informacija da poduzmem mjere te sam odobrio operaciju da se uhiti Osama bin Laden i da ga se preda u ruke pravde’, kazao je Obama. Razvoj događaja otvara više dileme: je li bio iskren u tome da je želio ‘uhititi’, a onda i suditi Bin Ladenu? Ili je pak to samo rekao reda radi budući da je bilo jasno da su Bijela kuća i Pentagon opsjednuti potrebom da Bin Laden nestane sa scene, odnosno da ga se ponudi kao satisfakcija za tisuće ubijenih, ne samo u napadima 11. rujna 2001. i ne samo na teritoriju SAD-a? Jer, ako se željela satisfakcija i ako je cilj bio da se ‘dogodi pravda’, očekivalo bi se od SAD-a da će Osamu bin Ladena uhititi, ako su ga već imali u okruženju, kako je sada potpuno jasno, štoviše, s obzirom na to da Obama tvrdi da je akcija izvedena u suradnji s pakistanskim vlastima koje imaju kasarnu samo kilometar udaljenu od mjesta gdje se Bin Laden skrivao.

Naravno, sasvim je legitimno tvrditi da su specijalne jedinice imale naredbu da ga se uhiti, ali da je nešto pošlo po zlu i da je Osama u akciji ubijen (ili se ubio). No, budući da su se vlasti SAD-a, potpuno neobično i pogrešno, potrudile da javnost SAD-a i svijeta (kojoj se američki predsjednik obraća) u tako važnom trenutku ostane uskraćena za ključne informacije te su, suprotno muslimanskim običajima, koji jedino prihvaćaju stavljanje smrtnih ostataka muslimana u zemlju, učinile da tijelo nestane, kaže se, u moru, sasvim je realno očekivati lavinu spekulacija, neugodnih pitanja, krivih zaključaka i novog vala nasilja militantnih islamista.

Zašto nije pokazano Bin Ladenovo tijelo? Zašto je predsjednik požurio hraniti euforiju svojih sugrađana? Što je bilo tako važno da priječi objavljivanje elementarnih podataka, baš onako kako se pokazalo kada je uhićen Sadam Husein? Teško je vjerovati da postoje razlozi za takvu tajnovitost ako se akcija dogodila na planirani način, pred nosom pakistanske vojske i u suradnji s tamošnjim obavještajcima.

Ubojstvo Osame bin Ladena mnogima može biti satisfakcija (španjolska vlada, i sama, kao i Španjolci, pogođena Al Kaidinim terorizmom, ‘čestita’ Bijeloj kući zbog tog smaknuća), ali nije i ne smije biti prihvaćeno kao način ‘događanja pravde’.Možda je američki predsjednik, dopustimo i tu mogućnost, zaista želio uhititi Bin Ladena te mu suditi, ali u akciji je to postalo neizvedivo. Onda, zašto to nije jasno tako rekao, već je sebe ostavio u vrlo delikatnoj poziciji, u poziciju da ga se, prilično brzo, uspoređuje s Georgeom W. Bushom.

Obama ima veliki teret na leđima. On mora moći gledati u očima svakoj osobi koja je izgubila člana obitelji u napadima na SAD i u ratu, naročito u Afganistanu i obećati im pravdu i svakojaku pomoć i sućut. Ali on mora, zato što je predsjednik, pravnik i nobelovac, poštivati zakonitost humanitarnoga prava i pravila ratovanja. Ako su pravo na suđenje imale nacističke glavešine, irački diktator, i drugi, imao ga je i čelnik Al Kaide.  Drago Pilsel (T-portal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku