hamburger-icon

Kliker.info

Nesreća na kvadrat : Stolac – duboko podijeljen grad

Nesreća na kvadrat : Stolac – duboko podijeljen grad

22 Februara
16:31 2011

U Stocu i danas postoji podijeljenost između dvije zajednice – bošnjačke i hrvatske. Prije rata je tu živjelo oko 19.000 stanovnika. Bošnjaci su činili nešto manje od polovine, trećina su bili Hrvati, a petina Srbi.Lokalnu vlast u Stocu drži koalicija Hrvatske demokratske zajednice i Stranke demokratske akcije, koje su u ratu bile ljuti neprijatelji.Problema je mnogo. Stolački đaci i danas idu u škole koje su podijeljene. Bošnjaci ulaze na jedan, a Hrvati na  drugi školski ulaz. I zdravstvo u Stocu je podijeljeno. Grad je pun obilježja koja dižu međunacionalne tenzije i netrpeljivost.

 

Razočarani kako u domaće političare tako i u Visokog predstavnika

 

Zoran Turković, član Općinskog vijeća Stolac izražava nezadovoljstvo odnosom političkih predstavnika Hercegovačko neretvanskog kantona i Federacije BiH prema Stocu. „Iako smo više puta slali apele za pomoć odziv je bio veoma slab“, kaže Turković. On ističe da su građani Stoca posebno razočarani odnosnom Visokog predstavnika u BiH prema brojnim problemima koji su prisutni u ovom mjestu. „Visoki predstavnik, koji je plaćen za taj posao i koji je tu da pomogne građanima Bosne i Hercegovine uopšte ne posjećuje one sredine koje se susreću s vidljivim problemima i gdje bi mogao dati svoj doprinos“, kaže Turković.Politički analitičar Vehid Šehić naglašava kako rezultati rata u Stocu još uvijek žive te da je to grad u kojem je vidljiva diskriminacija. „Ovdje imate dvije veoma jake nacionalne opcije koje prema mom mišljenju ne vode računa o građanima Stoca, nego isključivo o svojim ličnim interesima“, naglašava Šehić.

 

Spomenici razdora

 

”Uprkos teškom finansijskom stanju u našoj općini kroz protekli period, visokim rashodima i visokoj stopi nezaposlenosti, učinili smo sve kako bi život u Stocu normalno funkcionirao. Pomažemo uređenje i opremanje škola, plaće i ostala primanja su redovna, vršimo potrebne sanacije puteva i cesta, pomažemo izbjeglima Hrvatima, osigurali smo investitore za dvije solarne elektrane na području općine, a urađen je i spomenik poginulim pripadnicima HVO iz Stoca”, rekao je načelnik Stoca Stjepan Bošković.Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH više puta je kao problem u gradu na Bregavi isticala i  nezakonitu izgradnju 15 križeva, od kojih je jedan izgrađen od betona i obložen kamenom iz zidova zaštićene tvrđave u Stocu. Amra Hadžimuhamedović, inače rođena Stočanka, koja je članica Komisije, kaže da Međunarodna zajednica ima veoma loš odnos prema rješavanju problema u Stocu. „Očito je licemjerje Međunarodne zajednice u slučaju Stoca. Metoda koju Međunarodna zajednica koristi u Bosni i Hercegovini se ogleda u nerješavanju ničega i povlađivanju sili. To se u slučaju Stoca najjasnije vidi“, govori Hadžimuhamedović.

 

Građani žive podjednako loše

 

 „U Stocu je ekonomska situacija veoma loša. Smatram da se dizanjem nacionalne netrpeljivosti ljudima zamagljuju oči tj. pažnja skreće s pravih problema, s kojima se suočavaju svi stanovnici ovog mjesta – a to je loš životni standard“,  tvrdi Stočanin Mario Bulić.Ante Perić doselio je 1993. godine iz Kaknja u Stolac i govori kako Bošnjaci i Hrvati žive odvojeno u Stocu. „Kao i u cijeloj BiH i ovdje je vidljiva podjela. Mladi imaju svoje kafiće u koje idu i ne izlaze zajedno Bošnjaci i Hrvati, nego jedni idu u bošnjačke a drugi u hrvatske kafiće. Sa starijim je jednaka situacija“, kaže Perić.Građani Stoca su ogorčeni stanjem u svom mjestu, ali i općenito u zemlji. „Tuga! Tuga! Sedmero sam poslao put Amerike da zarade koru hljeba, jer ovdje nema budućnosti“, s ogorčenjem govori jedan stariji Stočanin.Stolac, rodno mjesto više znamenitih ličnosti,  književnika, od kojih je najčuveniji Mehmedalija Mak Dizdar, poznatih slikara, poput Branka Šotre, godinama bije bitku s brojnim problemima. Stanovnici Stoca i njegove vođe moraju poduzeti zajedničke napore kako bi transformisali taj grad u područje integracije i etničke harmonije, ističu iz Ureda Visokog predstavnika od kojeg su kako građani tako i političke stranke više puta tražile pomoć pri rješavanju problema u ovom gradu. (Kliker.info-DW) 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku