hamburger-icon

Kliker.info

Nermin Pećanac ,predsjednik SDUBIH : Logika ne stanuje u Bosni i Hercegovini

Nermin Pećanac ,predsjednik SDUBIH : Logika ne stanuje u Bosni i Hercegovini

17 Oktobra
06:49 2012

SDP je gubitnik lokalnih izbora i dobio je poruku glasačkog tijela zbog svega što je uradio i šta i dalje radi. Gubitak 100 hiljada glasova je velika cifra, ističe u intervjuu Oslobođenju predsjednik SDU-a Nermin Pećanac..Da li ste zadovoljni rezultatima koje je SDU ostvario na lokalnim izborima?
– Mislim da smo postigli najbolji rezultat u desetogodišnjem postojanju. Ovo je rođendanski poklon za deset godina postojanja stranke. Realno, zaslužili smo ovakav, ali i bolji rezultat, a to smo i očekivali. Međutim, i sa ovim smo prezadovoljni s obzirom na to da u Sarajevu nismo imali nijednog vijećnika, a sada ih imamo 17. Imamo jednog načelnika i to je izuzetan rezultat, ako uzmemo u obzir i naše finansijske mogućnosti.

 Koji je razlog ovako dobrog izbornog rezultata?

– Došlo je do nekih promjena u stranci. Mi smo uvijek imali pamet, ali nismo imali operativce na terenu. Dolaskom novih snaga upotpunio se i taj segment i sada smo napravili balans između intelekta, znanja i rada na terenu, a sve je to polučilo odlične rezultate na izborima. Očekivali smo dobre rezultate, a 2014. godine na krilima ovih, očekujemo još bolje. Nama je i SDP omogućio prostor odlaskom u vlast jer smo bili pod kišobranom te partije. U okvirima naših mogućnosti odlično smo iskoristili tu priliku. 
Da li postoji apsolutni pobjednik lokalnih izbora?

– Nemamo apsolutnog pobjednika. Dobar dio izbora pretvorio se u sukob SDA i SDP-a, a svi ostali su bili u rezervi. 
Imamo li gubitnika?
– SDP je izgubio i dobio poruku glasačkog tijela zbog svega što je uradio i šta i dalje radi. Ta poruka je vrlo jasna i ako SDP tu poruku shvati, onda ima šanse i za SDP i za socijaldemokratiju. Mislim da u odnosu na uložena sredstva i u SBB-u BiH moraju biti nezadovoljni. Oni su sa svom mašinerijom, propagandom i novcem koju imaju dobili dva, a mi jednog načelnika. Ukoliko na rezultat tako gledamo, onda i nije imao neki uspjeh. 
Kako ocjenjujete rezultate izbora i da li će oni imati uticaj na više nivoe vlasti?
– Neće biti lako i vrijeme će pokazati. Kada prođe euforija, onda ostaje obaveza. Već je vrijeme da se oni koji su se proglasili pobjednicima zapitaju kako i šta dalje da bi zadržali povjerenje građana koji su glasali za njih, ali i zadobiju povjerenje onih koji nisu. Bojim se da je sukob u BiH u suštini na personalnom nivou. U svim zemljama je to na ideološkom, programskom i koncepcijskom, a kod nas je to na personalnom. Ako imate dvojicu lidera nacionalnih stranaka koji mire dvojicu lidera socijaldemokratskih stranaka, odnosno Ljubića i Čovića sa jedne, i Dodika i Lagumdžiju sa druge strane, onda stvarno možemo reći da ovdje logika ne stanuje.

Teško je ovdje razumjeti neke stvari. Ne može se legitimitet izbora 2010. godine osporiti, ali ipak lokalni izbori su znak da je SDA dobila vjetar u leđa za ono što radi, a SDP poruku da ne ide u dobrom pravcu. Gubitak 100 hiljada glasova je velika cifra. Pošto sve zavisi od personalnih odnosa, ovdje je moguće očekivati pomirenja i razdruživanja, a vrijeme će to brzo pokazati. Odgovori SDP-a prema SDA nisu analitički nego odgovori emocija, ega, liderstva i nekoga ko misli da je stranka i to je loše u ovoj državi jer imamo stranke jednog lica. To ne valja i usložnjava politički ambijent u BiH. Zbog toga će naredni period biti vrlo haotičan. Mnogi neće biti iskreni u periodu do 2014. godine jer će tražiti što bolju poziciju za opće izbore. Safet Huremović (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku