hamburger-icon

Kliker.info

Nermin Nikšić nakon potpisivanja sporazuma o vlasti bez SDA : Spremni smo preuzeti odgovornost za napredak BiH!

Nermin Nikšić nakon potpisivanja sporazuma o vlasti bez SDA : Spremni smo preuzeti odgovornost za napredak BiH!

03 Novembra
20:01 2022

Nakon što su stranke okupljene oko Trojke potpisale sporazum o formiranju vlasti, oglasio se  predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

-Drago mi je da ono što smo najavili nakon izbora, a što su mnogi samozvani analitičari dovodili u sumnju zbog toga što sam ja navodno ucijenjen, dobilo svoju konkretnu potvrdu potpisom predsjednika stranaka.

Sporazum koji je potpisan zapravo je nastavak saradnje stranaka čija saradnja je iznjedrila pobjedu Denisa Bećirovića. Radi se o strankama koje inače od ranije sarađuju na različitim nivoima, a koju su građani prepoznali kao opciju koja donosi pozitivne promjene i napredak.

To se najbolje vidi na primjeru Kantona Sarajevo, ali i u Unsko-sanskom kantonu, pa i u Tuzlanskom kantonu do smjene tamošnje uspješne vlade. SDP BiH kao najveća stranka ove grupacije je preuzela inicijativu da objedini ove stranke u jedan čvrst blok koji će biti najjači faktor u državnom Parlamentu sa 13 zastupničkih mandata, odnosno 39 u federalnom Predstavničkom domu.

Drago nam je da će se našem bloku sa velikom izvjesnošću pridružiti i Stranka za BiH koja je u jednom osvježenom izdanju ostvarila značajan porast. Sam tekst sporazuma jeste rezultat kontinuiteta naše saradnje i iskrene komunikacije svih potpisnica, ali istovremeno ovo je tek prvi korak ka ostvarenju cilja, formiranja stabilnih većina na svim nivoima.

Mnogo toga i dalje zavisi od strukture domova naroda u Federaciji i na državnom nivou. Sporazumom smo stvorili pretpostavke da budemo vodeća politička snaga u ovim parlamentarnim tijelima.

Posebno mi je drago što su sve potpisnice sporazuma jedinstvene u stavu da do formiranja izvršne vlasti treba doći uz uslov da se sa drugim partnerima definišu konkretni programski ciljevi i mjere koje će vlade na svim niovima provoditi kako bismo ubrzali razvojni put naše domovine.

Saradnja stranaka potpisnica sporazuma je najbolji primjer da se politika može voditi uz uvažavanje različitih stavova i prevazilaženje razlika, onda kada svi ispred stranačkih interesa stavimo državu Bosnu i Hercegovinu. Građani trebaju znati da je ova grupacija stranaka odlučna da preuzme odgovornost za napredak Bosne i Hercegovine.

Nismo spremni ni u jednom trenutku trgovati interesima naše domovine. Sigurno je da ćemo učiniti sve da našim postupcima omogućimo jačanje Bosne i Hercegovine i njenih institucija. Razgovaraćemo i dogovarat ćemo se sa svima koji su neizbježni politički faktori, a spremnost za definisanje konkretnih mjera nove vlade kojim ćemo poboljšati kvalitetu života naših ljudi je temeljni kriterij za uspjeh daljih razgovora, zaključio je Nikšić.

 razgovora”, zaključio jeNikšić.

 

(Kliker.info)

 

.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku