hamburger-icon

Kliker.info

Neprincipijelna koalicija : Dodik i Čović, vode svoje stranke direktno u izolaciju

Neprincipijelna koalicija : Dodik i Čović, vode svoje stranke direktno u izolaciju

19 Oktobra
00:06 2010

Lideri SNSD-a i HDZ-a, Milorad Dodik i Dragan Čović, vode svoje stranke direktno u opoziciju, čak i izolaciju. Njihovi istupi u proteklih nekoliko dana dodatno su zategli omču oko vrata BiH i, kako saznajemo, međunarodna zajednica je spremna da im saopšti da nemaju šta tražiti u novoj državnoj vlasti uz precizno objašnjenje da se ona može formirati i bez te dvije stranke.

Podjela države       Dodik i Čović su se odavno zagrlili i krenuli u zajedničko unutrašnje prekrajanje države najdirektnije podrivajući Dejtonski sporazum na koji se u razgovorima sa predstavnicima OHR-a i stranim ambasadorima stalno pozivaju. Pojednostavljeno kazano, jedan drugog hrane i jedan drugom nabacuju loptu. Dodik je prije dva dana kazao da se u potpunosti slaže sa osnivanjem trećeg, hrvatskog entiteta u Federaciji BiH uz upozorenje da je teritorijalni intergritet Republike Srpske neupitan. On je dodao da Čović, što se njega tiče, slobodno može da ujedini dva – tri kantona u Federaciji BiH i osnuje hrvatski entitet „kako bi Hrvati dobili jednakopravnost".

Jučer je iz HDZ-a poručeno da ta stranka traži uspostavu četiri teritorijalne jednice od kojih bi jedna bila s hrvatskom većinom. Po tom planu, Sarajevo bi bilo distrikt, a Mostar sjedište hrvatskog, Tuzla bošnjačkog i Banjaluka srpskog entiteta.Navodno, Čović je u svojim zahtjevima spreman da ide do kraja iako je to izazvalo uznemirenje i komešanje u rukovodstvu HDZ-a. Prema izvorima „Sana" bliskih vrhu HDZ-a, došlo je i do svađa i raskola, odnosno stvaranja dvije struje.Naime, od Čovića se traži da objasni za kakvu jednakopravnost se zalaže, zapravo zar nije svjestan da svojim insistiranjem na hrvatskom entitetu on direktno dijeli bh. Hrvate na zapadnohercegovačke i ostale. Drugim riječima, jednakopravnost sva tri naroda u BiH je nasušna potreba, ali na teritoriji cijele države.

Našli ortaka               Kada se u cijelom ovom slučaju ne grebe samo po površini, jasno je da je Dodiku i Čoviću najveći problem SDP koji je ubjedljivo pobijedio na izborima i predsjednik te stranke Zlatko Lagumdžija. Dodik čak kaže da nikada neće pristati na koncept SDP-a. Kada se zna da je ova partija izašla s programom pet politika čija realizacija podrazumijeva uspostavu funkcionalne države BiH po evropskim standardima, jasno je zašto mu je smetnja. Ovome treba dodati da je Lagumdžija prošle sedmice preko londonskog „Tajmsa" poručio da će nova državna vlast, ukoliko Dodik pokuša da pocijepa BiH, a međunarodna zajednica zataji, iskoristiti sva legitimna i legalna sredstva za odbranu države, uključujući i silu.

Zato je Dodik bliži Čoviću, a pridružio im se i Fahrudin Radončić koji sada po svaku cijenu traži komadić vlasti ne bi li bi zaštitio sebe i imovinu koju je nelegalno stekao. Ova trojka već je krenula u lobiranje kod drugih stranaka ne bi li formirala koaliciju u državnom Parlamentu, s tim što je Radončić dobio zadatak da nastavi s unošenjem haosa među Bošnjacima i radikalizira ih po svaku cijenu. On se, inače, već godinama bavi satanizacijom Bošnjaka i dok mu je odgovaralo koristio je, tačnije zloupotrebljavao i Aliju Izetbegovića.Ova trojka preko svojih veza u međunarodnoj zajednici sada također lobira i ispipava do koje granice mogu ići, ali je sve to odavno prepoznato. Izvori „Sana" kažu da se može naslutiti i rasplet – Dodik i Čović će šutnuti Radončića kada im više ne bude trebao, a potom će se Dodik otarasiti Čovića.- Nikakvo cijepanje BiH ne dolazi u obzir, a s njima trojicom BiH bi potonula u mutnu i duboku vodu. Na njihove planove i ucjene ni SAD ni Evropska unija nikada neće pristati – kažu u međunarodnoj zajednici.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku