hamburger-icon

Kliker.info

Neočekivani razvoj situacije sa produžavanjem ugovora selektoru: Šta hoće Sušić?

Neočekivani razvoj situacije sa produžavanjem ugovora selektoru: Šta hoće Sušić?

26 Novembra
07:54 2011

Riječi kapitena reprezentacije Bosne i Hercegovine Emira Spahića odmah nakon što smo polomili zube na Lužu, da bi čitava svlačionica voljela da Safet Sušić ostane selektor, bile bi lijep uvod u bajku sa sretnim krajem, u kojoj nasmijani Pape u zagrljaju igrača svečano objavljuje da je odlučio ostati na klupi reprezentacije. No, taj film nećemo gledati, makar ne ovako kako smo ga zamislili.

Glatki scenarij           Nakon što je Pape dobio silnu podršku da ostane selektor (zapravo, da se pravilno izrazimo, da iskaže želju za još jednim mandatom, o kojoj bi se poslije odredio Komitet za normalizaciju NSBiH), očekivalo se da stvari sa potpisivanjem novog ugovora teku glatko. No, u međuvremenu, iza brda se, izgleda, nešto opasno zavaljalo. Papetovo ponavljanje da još nije odlučio šta bi volio te prekjučerašnja sjednica Komiteta za normalizaciju NSBiH, na kojoj se, kako je saopćeno, uopće nije raspravljalo o podršci selektoru nego je samo donesena odluka da se s njim razgovara, znak su da u cijeloj priči nešto strši izvan okvira glatkog scenarija o nastavku saradnje.

Želi li Pape ostati selektor, za sada niko ne zna. Možda ni on sam. Niko ne zna ni šta to Sušić želi. Možda hoće veću plaću od 5.000 eura, po kojoj je, istini za volju, jedan od najslabije plaćenih selektora u Evropi? Ili mu je, pak, puna kapa reprezentacije, euforije, pritiska, razmaženih fudbalera koji sebi ne daju ništa reći, pogleda na plast sijena pored stadiona u Hrasnici, živog blata na Bilinom polju… Ako je nešto od toga, pitanje je i koliko su čelni ljudi Saveza, zapravo Komitet za normalizaciju, spremni i u mogućnosti nešto promijeniti, uključujući i njegov eventualni zahtjev za povećanjem plaće, jer naša kuća fudbala ionako grca u finansijskim problemima.

Dok je vruće                 Predsjednik Komiteta Ivica Osim kaže da ni njemu nije jasno o čemu je riječ.
– Ne znam ja li Pape nešto stavlja na vagu, ali znam da će, što se više o tome bude pričalo, biti teže i vama i nama. Sa Sušićem još nismo razgovarali, ima još malo vremena. Ono što mi možemo je da probamo da mu ponudimo novi ugovor, sjednemo i popričamo. Takav vam je Safet, on hoće vrijeme da razmisli. Ideja o njegovom ostanku je, na kraju, i potekla od mene, u doba kada nam je najbolje išlo, dok su vruće glave. No, on to hoće obaviti hladne glave – kaže nam Osim.Kako god, situacija bi trebala biti jasnija u narednih 10-15 dana, kada bi trebao biti održan sastanak.

Nostalgija za Francuskom

Osimove riječi o Papetovoj nostalgiji za Parizom i želji za dokazivanjem u Francuskoj otvaraju još jednu mogućnost – da Sušić čeka da mu se, zahvaljujući reprezentativnom angažmanu, otvore vrata nekog francuskog kluba.- Ima tu logike, jer se prije reprezentacije potpuno posvetio Francuskoj i Parizu. Uvijek je imao želju da tamo ostane. U Parizu se bolje snalazi. Možda je u neku ruku i razočaran reakcijom u Francuskoj, gdje su njegove kolege postale treneri, a on nikada nije dobio pravu priliku. Možda ga to sve malo boli i utječe na njegovo razmišljanje – kaže Osim.

Ko je alternativa?

Šta ćemo ako pregovori sa Papetom zbog nekog razloga ne uspiju? Valja nam ponovo tražiti novog selektora. – Krucijalno je pitanje hoćemo li uopće mijenjati, ali ako budemo mijenjali, zbog gledalaca i cjelokupnog ambijenta, moramo naći rješenje koje će biti adekvatno a da se ne natežemo previše – riječi su Osima. Drugim riječima, kol'ko para, tol'ko muzike, a s obzirom na to da para nema, onda se za jedina logična rješenja postavljaju ambasadori Komiteta. Javna je tajna da Sergej Barbarez već dugo želi zasjesti na klupu reprezentacije, a vjerovatno ni Faruk Hadžibegić, koji je prije nekoliko dana ostao bez posla u francuskom Arlu, ne bi imao ništa protiv. Tu je još i najveće trenersko ime u ponudi – Duško Bajević, koji, također, nema angažman, a čija bi stroga ruka sigurno izazvala reakciju tima. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku