hamburger-icon

Kliker.info

Nenasilan način borbe za BiH: Potpisan sporazum o osnivanju koalicije ‘1. mart’

Nenasilan način borbe za BiH: Potpisan sporazum o osnivanju koalicije ‘1. mart’

18 Decembra
17:10 2012

Sporazum o stupanju u Koaliciju "1. mart" potpisan je danas u Sarajevu. Na taj način pristupilo joj je tridesetak organizacija civilnog društva u cilju registracije 80.000 do 100.000 birača za Opće izbore 2014. godine u RS-u ."Zovemo se 1. mart zato što želimo da ljudi glasaju tamo gdje su posljednji put glasali prije rata u BiH. Zato što želimo pokazati da smo našli nenasilan način da se borimo protiv tekovina i naslijeđa nasilja“, kazao je novinarima Emir Suljagić, inicijator i osnivač Koalicije.On ističe da su se danas najviše bavili unutarnjom organizacijom. Trenutno je najveća prepreka registraciji nepostojanje cjelovitog sistemskog zakonskog rješenja kojim se reguliraju status, prava, beneficije i privilegije povratnika u RS.
 
"Prvi korak bit će zagovaranje zakona o povratku na nivou FBiH odnosno ukoliko to ne bude moglo biti drugačije regulirano usvajanje jedinstvenog teksta zakona u svim kantonima kojim se štite povratnici", kaže Suljagić.Kao drugi korak, ističe on, planiraju svim partijama ponuditi platformu za koju „držimo da predstavlja najmanji zajednički sadržilac oko kojeg se svi mogu usaglasiti da bi mogli nastupiti na Općim izborima 2014. na zajedničkoj multietničkoj listi“."Danas je pristupilo 27 organizacija, a predstavnici četiri organizacije nisu došli iz tehničkih razloga. U međuvremenu nas je kontaktiralo nekoliko organizacija iz Posavine što nam je jako važno, a vrata ostaju otvorena za sve organizacije civilnog društva ali i za sve pojedince koji žele, olovkom i glasačkim listićem, pokazati da ne žele da genocid u ovoj državi postane legitimno i zakonsko sredstvo ostvarivanje većine", kazao je.
 
"Ovdje se radi o tome da se BiH konačno otme iz ralja onih koji su prije 17 godina počinili genocid, danas zagovaraju iste te vrijednosti i ovu državu i sve nas drže u blatu. Ovo je način da se izborimo protiv toga", naglasio je on. Suljagić je najavio razgovore Koalicije "1. mart" sa predstavnicima vjerskih zajednica, da bi vidjeli na koji način se mogu zvanično uključiti.Današnjoj pres konferenciji prisustvovali su predstavnici nekih od udruženja koji su potpisali pomenuti dokument. Hatidža Mehmedović – "Srebreničke majke" , Hajra Ćatić – "Žene Srebrednice", Edin Ramulić Udruženje Prijedorčanki "Izbor", Bakira Hasečić – "Žene žrtve rata", Munira Subašić – "Majke Srebrenice", Ahmed Grahić Savez nestalih BiH i Šaćir Srebrenica iz Saveza logoraša u BiH dijele isto mišljenje. Danas su zatražili istinska prava za povratnike i izrazili nadu da će ih izmjenom zakonske regulative uspjeti i zadržati, te onemogućavanje osumnjičenima za ratni žločin da sudjeluju u političkom životu. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku