hamburger-icon

Kliker.info

Nedžad Latić : Blago rečeno, to je odvratni i mrski “zeleni” fašizam!

Nedžad Latić : Blago rečeno, to je odvratni i mrski “zeleni” fašizam!

17 Februara
05:14 2018

Kada su u nedjelju objavljene fotografije performansa sahrane Željka Komšića sa Velikih maškara koje su održane u Čapljini, kao Karneval 2018, mnogi su osudili ismijavanje i zloupotrebu vjere i vjerskih osjećanja iako je riječ o karnevalu. Sve se može sažeti u Komšićev komentar da je to morbidno i bolesno.

Piše : Nedžad Latić (TBT)

Botovske hutbe

E, a kada su neki portali objavili izvode hutbe koju je hafiz Sadrudin Išerić, samo par dana prije održao u Carevoj džamiji, niko se nije ni „počešao iza uha.“ A radi se o potpuno istom činu zloupotrebe vjere i vjerskih osjećanja u političke svrhe sa morbidnim i bolesnim porukama da se nekim „živim novinarima treba klanjati dženaza“. Pored toga, hafiz Išerić je javno prozvao Faruka Velu, bivšeg novinara Dnevnog avaza, da je uhoda i da takve treba odstraniti iz džamijskih safova. „Oni rade za Radončića, a nama se umiljavaju“; otprilike takve političke poruke je hafiz Išerić odašiljao sa hutbe.

On je u fokus javnosti došao sa hutbom koju je održao nakon svjedočenja Fahrudina Radončića u Prištini gdje je, pozivajući se na pisanje Slobodne Bosne, optužio „državnu mafiju“ za ubistvo Ramiza Delalića Ćele. Hafiz Išerić se našao uvrijeđenim, jer je poput lidera SDA Bakira Izetbegovića prepoznao da je Radončić govorio o „SDA-ovoj ratnoj mafiji“ koja je, kako se sam Ćelo izjašnjavao, ubijala za Aliju. Pisanje Slobodne Bosne oni su razumjeli kao tvrdnje samog Radončića koji, eto, potvara i gibeti samog Aliju.

Opće je poznato da SDA djeluje preko džemata i sprovodi mnoge svoje stranačke aktivnosti. Mnogi SDA-ovi (sp)letkaroši koji su dijelili stranačke biltene po haremima džamija bivali su uhapšeni zbog kriminala, pa čak i zbog svodništva i prostitucije. Stoga ne čudi da neka saopćenja SDA potpuno koincidiraju sadržajem sa hutbi glavnih čaršijskih imama, poput imama Išerića. Na koncu, on je i sam bio vijećnik u sarajevskoj Općini Stari grad uporedo dok je obavljao funkciju imama i hatiba Careve džamije.

„Zeleni fašizam“

Međutim, nekim imamima „ode lopta za Ilijaš“ pa pod utjecajem komentara SDA-ovih botova sa Facebooka bukvalno na hutbama iznose i citiraju komentare tih botova koji, po pravilu, petkom zaposjednu prve safove džamija i uživaju u takvim hutbama. Tako da ni poziv na klanjanje dženaza nije hutbanski novum. Prije njega su neki vrlo grlati sarajevski imami javno prozivali kako nekim bošnjačkim političarima ne treba uopće klanjati dženazu jer ih oni osobno smatraju nacionalnim i vjerskim izdajnicima, itd.

Možda treba istaknuti da je prilikom govora na spomenutoj hutbi hafiza Išerića u prvom saffu sjedio sam reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović i da je, naravno, sve čuo, jer neki smatraju da je hafiz Išerić tu hutbu svjesno interpretirao na način kako je interpretirao upravo zbog reisovog prisustva u džamiji, te da je to učinio po nagovoru tvrde esdeaovske struje u Islamskoj zajednici, koju predvodi reisov zamjenikm Husein ef. Samjić. Oni sumnjiče reisa da šuruje sa drugim stranačkim liderima, pa i sa samim Radončićem.

To može, a i ne mora biti tačno, a i nije bitno za ovu priču. Bitno je da se kaže da li reis smatra ovakve hutbe dopustivom rabotom ili ne.

Njegova šutnja možda znači i odobravanje, ali ja mislim da to više govori o njegovoj nemoći da učini bilo šta što bi vodilo čupanju Islamske zajednice iz ralja stranačkih aveti u koje je upala dolaskom SDA na vlast.

Ne iznenađuju me ni kolege novinari koji ovo nisu uočili i pozabavili se ovim problemom na način da se štite prava i osobni integritet (rijetkih) nezavisnih novinara koji pored režimskih novinara, eto, klanjaju i džumu.

Očito se režimski imami, kao i režimski ljekari smatraju Bogom-danim ili Bogom-odabranim ljudima koji sebi dozvoljavaju da procjenjuju ljude koji imaju pravo na zdravlje ili pravo na molitvu u okupiranim bolnicama i džamijama. Zar to ne tukne na fašizam?! Blago rečeno, to je odvratni i mrski “zeleni” fašizam!

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku