hamburger-icon

Kliker.info

Nedosljednost u nacionalizmu i nerealna obećanja Silajdžića koštala političke karijere

Nedosljednost u nacionalizmu i nerealna obećanja Silajdžića koštala političke karijere

07 Oktobra
05:22 2010

Nikada nije bila među najjačim političkim partijama u Bosni i Hercegovini, ali je uvijek bila u vlasti, na entitetskom, kantonalnom ili državnom nivou. Nikada nisu bili kreatori kakvog velikog političko-reformskog poduhvata, ali će zato dobiti zasluženo mjesto u povijesti poslijeratne BiH, jer je njihov lider Haris Silajdžić 2006. blokirao aprilski paket ustavnih promjena, kakve neće biti moguće usvojiti u dogledno vrijeme.Njihovi ministri nikada nisu imali uspješan projekat koji ne bi pratile afere, malverzacije i kontroverze. Ali su uvijek imali ministre, i to u bitnim resorima kakvi su energetika ili obrazovanje ili povratak izbjeglica.Doskora nije bilo moguće napraviti ideološku razdjelnicu između njih i SDA, sve dok Sulejman Tihić nije krenuo u ideološku i kadrovsku obnovu svoje stranke. Stranka za BiH bila je godinama obična skupina foteljaša i foteljaških aspiranata.Na lokalnim izborima 2008. godine glasači su Stranku za BiH žestoko kaznili, broj glasova u odnosu na izbore iz 2006. je prepolovljen. Na izborima 2001., prepolovljena je i polovina iz 2008. Stranka za BiH je, kratko, jasno i tačno – propala stranka. Najveći dio njihovih glasača najvjerovatnije je glasao za SBB Fahrudina Radončića i Lagumdžijin SDP.O izbornoj sramoti lidera i osnivača Harisa Silajdžića, koji je sa 288.321 glasa na izborima 2006., pao na manje od 110 hiljada glasova na ovim izborima, ne treba trošiti riječi.

Ma koliko ovo društvo bilo politički predestinirano daytonskom etnopolitikom, i ma koliko mediji manipulirali javnošću, i ma koliki bio procenat političke nepismenosti glasača, po svemu sudeći, Haris Silajdžić je najbolji primjer kako glasačko tijelo ipak može kazniti političare koji daju velika nacionalna obećanja a u biti samo štete naciji i državi.Stranci za BiH nije pomogao ni veliki medijski projekat, nova televizija TV1, koja je otvoreno i potpuno stajala iza Silajdžića i njegove stranke u ovoj predizbornoj kampanji. Stranci za BiH i Harisu Silajdžiću nisu pomogli ni BH Dani, koji već mjesecima potpuno otvoreno, bez imalo profesionalnog sustezanja, hvale i promiču jednu propalu i nemoguću nacionalističku politiku. Silajdžiću nije pomoglo ni Ganićevo hapšenje ni Ganićeve oslobađanje. Ganić je, na čuđenje javnosti, bio apsolutno tih i neutralan u ovoj predizbornoj kampanji. Ako je koga na kakav način i podržavao, to Silajdžić nije bio.No, treba priznati da je Silajdžić protiv sebe imao medijsku mašineriju Dnevnog avaza i SDP-u odane Federalne televizije, ali to ne može biti nikakvo opravdanje i nikakav uzrok izborne propasti.Najveći uzrok izborne propasti stranke, koja će se najvjerovatnije ugasiti u narednim godinama, a prije toga će značajan dio istaknutih članova prebjeći u SBB, a možda i u SDA, ili čak i SDP, leži u nedosljednosti Silajdžićevog nacionalizma i njegove bosnomanije. Doktor Silajdžić, kako mu podilaze neki mediji i simpatizeri, obećavao je 100 % države i ukidanje Republike Srpske. Nakon četiri godine, Republika Srpska je mnogo bliže 100 % nego li će BiH biti u narednim godinama.

Pojava Saveza za bolju budućnosti dodatno je otežala položaj Stranke za BiH u političkom spektru bošnjačkog nacionalizma, pa je tako ova radikalno desničarska stranka naprosto pokupila desetine hiljada razočaranih sljedbenika ideje od 100-postotnoj BiH i ukidanju „genocidne tvorevine“, kako je Silajdžić krstio manji entitet BiH.Ne treba smetnuti s uma ni to da je Silajdžić četiri godine bio na kritičkom udaru većine medija, političkih stranaka, predstavnika nevladinog sektora i akademske zajednice. Svi su Silajdžića, opravdano, optuživali da je proizveo Dodika i politički opasno unazadio Bosnu i Hercegovinu, pa takva javna kritika nije mogla ostati bez odjeka.No, s odlaskom Silajdžića s mjesta člana Predsjedništva i dolaskom Bakira Izetbegovića neke se stvari u vanjskoj i unutarnjoj politici značajno mogu promijeniti. Dodik i Radmanović neće imati tako uvjerljiv dokaz za tvrdnju o radikalizmu s bošnjačke strane. Štaviše, krivicu za političku nestabilnost već prebacuju na Željka Komšića i problem njegove legitimnosti kao hrvatskog člana Predsjedništva.Ipak, na zakonodavnom i izvršnom nivou, odlazak Stranke za BiH neće donijeti kakvu bitniju promjenu. U Bosni i Hercegovini su, ponovimo to još jednom, etnopolitički procesi uvijek manje-više istovjetni, smjenjuju se samo lica. (Kliker.info-radiosarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku