hamburger-icon

Kliker.info

Nečuveno : BiH se odriče prava na suđenje Ratku Mladiću

Nečuveno : BiH se odriče prava na suđenje Ratku Mladiću

20 Maja
04:57 2011

Sporazum koji Tužilaštva BiH i Srbije namjeravaju potpisati o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, podigao je dosta prašine u našoj zemlji. Podsjetimo, ono malo detalja iz sporazuma što je poznato javnosti, predviđa ustupanje svih predmeta na polju ratnih zločina počinjenih na teritoriji BiH, onoj zemlji u kojoj osumnjičeni ima prebivalište.

Zaobiđena javnost                         – Ovim sporazumom Ratko Mladić, ako bi se Haški tribunal zatvorio kada bude uhapšen, odgovorao bi pred sudom u Srbiji, a ne BiH što je nezamislivo. Zamislite kako bi se u tom trenutku osjećali svi oni kojima je ovaj zločinac nanio bol – kaže za "San" Sinan Alić, predsjednik Fondacije "Istina Pravda Pomirenje" ističući da javnost mora saznati ostale detalje ovog sporazuma.- Ovo su veoma osjetljive stvari i zbog toga Tužilaštvo BiH mora odmah izaći u javnost sa detaljima sporazuma. Bojim se da samim time, što to nisu uradili ovaj sporazum krije mnoge stvari loše po BiH – rekao je Alić, dodajući da će se sada većini ratnih zločinaca suditi u Srbiji.

– Vladimir Vukčević, tužilac Srbije za ratne zločine imat će sada puno posla te će moći kako želi kažnjavati one koji su počinili ratne zločine u BiH. To je nedopustivo, jer će mnogi koji su učinili velika zlodjela proći nekažnjeno – kazao je Alić.Iz Suda BiH ističu da ovakve sporazume ne treba potpisivati prije nego što javnost da zeleno svjetlo za to.- Sigurno da je prije potpisivanja sporazuma trebalo napraviti javnu raspravu o tome kako bi kompletna javnost dobila uvid u ovaj sporazum. Međutim, ništa od toga nije se desilo i zbog toga je ostalo mnogo sumnji oko ovog sporazuma – kažu za "San" iz Suda BiH.

Rekordna saglasnost                    Inače za ovaj sporazum saglasnost je dalo i Ministarstvo pravde BiH i to u rekordnom roku, odnosno 24 sata nakon što im je nacrt sporazuma upućen!- Ministarstvo je dalo svoje mišljenje i saglasnost o sporazumu, jer je ocjenjeno da je ono što je dogovoreno između Tužilaštava dvije zemlje dobro – kratko su rekli iz Ministarstva pravde BiH. U Tužilaštvu BiH jučer nisu željeli za "San" govoriti o spornom sporazumu, kojeg bi glavni tužilac Milorad Barašin, prema najavama iz Srbije, u Hagu uskoro trebao potpisati sa Vladimirom Vukčevićem.

Kontinuitet pogrešaka               Sinan Alić kaže da je do sada sa Srbijom potpisano nekoliko sporazuma sličnog karaktera, ali nijedan nije donio ništa dobro BiH.- Uzalud potpisivanje sporazuma kada smo imali slučaj Jurišić, Ganić, Divjak i zbog toga je bespotrebno potpisivati novi sporazum. Samo što ovaj put sve ide u korist Srbije – rekao je Alić. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku