hamburger-icon

Kliker.info

Ne sluti na dobro : Ovakva pomama za zlatom nije viđena već 50 godina

Ne sluti na dobro : Ovakva pomama za zlatom nije viđena već 50 godina

31 Januara
16:22 2019

Potražnja za zlatom uzletjela je na najvišu razinu u pola stoljeća, govore najnoviji podaci Svjetskog vijeća za zlato.

Kako navodi seebiz razlog su tome velike kupovine  središnjih banaka  te europskih investitora. 

Globalna potražnja za zlatom porasla je 4 posto, na 4.345,1 tonu, a centralne banke  kupile su najviše zlata. Svoj su doprinos velikim kupovinama dali i europski investitori, posebno fondovi u potrazi za sigurnim zonama u atmosferi velike političke nestabilnosti.

Centralne banke  kupile su 651,5 tona zlata prošle godine, čak 74 posto više nego 2017. To je drugi rezultat u povijesti i najveća količina kupljena od daleke 1967. godine. Osim Ruske središnje banke, značajne kupovine ostvarili su Poljaci, Kinezi, Turci i Kazahstanci. 

Potražnja za nakitom bila je relativno nepromijenjena, 2.200 tona, a bilježi se rast potršnje u Kini, SAD-u i Rusiji što je amortiziralo oštar pad na Bliskom istoku.

Kupovine zlata od strane malih investitora porasle su lani 4 posto, na 1.090,2 tone, a najveći poticaj stigao je iz Irana gdje se bilježi uzlet od nevjerojatnih 222 posto. 

Razlog interesa za plemenite metale u situacijama u kojima centralne banke popuštaju monetarnu politiku je logičan. Spuštanje kamatnih stopa za cilj ima jači ekonomski rast i veću inflaciju, a to znači da će postojeći novac  vrijediti manje.

Zbog relativno stabilne količine zlata i srebra koja je na raspolaganju čovječanstvu, ti metali dugoročno bolje zadržavaju kupovnu moć od papirnog /digitalnog novca, stoga im cijena u svakoj krizi raste.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku