hamburger-icon

Kliker.info

Ne odustaje od hidroksihlorokina : Trump priznao da uzima kontroverzni lijek za malariju kao zaštitu od koronavirusa

Ne odustaje od hidroksihlorokina : Trump priznao da uzima kontroverzni lijek za malariju kao zaštitu od koronavirusa

19 Maja
00:47 2020

Američki predsjednik SAD Donald Trump rekao je da uzima lijekove za malariju, da bi oklakšao simptome ako dobije koronavirus, iako nije dokazano da je to efikasno protiv Covida 19.

Trump je novinarima rekao da svaki dan uzima hidroksihlorokin i cink već sedmicu  i po dana. On već sedmicama zagovara da je to potencijalni lijek protiv koronavurusa, uprkos upozorenjima mnogih najviših medicinskih zvaničnika u administraciji. Lijek može da izazove brojne neželjene posljedice kod nekih pacijenata i nije se pokazao djelotvornim protiv koronavirusa.

Trump je rekao da mu njegov lični ljekar nije preporučio taj lijek, pa je zatražio od doktora Bijele kuće.

“Počeo sam da ga uzimam, jer mislim da je dobar. Čuo sam dosta dobrih stvari”, rekao je Trump.

Uprava za hranu i lijekove upozorila je zdravstvene radnike prošlog mjeseca da lijek ne sme da se koristi van bolnica ili istraživanja, jer je bilo fatalnih nuspojava. Centri za kontrolu trovanja i zdravstvene ustanove izdale su čak i upozorenja o problemima sa srčanim ritmom, uključujući i smrt.

Trump je odbacio izvještaje o nuspojavama, riječima:

“Sve što mogu da vam kažem, za sada je sve u redu”.

Trump se više puta založio za korištenje lijeka sa ili bez antibiotika azitromicina, ali nijedna velika i precizna studija nije potvrdila da su bezbjedni, niti efikasni za spriječavanje zaraze ili liječenje od Covida 19.

Dva opsežna istraživanja, od po skoro 1400 pacijenata, zaključila su da nema koristi od hidroksihlorikina. Dva nova, objavljena u medicinskom žurnalu BMJ, došla su do istog zaključka.

U jednoj studiji francuskih istraživača, 84 pacijenata dobilo je taj lijek, a drugih 97 je imalo uobičajeni tretman. Nije bilo razlike u smanjenoj smrtnosti, potrebi za intenzivnom njegom ili u težem oboljevanju.

Drugo istraživanje iz Kine je bilo stroži test: 150 odraslih pacijenata sa srednjom ili blagom slikom oboljenja nasumično je dobilo hidroksihlorokin ili normalno liječenje. Nije bilo nikave razilike u otklanjanju virusa ili vremena oporavka, ali jeste bilo neželjenih dejstava.

Nacionalni institut za zdravlje je u aprliu započeo istraživanje sa hidroksihlorokinom i pilulama sa placebo efektom kod 500 hospitalizovanih pacijenata. Prošle sedmice  je objavio da počinje novo ispitivanje, da li hidroksihlorokin sa azitromicinom može da spriječi hospitalizaciju ili smrt ljudi sa blagim ili srednjim oboljenjem. Oko 2 hiljade odraslih Amerikanaca sa koronavirusom i simptomima kao što su temperatura, kašalj i nedostatak vazduha će primiti ili lijek ili placebo pilule.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku