hamburger-icon

Kliker.info

Nasljednik Viktorije Nuland : Ko je John Heffern, ključni čovjek Trumpove administracije za Balkan!

Nasljednik Viktorije Nuland : Ko je John Heffern, ključni čovjek Trumpove administracije za Balkan!

Februar 10
07:31 2017

Ključni čovjek Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, uključujući i Bosnu i Hercegovinu je, od dolaska novog predsjednika SAD Donalda Trumpa, John A. Heffern, karijerni diplomata porijeklom iz Sent Luisa, saznaje Novi.ba.

Heffern je prije nekoliko dana, tačnije 20. januara ove godine, imenovan na mjesto pomoćnika državnog sekretara za Evropu i euroaziju, što je u Obaminoj administraciji bila Viktorija Nuland.

Kako saznajemo, Heffern je za sada vršilac dužnosti na toj poziciji, ali se očekuje da će i novi državni sekretar SAD Rex Tillerson, koji je i sam prije nekoliko dana preuzeo dužnost, potvrditi njegovo imenovanje. Heffern je bivši američki ambasador u Armeniji, a donedavno je bio prvi zamjenik pomoćnika državnog sekretara i nadređen Hoyt Ji Brianu, direktno zaduženom za BiH.

Kako navode, njemački mediji, kakav će odnos nova američka administracija imati prema Balkanu ponajviše ovisi upravo o Heffernu.Prvi signali iz Washingtona govore da SAD nemaju namjeru povlačiti nove granice na Balkanu – objavio je Wesser-Kurrier ističući važnost Heffernove uloge.

Ovaj karijerni diplomata je godinama u službi i bio je zamjenik šefa misije SAD pri NATO Savezu. Ta činjenica, uz fakt da je porijeklom iz Sent Luisa gdje živi velika zajednica bh. dijaspore mogu biti ohrabrujući signali. Heffern je ranije u nekoliko navrata ima vrlo precizne stavove o ruskoj politici. Na samitu OSCE-a u Beogradu 2015. godine poručio je da „Rusija koristi retoriku kakvu nismo vidjeli decenijama“.

(Kliker.info-Novi)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *