hamburger-icon

Kliker.info

Naša stranka: Ako organizator ne odustane od mise, izlazimo na proteste

Naša stranka: Ako organizator ne odustane od mise, izlazimo na proteste

09 Maja
16:39 2020

Glavni odbor Naše stranke na današnjoj sjednici osudio je najavu blajburške mise za 16. maj u Sarajevu te najavio mogućnost protesta.

“Sve javno organizovane blajburške mise bile su u službi rehabilitacije fašizma i sam pomen održavanja jednog takvog događaja u glavnom gradu BiH uvreda je kako za sve građane Sarajeva, tako i za većinu stanovnika BiH. Organizator blajburških misa, pa i ove u Sarajevu, je Počasni blajburški vod, klerofašistička organizacija, a katolička crkva u BiH je pristala da bude platforma za njihovo djelovanje. Protivljenje misi je ogromno. Pokazao ga je veliki broj individua, članova porodica stradalih od ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu, nezavisnih intelektualaca, umjetnika, političkih i nevladinih organizacija, Jevrejska zajednica… i taj će otpor biti sve veći ukoliko Crkva ne odustane od svoje nakane održavanja mise”, navode u saopćenju iz Naše stranke. 

Napominju da je od ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu stradalo preko deset hiljada građana samo Sarajeva.

“Ako je Crkvi jasno da će misa biti uvreda i so na ranu ogromnoj većini građana, onda joj je valjda jasno da od te mise ima više štete nego koristi i pozivamo je da odustane. Ako se to ne desi, pozvat ćemo sve naše članove i simpatizere, kao i sve građane, da se u vrijeme održavanja mise pridruže mirnim protestima da pokažemo koliko nas ima koje je Crkva svojim činom povrijedila. O mjestu i vremenu protesta obavijesti ćemo nakon što čujemo reakciju Crkve na naš poziv”, zaključili su u saopćenju iz Naše stranke. 

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku