hamburger-icon

Kliker.info

Čeka se novi Kolumbo : NASA pronašla “novu Zemlju” na kojoj je moguć život

Čeka se novi Kolumbo : NASA pronašla “novu Zemlju” na kojoj je moguć život

23 Jula
20:36 2015

zemljnew1NASA-ina misija Kepler koja je bila u potrazi za životom u našoj galaksiji bila je uspješna. Objavili su tako naučnici koji su dokazali postojanje planeta na kojem bi moglo biti života. Planet su nazvali Kepler 452B.

John Grunsfeld koji je bio jedan od istraživača NASA-e u ovoj misiji kazao je da ovo otkriće ”udara u srce onoga što ova misija predstavlja’‘. Prema njegovim riječima planeta Kepler 452B blizak je rođak Zemlje, najbliži dosad poznat.

Novi planet 1,5 puta je veći od Zemlje te se nalazi na udaljenosti od svoje zvijezde koja omogućava da se na njemu potencijalno razvio život. Vrlo je vjerovatno da je planet stjenovit. Osim toga sistem planeta u kojem se kreće oko svoje zvijezde sličan je našem Sunčevom sistemu.

Kepler 452B je star 6 milijardi godina i prima 10 posto više energije od svoje zvijezde nego Zemlja od Sunca.S obzirom da je u naseljivoj zoni planet proveo milijarde godina postoji šansa da se na njemu mogao razviti život, rekli su iz NASA-e. Dodali su da jedna godina na Kepleru traje jednako dugo kao i na Zemlji.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku