hamburger-icon

Kliker.info

Napad na Kapitol: Istražna komisija Kongresa traži krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Napad na Kapitol: Istražna komisija Kongresa traži krivični postupak protiv Donalda Trumpa

19 Decembra
22:53 2022

Kongresni Odbor za istrago o nasilnom upadu u zgradu Kongresa 6. januara  2021. godine jednoglasno je preporučio podizanje optužnice protiv bivšeg predsjednika Trumpa za pobunu i opstrukcju zbog njegove uloge u zbivanjima tog dana.

Preporuka, zapravo zahtijev, nije obvezujući, ali zatraženo je od Ministarstva pravosuđa da podigne optužnicu protiv Donalda Trumpa za ometanje službene procedure u Kongresu, za zavjeru radi prevare , te za davanje lažnih izjava te za pomaganje ili iniciranje pobune.

Sada je na potezu Ministarstvo pravosuđa koje je ranije odredilo Jacka Smitha za posebnog tužitelja u ovom slučaju. Trump može biti optužen i za izdaju. Uglavnom cijeli process znatno umanjuje njegove izglede da izađe na predsjedničke izbore 2024.godine.

Izvještaj  predstavlja vrhunac 18-mjesečne kongresne istrage koja je uključivala više od 100 sudskih poziva, intervjue s više od 1.200 svjedoka i prikupljanje stotina hiljada  dokumenata.

Transkripti tih izjava i dobrovoljnih razgovora, kao i drugi pisani i video dokazi, također će biti podijeljeni s javnošću u srijedu.

Širenje sumnje u Bidenovu pobjedu

Svjedoci, većina republikanci, posvjedočili su panelu da su Trump i njegov najuži krug žestoko radili na širenju sumnji u legitimnu izbornu pobjedu Joea Bidena, da su pokrenuli višestruku kampanju za pritisak na državne službenike, više dužnosnike Ministarstva pravosuđa i potpredsjednika Mikea Pencea da pomognu u poništavanju izbora, da je Trump uputio gomilu svojih ljutitih pristaša da marširaju na Capitol Hill kako bi spriječili zakonodavce u potvrđivanju rezultata izbora i odbio je opozvati svoje pristaše koji su brutalno napali policajce i upali u zgradu Kongresa.

Tokom jednog od ljetnih saslušanja panela, bivša pomoćnica Bijele kuće Cassidy Hutchinson posvjedočila je da je Trump bio obaviješten da su neki od njegovih pristaša bili naoružani kad je tog dana usmjerio bijesnu gomilu prema zgradi Kongresa.

Trump se nedavno oglasio na Truth Socialu i kritizirao istražitelje od 6. januara kao “korumpirane kukavice koje mrze ovu zemlju.” Inače, mogće je podizanje optužnica i protiv nekoliko najbližih Trumpovih suradnika iz adminsitracije.

Poput prethodnih izvještaja o ubistvu Johna F. Kennedya i terorističkom napadu 11. septembra , izvještaj  od 6.anuara  bit će poslano brojnim izdavačima knjiga i očekuje se da će odmah postati bestseller, a sve će biti objavljeno i u digitalnom obliku.

Ivica Puljić (AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku