hamburger-icon

Kliker.info

Napad na Capitol : Uhapšen vođa i osnivač Oath Keepersa, jedne od glavnih grupa američke krajnje desnice

Napad na Capitol : Uhapšen vođa i osnivač Oath Keepersa, jedne od glavnih grupa američke krajnje desnice

14 Januara
06:41 2022

Karizmatični vođa i osnivač Oath Keepersa, jedne od glavnih grupa američke krajnje desnice, uhapšen  je u četvrtak pod optužbom za “pobunu” zbog sudjelovanja u nasilnom upadu na Capitol 6. januara  2021.

Riječ je o dosad najtežoj točki optužnice protiv sudionika napada na zgradu Kongresa u kojoj su zastupnici u to vrijeme trebali potvrditi pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

U drugom dijelu te sveobuhvatne istrage parlamentarno povjerenstvo zaduženo za istragu događaja 6. januara  i utvrđivanje odgovornosti Donalda Trumpa objavilo je u četvrtak da je pozvalo radi svjedočenja društvene mreže Aphabet, matičnu tvrtku Youtubea, Metu (bivši Facebook), Reddit i Twitter.

Zastupnici žele saznati “u kojoj je mjeri širenje lažnih informacija i ekstremističkog nasilja pridonijelo” tom napadu i jesu li te kompanije donijele mjere kako bi spriječile svoje platforme da postanu sredstvo radikalizacije.

Stewart Rhodes (56) je optužen za “pobunu” zajedno s još deset članova Oath Keepersa.

Devetero ih je već privedeno i čeka ih kazneni progon za “zločinačko udruživanje” radi ometanja službenog procesa i za nasilje, što uključuje stanoviti stupanj koordinacije.

Optužba za “pobunu”, koja se rijetko koristi i za koju je predviđena kazna 20 godina zatvora, još je teža.

Ona podrazumijeva urotu protiv vlade ili njezinih zakona, što ima veću političku snagu.

Dva dana nakon predsjedničkih izbora 3. novembra 2020. Stewart Rhodes je u šifriranom razgovoru s drugim članovima rekao: “Neće proći bez građanskog rata”, navodi se u optužnici.

Rhodes se prije 6. januara “udružio” s pojedinim suoptuženicima “kako bi spriječio mirni prijenos vlasti” i to “nasilnim putem”, navodi se.

Uhapšeni  članovi Oath Keepersa su tako “organizirali prijevoz iz čitave zemlje u Washington, nabavili svakovrsno oružje, obukli vojnu odoru i bili spremni odgovoriti na Rhodesov poziv na oružje”.

Cilj im je bio “nasilu ući i pokušati preuzeti kontrolu” u Capitolu, piše u dokumentu.

U trenutku napada Rhodes, bivši vojnik koji je 2009. osnovao Oath Keepers, bio je u blizini, ali nije sigurno je li ušao u prostor oko Capitola.

Rhodes, prepoznatljiv po povezu preko lijevog oka, glavna je osoba te paravojne, uvelike decentralizirane organizacije s više hiljada  članova, navodi Antiklevetnička liga (ADL) koja se bori protiv rasizma i antisemitizma.

Oath Keepersi se protive saveznoj vladi koju optužuju da je dio svjetske urote koja želi oduzeti prava američkim građanima, napose pravo na nošenje oružja.

Organizacija uglavnom vrbuje vojnike, policajce, vatrogasce i pripadnike spasilačke službe koji prisežu da će štititi američki Ustav “od stranih i domaćih neprijatelja”, navodi ADL.

Ulazeći u Oath Keeperse obećavaju i da neće izvršiti nikakvu naredbu “tiranske vlade” kojom bi se kršio Ustav, kao što je naredba o “razoružavanju Amerikanaca” ili o uvođenju izvanrednog stanja u zemlji.

Njegovi članovi, u vojnoj odori i s oružjem, postali su zapaženiji 2020. kao sudionici protesta protiv mjera uvedenih u nekim saveznim državama radi suzbijanja pandemije koronavirusa. Moglo ih se vidjeti i na velikim proturasističkim protestima koji su potresali zemlju u kojima su, tvrde, štitili trgovine od pljačkaša.

Od 6. januara  2021. više od 725 ljudi – među kojima su članovi krajnjih desničarskih grupa Proud Boysa, Oath Keepersa i Three Percentersa – uhapšeno  je zbog sudjelovanja u napadu na Capitol.

(Kliker.info-Hina)Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku