hamburger-icon

Kliker.info

Naoružani profesori : Guverner Floride potpisao novi zakon koji se smatra prvim korakom za ograničenje naoružanja u državi !

Naoružani profesori : Guverner Floride potpisao novi zakon koji se smatra prvim korakom za ograničenje naoružanja u državi !

10 Marta
05:31 2018

Guverner Floride Rick Scott potpisao je Zakon koji se smatra prvim zakonom za ograničenje naoružanja u toj državi.Potpisao ga je nakon masakra u školi u Parklandu u kojemu je naoružani napadač ubio 17 učenika i profesora.

“Najteža stvar koju sam ikada morao napraviti kao guverner je tješiti roditelje koji su izgubili djecu”, rekao je tom prilikom Scott, okružen porodicama  žrtava.

Profesori će smjeti biti naoružani

Iako će novi Zakon nametnuti restrikcije za kontrolu oružja na više načina, CNN javlja  i kako se tim Zakonom dopušta da neki profesori u školama budu naoružani..

Novi Zakon naziva “Marjory Stoneman Douglas High School Public Safety Act” je kontroverzan u dijelu nazvanom po treneru Aaronu Feisu koji se u pucnjavi bacio ispred kiše metaka i svojim tijelom zaštitio učenike, od posljedice čega je i preminuo.

Dio Zakona naziva “Coach Aaron Feis Guardian Program”, odnosno program “čuvara” omogućava tako da neki profesori u školama budu naoružani ako se s tim složi lokalni školski distrikt i ured lokalnog šerifa.

Što se tiče programa “čuvara”, odnosno profesora koji će moći nositi oružje u školama, propisano je kako će naoružani profesori moći biti osobe koje su prošle vojnu obuku ili obuku za snage sigurnosti, poput policije ili šerifa, a moći će biti naoružani i ako predaju u sklopu posebnog programa koji američka vojska nudi učenicima srednjih škola.

Kako javlja CNN, Zakon između ostalog povisuje minimalnu dob za kupovinu oružja s 18 na 21 godinu, daje policiji veće ovlasti za oduzimanje oružja i municije od osoba za koje procijeni da su mentalno nestabilne i uvodi dodatno financiranje za naoružavanje profesora u školama.

Scott je imao 15 dana da potpiše prijedlog Zakona ili da na njega stavi veto. Da pak ništa nije napravio u roku od 15 dana po tom pitanju, prema tamošnjem zakonodavstvu, prijedlog Zakona bi automatski postao usvojen.

Guverneru Scottu je zakon dostavljen nekoliko dana nakon burne rasprave koja je održana u Senatu u kojem  većinu drže Republikanci.

Sindikat profesora Floride je jučer poslao pismo guverneru Scottu u kojem su ga tražili da stavi veto na dio Zakona koji omogućava financijska sredstva za program “čuvara”.

“Molimo vas da slijedite svoje instinkte i zadržite dodatno oružje van naših škola, osim ako se ono nalazi u rukama obučenog sigurnosnog osoblja”, poručili su mu.

Guverner Scott je rekao kako ipak i dalje smatra kako bi policija trebala štititi škole te kako ova odredba koja omogućava da profesori budu naoružani nije obavezna te kako se na lokalnoj razini može odlučiti hoće li biti implementirana ili ne.

(Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku