hamburger-icon

Kliker.info

Nakon žrijeba, oglasila se SDA: Pozvat ćemo sve relevantne stranke na dogovor o formiranju vlasti

Nakon žrijeba, oglasila se SDA: Pozvat ćemo sve relevantne stranke na dogovor o formiranju vlasti

08 Decembra
14:11 2022

Kandidatska lista Stranke demokratske akcije (SDA) dobila je danas žrijebanjem mandat za klub Bošnjaka u novom sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Žrijebanje je obavljeno danas u sjedištu Centralne izborne komisije (CiK) Bosne i Hercegovine. Odlučivano je između dviju kandidatskih lista Bošnjaka iz Livanjskog kantona – liste Avdija Đugum (Socijaldemokratska partija BiH) i kandidatske liste SDA.

Sada su se oglasili saopćenjem za javnost u kojem kažu da je, okončanjem procedure posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH dovršen izborni proces. Te da su se time stekli uvjeti za započinjanje procesa formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH.

“Kao pobjednik izbora i jedina stranka koja sa svojim partnerima ima većinu u Klubu Bošnjaka, SDA će predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda. SDA će u narednim danima pozvati sve relevantne parlamentarne stranke kako bi se postigao dogovor o formiranju vlasti u Federaciji BiH. U skladu sa Ustavom, zakonom i izbornom voljom birača.

Ostajemo pri stavu da je potrebno formirati široki politički front stranaka sa najboljim izbornim rezultatima, koji će osigurati brzo formiranje vlasti na svim nivoima”, navode iz SDA.

Ocjenjuju da bi široka koalicija, koja bi djelovala u interesu države Bosne i Hercegovine, doprinijela stabiliziranju situacije. I imala dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotstavljene političke ciljeve.

“Istovremeno bi doprinijela smirivanju tenzija i pokušajima da se kreiraju i prodube iracionalni sukobi i podjele u probosanskom bloku.

Naredni mandat bi u potpunosti trebalo da bude posvećen ubrzanju euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbi protiv korupcije, rasterećenju privrede, povećanju primanja građana, osiguravanju stabilnog energetskog sistema, zaštititi okoliša, te unapređenju svakog segmenta života naših građana”, navode iz SDA.

(Raport)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku