hamburger-icon

Kliker.info

Nakon sastanka u Istočnom Sarajevu : Dodik otkrio ko dobiva OSA-u, a ko SIPA-u i Graničnu policiju

Nakon sastanka u Istočnom Sarajevu : Dodik otkrio ko dobiva OSA-u, a ko SIPA-u i Graničnu policiju

12 Januara
23:01 2023

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i lider SNSD-a Milorad Dodik u četvrtak je u Istočnom Sarajevu prisustvovao sastanku sa koalicionim partnerima s državnog nivoa na kojem je, kako je otkrio, potvrđen dogovor o ministrima i zamjenicima u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. “Sada čekamo provjeru”, dodao je.

Dodik je ocijenio kako je danas bila “prilika da se porazgovara sa ljudima” i da sve “ide OK”, te da očekuje da “neće biti nikakvih problema”. Kazao je kako su raspoređene pojedine sigurnosne institucije.

“OSA će ostati Bošnjacima, SIPA nama, a Granična policija Hrvatima”, naveo je prvi čovjek SNSD-a.

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom Romeo Franz i stalni izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu Paulo Rangel danas su u zajedničkoj  izjavi osudili neustavno obilježavanje “Dana Republike Srpske” na 9. januar, te pozvali na uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Dodik je u reakciji kazao da su isti zahtjev, za uvođenje sankcija njemu, imali i prošle godine..

“Svake godine obnavljaju zahtjev. Što se mene lično tiče nema nijedan razlog da ima konflikta između mene i EU, ali pod uslovom da RS bude vidljiva u kapacitetu koji ima u Ustavu BiH i Mehanizmu koordinacije. Ako oni to žele dovesti u pitanje, neka izvole”, dodao je na kraju Dodik.

Podsjećamo, lider NiP-a Elmedin Konaković, koji je također učestvovao na sastanku, rekao je večeras da od  šest ključnih  sigurnosnih institucija , u pet sjede ljudi kojima su davno istekli mandati.

Kazao je i koje pozicije će pripasti “Osmorci” navodeći OSA-u, Koordinacija za rad policijskih tijela i “ono što je do sada bilo na ovoj našoj strani”, ali će biti, kako je još poručio – “nekih malih korekcija”.

(N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku