hamburger-icon

Kliker.info

Nakon samo 45 dana na vlasti : Britanska premijerka Liz Truss podnijela ostavku

Nakon samo 45 dana na vlasti : Britanska premijerka Liz Truss podnijela ostavku

20 Oktobra
16:09 2022

Liz Truss u četvrtak je nakon samo 45 dana na vlasti dala ostavku na mjesto premijerke, nakon odustajanja od ekonomskog programa njezinog kabineta koji je uzdrmao tržište obveznica te velikih podjela u njezinoj Konzervativnoj stranci.

Time je postala britanski premijer s najkraćim mandatom u povijesti, piše BBC. Dosad je taj ‘rekord’ držao George Canning koji je 1827. vladao 119 dana, do svoje smrti.
Novi izbor vodstva bit će dovršen iduće sedmice , prenosi Reuters.

Govoreći ispred rezidencije u Downing Streetu Truss je prihvatila da nije mogla ispuniti obećanja koja je dala u kandidaturi za vodstvo torijevaca čije je povjerenje izgubila.

„Prihvaćam da, uzimajući u obzir situaciju, ne mogu ispuniti mandat na temelju kojeg sam izabrana u Konzervativnoj stranci. Stoga sam razgovarala s Njegovim Veličanstvom kako bi ga obavijestila da odstupam s čela Konzervativne stranke“, rekla je Truss.

„Jutros sam se sastala s čelnikom Odbora 1922, sir Grahamom Bradyjem. Dogovorili smo se da će izbori za novo vodstvo biti dovršeni unutar idućeg tjedna. To će osigurati da ostanemo na putu ispunjavanja naših fiskalnih planova i zadržati ekonomsku stabilnost i nacionalnu sigurnost naše zemlje“, kazala je Truss.

Ona je premijerka postala početkom septembra , a za politički opstanak borila se otkad je 23. septembra ministar financija Kwasi Kwarteng najavio ‘mini budžet ‘ s velikim poreznim rezovima koji je potresao financijska tržišta.

Nakon te najave skočio je britanski trošak zaduživanja, zaprijetivši tržištu nekretnina i dodatnom pogoršanju životnih troškova. Truss je imala najgori rejting nekog britanskog čelnika u nekoliko desetljeća.

Odustala je od većine svog najavljenog političkog programa, a u srijedu je ostala i bez ministrice unutarnjih poslova, sedam  dana nakon što je otpustila ministra financija.
Zastupnici Konzervativne stranke u srijedu su se otvoreno svađali u parlamentu, uslijed neuspješnog glasanja o frakiranju koje su neki vidjeli kao glasanje o povjerenju njenoj vladi.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku