hamburger-icon

Kliker.info

Nakon obustavljanja istrage : Ko je ubio sedam pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj?

Nakon obustavljanja istrage : Ko je ubio sedam pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj?

19 Januara
06:28 2012

Dan nakon naredbe Tužilaštva BiH o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, generala Armije RBiH Hasana Efendića, Jovana Divjaka i ostalih osumnjičenih za ratni zločin maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici, jedan od osumnjičenih Dževad Topić Topa kaže kako optužnicu nije trebalo niti podizati.
– Definitivno, u Dobrovoljačkoj ulici maja 1992. godine nije napravljen ratni zločin. U toj koloni vozila JNA bili su i pripadnici UNPROFOR-a. Da je bilo zločina, izvijestili bi o tome. Napokon, Haški je tribunal ustanovio da je napadnut legitiman vojni cilj – vojna kolona, tri puta je vraćao optužnicu! Na kraju je Tužilaštvo BiH, pod pritiskom iz RS-a, podiglo optužnice protiv ljudi koji su bili u Dobrovoljačkoj. Nije bilo dokaza da smo napravili zločin, istraga je stopirana. Osobno, nisam se bojao, znam da nisam zlo radio. Časno sam branio zemlju, sretan sam da sam tada bio u Dobrovoljačkoj, priča Topa.

Niko nije naredio da se puca?!

No, podsjećamo ga na fakt da je u napadu na kolonu vozila JNA u Dobrovoljačkoj poginulo sedam osoba, 14 ranjeno. I da se istraga za njihovo ubojstvo nastavlja.
– Ko ih je ubio, neka odgovora. Napokon, oficiri JNA su sami izlazili iz vozila, počeli su pucati. Normalno je na vatru reagirati vatrom. U Dobrovoljačkoj su mahom bili pripadnici Teritorijalne odbrane BiH. Niko im nije naredio da pucaju, bilo ih je teško kontrolisati. Ostala je optužnica, zapravo, nastavak istrage, za četiri čovjeka. Ne znam ko su oni. Niti znam sve ove ljude sa spiska kojega je objavilo Tužilaštvo, objašnjava Topa.
Elem, činjenica da je osumnjičen, bila je teret za njegovu porodicu, otežavala mu je biznis kojim se bavio. Lično, s optužbama se lahko nosio, mirno je spavao.
Brigadir Zaim Backović od 2001. godine, zbog toga što je osumnjičen za navodni ratni zločin u Dobrovoljačkoj, nije mogao van iz BiH. Bilo mu je, posla radi, neophodno da putuje. Obustava istrage protiv njega, satisfakcija mu je zbog porodice koja je 16 godina bila izložena medijskoj kampanji domaćih, ali i medija iz susjednih država. .
– Znam da u Dobrovoljačkoj nije napravljen zločin u onom obimu kako je neko pokušao prezentirati. No, ukoliko je neko u Dobrovoljačkoj ulici maja ‘92. iskoristio svoj dominantan položaj i ubio nekoga, mora odgovarati. Tu nema dilema. No, imate izjavu oficira JNA koji je sada u penziji, a bio je maja ‘92. u Dobrovoljačkoj, koji kaže da je u Dobrovoljačkoj pucao sve dok nije ispraznio sve šaržere, podsjeća Backović.
Komentar na odluku Tužilaštva BiH pokušali smo dobiti i od Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Hasana Efendića. Uzalud. No, od Emina Švrakića, osnivača i komandanta Zelenih beretki protiv koga je također obustavljena istraga, jesmo.
– Alija Izetbegović, Zlatko Lagumdžija i ja smo te 1992. bili u istom safu, safu koji je branio BiH. Jedino što smo mi tog maja ‘92. tražili jeste da se njih dvojica, Alijina kćerka i njegov pratilac Dinče oslobode, a da mi zauzvrat pustimo generala Kukanjca. O prekidu kolone, ubistvu tih sedam osoba ja ništa ne znam. Ali kažem, hvala Bogu pa se sve to desilo u Sarajevu, ne u Beogradu. Hvala Bogu pa nismo mi otišli u Beograd, prešli preko Drine i napravili genocid. Otkako je Turska otišla s ovih prostora, Bošnjaci nikada nisu bili jači. Ne bojimo se novog genocida. Ostali smo i opstali u BiH iako smo protiv sebe imali jednu od najvećih vojnih sila, veli Švrakić.
Kako god, Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv 14 osoba u predmetu Dobrovoljačka jer je na osnovu 352 izjave svjedoka i 412 materijalnih dokaza ustanovilo da "u njihovim radnjama nije bilo obilježja krivičnog djela". No, ono na što će Tužilaštvo BiH u svom daljem postupanju posvetiti pažnju jeste pronaći i optužiti ubice onih sedam osoba.
I, možda, pokušati odgovoriti na pitanje ko je maja ‘92. u Dobrovoljačkoj zaustavio kolonu JNA (40 vozila i oko 300 ljudi, op. a). Tim prije što je Jovan Divjak, tada pukovnik TOBiH koji je pokušavao smiriti situaciju u Dobrovoljačkoj, nakon svega, na sjednici u Predsjedništvu, dobio "mali ukor od Alije Izetbegovića" koji je pitao "'zašto je zaustavljena kolona kad je sve dogovoreno". (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku