hamburger-icon

Kliker.info

Nakon istupanja BPS-a : SDA nudi “devedesetci” ministarstvo, čeka se Čovićev odgovor

Nakon istupanja BPS-a : SDA nudi “devedesetci” ministarstvo, čeka se Čovićev odgovor

01 Septembra
19:41 2015

Bakarcova41Tko će činiti novu parlamentarnu većinu i na koji će se način preuzeti ministarstva koja su trenutačno u rukama DF-a moglo bi biti poznato već ovog tjedna kada se očekuje dovršetak pregovora SDA s BPS-om, Strankom za BiH i A-SDA-om. Na tu temu jučer poslijepodne zasjedao je i kolegij SDA, no u međuvremenu stižu informacije koje ne idu u prilog SDA-u koji mukotrpno pokušava skupiti većinu, pa su tako iz BPS-a kazali kako ova stranka neće ući u koaliciju jer ne žele da odgovaraju za nešto za „što se ne pitaju.“

Zaim Backović (BPS) tako je kazao kako da njih niko još nije obavijestio o sastanku, te da kako stvari stoje od koalicije i rekonstrukcije federalne Vlade, neće biti ništa.
-Tražili smo da se u državne kompanije imenuju stručni ljudi, a ne stranački podobni. Od toga izgleda nema ništa. Ne želimo biti odgovorni za nešto, kad se naši zahtjevi ne poštuju i kad je cilj imenovati stranački podobne, naveo je Backović.

U međuvremenu SDA, kako bi pokušala učvrstila novu parlamentarnu većinu i osigurati više od klimavih 50 ruku u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta, pregovora s HDZ-om 1990., strankom koja je do sada najavljivala kako je spremna sudjelovati u reformskim procesima, ali ne i u matematičkim koalicijama.
Pozitivni signali iz HDZ-a 1990. mogli su se čuti i nakon nedavne sjednice kolegija te stranke, ali ponovno uz uvjet da nova vlast mora biti okupljena oko programa, a ne samo podjele ministarstava. U tim pregovorima, potvrđeno je, HDZ-u 1990. se čak nudi i ministarska pozicija u Vladi, a o tome je na neizravan način progovorio i Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

– Mi očekujemo podršku HDZ 1990. Voljeli bismo da i oni uđu u Vladu FBiH, o tome se još razgovara. Ali očekujemo, i oni su to kazali, da će sudjelovati u svim reformskim zakonima, naglasio je Osmanović, koji je otkrio kako se u Domu naroda učvršćivanje koalicije namjerava postići s Narodnom strankom Radom za boljitak.

HDZ se čeka

Međutim, HDZ BiH ključna je karika u cijeloj priči, no treba podsjetiti kako je do sada kategorično odbijao mogućnost da se u vlasti nađe HDZ 1990. Kao rezervnu varijantu HDZ BiH je pokušavao postići dogovor sa SBB-om oko ulaska te stranke u vlast čime bi otpala i mogućnost da se HDZ 1990. nađe u bilo kakvim kombinacijama, ali nakon stava SBB-a kako nije realna opcija ulaska u vlast, HDZ BiH se ipak okrenuo mogućnosti dogovora s “manjim” strankama.
Je li u tom društvu i HDZ 1990. za sada je teško govoriti, budući da iz HDZ-a BiH nema bilo kakvih konkretnijih informacija oko toga. Pojedini smatraju kako je to znak omekšavanja odnosa, no ne treba zaboraviti kako su dva HDZ-a već duže vrijeme u zaoštrenim odnosima s minimalnom, odnosno nikakvom međusobnom komunikacijom.

Podjela resora

Što se pak tiče odnosa HDZ-a 1990. prema pozivima za sudjelovanje u parlamentarnoj većini iz te su stranke poručili kako žele pridonijeti uspješnoj provedbi Reformske agende kroz široku potporu u Parlamentu Federacije, ali da je ključni preduvjet programska koalicija s jasno zacrtanim ciljevima i širi konsenzus, a ne matematička podjela vlasti. Iz te stranke ističu i kako će konačan stav, prema stranačkom Statutu, donijeti Središnji odbor.

– Došlo se do zida u Federaciji i mora se nešto ozbiljnije raditi. U tom kontekstu “Devedesetka” ima što reći i spremna je, ali ne po svaku cijenu i ne bez prihvaćanja ranije iznesenih načela, kazao je predsjednik HDZ-a 1990. Martin Raguž.

Pored nepoznanice oko toga tko će u konačnici sačinjavati većinu i dalje se spekulira i oko načina podjele ministarstava. Do sada su uglavnom prevladavale informacije kako će Stranka za BiH dobiti Ministarstvo energetike, industrije i rudarstva, BPS Ministarstvo turizma, a A-SDA Ministarstvo rada i socijalne politike.
Resor trgovine i dalje stoji kao as u rukavu SDA, međutim, ne treba zaboraviti kako sve kadrovske promjene i dalje ovise isključivo od ponašanja potpredsjednika FBiH-a, DF-ovca Milana Dunovića koji mora staviti potpis na novi saziv Vlade.

(Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku