hamburger-icon

Kliker.info

Nakon Dobrovoljačke, obilježeno stradanje vojnika JNA u Tuzli

Nakon Dobrovoljačke, obilježeno stradanje vojnika JNA u Tuzli

15 Maja
12:46 2010

U Tuzli je danas obilježen 15. maj, dan kada je počeo rat u tom gradu. Opštinske vlasti obilježavaju 18. godišnjicu bitke na Brčanskoj Malti, a obitelji stradalih vojnika JNA, odale su počast mirnom šetnjom, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća. Obilježavanje 15. maja, dana kada je prije 18 godina iz Tuzle krenula kolona vozila JNA, i dolazak obitelji stradalih vojnika osiguravao je velik broj pripadnika policije. Načelnik Tuzle Jasmin Imamović:„Svako razumije da svaka majka jednako žali i da ima pravo da ožali svog poginulog, u kojoj god formaciji bio. Mi to razumijemo. Mi ne razumijemo politiku Beograda i politiku Banjaluke, koji manipulišu poginulima. Da bi sakrili pravog krivca za poginule i ranjene obje strane, oni isturaju nevinog Iliju Jurišića i druge. Mi očekujemo da državno Tužiteljstvo dovrši posao i kaže zbog poginulih i ranjenih obje strane, optuži i osudi pravog krivca.“

Meša Bajrić, tadašnji načelnik MUP-a, jedini je akter Tuzlanske kolone koji je videolinkom svjedočio pred beogradskim pravosuđem u predmetu Tuzlanska kolona:„Znate, danas mi imamo, nažalost, samo u jednom drugom miljeu, još uvijek jak taj etnički pristup svim pitanjima, od naših strateških pitanja, evroatlantskih integracija… Vidite da to ne ide zbog tih, još uvijek snažnih etničkih politika i etničke podjele BiH.“Nedim Hodžić, kao pripadnik MUP-a, usmjeravao je tog 15. maja 1992. godine izlazak Tuzlanske kolone i pri tome je teško ranjen: „Kad je počela pucnjava, ne znam tačno gdje, došlo je do zastoja kolone na raskrsnici. Onda je počelo pucanje, ja se nisam mogao drugdje skloniti nego iza kontejnera za smeće. Iza kontejnera, preko puta mene, bila su dva golobrada vojnika, a sa kamiona su  rezervisti pucali po meni.

“Branka Šljivar vjeruje da Tuzlansku kolonu kao događaj može očitovati jedino istina:„Sigurno da dolazi bolje vrijeme. Istini svi mi moramo pogledati u oči, a onda reći – e sad je vrijeme da gradimo bolju budućnost.“U Tuzlanskoj koloni 15. maja 1992. godine stradalo je najmanje 49 vojnika JNA, a iz tuzlanskog MUP-a tri policajca i jedna građanka. Tuzlanska kolona – nakon 18 godina, događaj koji je bio simbol obrane grada – danas građanima Tuzle pada veoma teško. Prvenstveno zbog Ilije Jurišića koji je u beogradskom Okružnom sudu nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora, a zatim i zbog dvojne istine o tom događaju.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku