hamburger-icon

Kliker.info

Nakon Čovića i Izetbegovića probni balon pustio i Zvizdić : Prijedlog o spajanju kantona bit će ozbiljan i argumentiran

Nakon Čovića i Izetbegovića probni balon pustio i Zvizdić : Prijedlog o spajanju kantona bit će ozbiljan i argumentiran

26 Decembra
16:17 2015

denis-zvizdicPredsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas u Sarajevu da je u Izvještaju o BiH za 2015. godinu jasno konstatovano da smo se snažno vratili na put evropskih inetgracija te da je to ono što je u ovom trenutku najvažnije.Napredak BiH, dodao je, potvrđuje i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te implementacija Reformske agende.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o podnošenju aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU) do kraja januara 2016. godine i poručio da je Vijeće ministara snažno opredijeljeno da uradi sve što je njihov zadatak kako bi ispoštovali tu odluku, javlja Fena.

S druge strane, napomenuo je, od evropskih institucija koje će odlučivati o aplikaciji BiH, očekuje se da njenim prihvatanjem pošalju signal da su vrata EU zaista otvorena za BiH.

– To bi bila značajna podrška za napore koje smo do sada uložili i značajan poticaj za napore koje trebamo uložiti u nastavku rada na evropskim integracijama – kazao je Zvizdić.

Političku situaciju u BiH ocijenio je vrlo turbulentnom i često obilježenom nepotrebnim tenzijama koje proizvode pojedinci ili političke partije iz određenih interesa.

Međutim, podvukao je, moramo se okrenuti ključnim ciljevima važnim za BiH, a to su Evropa, ekonomski razvoj s fokusom na otvaranje novih radnih mjesta, jačanje vladavine prava te očuvanje stabilnosti unutar BiH i dobrosusjedska saradnja.

Komentirajući aktuelnu priču o spajanju kantona u Federaciji BiH (FBiH), kazao je da treba sačekati dalji razvoj i razgovore u pogledu Izbornog zakona.

– Ako dođe do takvog prijedloga, sigurno će biti prezentiran na vrlo ozbiljan način, utemeljen na ozbiljnim argumentima – naglasio je.

Podsjetio je da u FBiH trenutno postoji 11 vlada i oko 150 ministara, a reorganizacijom ovog bh. entiteta, kako je rekao, taj bi se broj mogao smanjiti i time ispuniti jedan od ključnih preduvjeta za BiH, a to je reforma javne uprave i smanjenje administracije.

(Kliker.info-Faktor)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku