hamburger-icon

Kliker.info

Nakon 30 godina bijega : Najtraženiji italijanski mafijaški bos uhapšen na Siciliji

Nakon 30 godina bijega : Najtraženiji italijanski mafijaški bos uhapšen na Siciliji

16 Januara
15:09 2023

Najtraženiji mafijaški bos u Italiji Matteo Messina Denaro uhapšen je na Siciliji nakon 30 godina bijega.

Messina Denaro je navodno zadržan u privatnoj klinici u glavnom gradu Sicilije, Palermu, piše BBC.

Navodno je šef ozloglašene mafije Cosa Nostra.

Italijanski mediji su izvijestili da je bio na liječenju kada je uhvaćen nešto prije 10:00 (09:00 GMT) i odveden na tajnu lokaciju od strane karabinjera.

Navodi se da je više od 100 pripadnika oružanih snaga bilo uključeno u hapšenje.

Čini se da video koji su širili talijanski mediji prikazuje ljude kako stoje na ulici i aplaudiraju italijanskoj policiji dok Messina Denaro odvode.

Messina Denaro je 1992. godine osuđen na doživotni zatvor u odsustvu zbog brojnih ubistava.

To uključuje ubistvo tužilaca protiv mafije Giovannija Falconea i Paola Borselina 1992. godine, smrtonosne bombaške napade 1993. u Milanu, Firenci i Rimu, te otmicu, mučenje i ubistvo 11-godišnjeg sina mafijaša koji je postao državni svjedok.

Messina Denaro se jednom hvalio da može “napuniti groblje” svojim žrtvama.

Šef mafije je također nadgledao reketiranje, ilegalno odlaganje otpada, pranje novca i trgovinu drogom za moćni sindikat organiziranog kriminala Cosa Nostra. On je navodno bio štićenik Tota Riine, poglavara klana Corleone, koji je uhapšen 1993. nakon 23 godine bekstva.

Klanovi sa nadimkom Messina Denaro “Diabolik” – ime neuhvatljivog lopova u seriji stripova – i “U Siccu” (Mršavi).

Smatra se da je on posljednji “čuvar tajne” Cosa Nostre. Mnogi doušnici i tužioci vjeruju da on posjeduje sve informacije i imena onih koji su bili umiješani u nekoliko najzanimljivijih zločina mafije, uključujući bombaške napade u kojima su ubijeni suci Falcone i Borsellino.

Iako je Messina Denaro bio u bijegu od 1993. godine, smatralo se da i dalje izdaje naređenja svojim podređenima sa raznih tajnih lokacija.

Tokom decenija, italijanski istražitelji često su bili blizu da uhvate Messinu Denara prateći njegove najbliže. To je rezultiralo hapšenjem njegove sestre Patrizije i nekoliko drugih njegovih saradnika 2013. Policija je također zaplijenila vrijedna preduzeća povezana s Messinom Denaro, ostavljajući ga sve izolovanijim.

Gian Carlo Caselli, sudija i bivši glavni tužilac, rekao je da je hapšenje Messine Denara “izuzetan… jednostavno istorijski događaj” koji bi mogao dovesti do značajnog razvoja u tekućim istragama o bombaškim napadima 1993. u kojima je ubijeno 10 ljudi širom Italije.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni zahvalila je oružanim snagama na njihovom radu u hapšenju “najvažnijeg člana mafijaške kriminalne grupe”, dodajući: “Ovo je velika pobjeda za državu”.

(Kliker.info-agencije)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku