hamburger-icon

Kliker.info

Najveća poslijeratna investicija : Potpisan ugovor s Kinezima o izgradnji termobloka 7 u Tuzli

Najveća poslijeratna investicija : Potpisan ugovor s Kinezima o izgradnji termobloka 7 u Tuzli

Novembar 27
17:29 2017

U prisustvu premijera Bosne i Hercegovine i NR Kine, dr. Denisa Zvizdića i Lija Keqianga, danas su u Budimpešti, u okviru 6. Samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1), potpisani Sporazum o uzajamnom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine i Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine, te Ugovor o kreditu između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i kineske EXIM banke vezan za projekat izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW “Blok 7” Termoelektrane “Tuzla”.

Sporazum o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine potpisali su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova NR Kine Wang Yi. Ovim sporazumom državljani BiH i NR Kine, nosioci važećih biometrijskih pasoša, bit će oslobođeni obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije druge ugovorne strane tokom boravka do 30 dana.

Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine potpisali su zamjenik predsjedavajućeg VMBiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar trgovine NR Kine Shan Zhong. Zaključivanjem ovog sporazuma otvara se proces intenzivne komunikacije bh. institucija kao i biznis zajednice u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u objema zemljama, uz promoviranje ekonomske, naučne i tehnološke saradnje u ovim oblastima.

Tokom ceremonije potpisivanja bilateralnih sporazuma potpisan je i Ugovor o kreditu između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i kineske EXIM banke vezan za projekat izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW “Blok 7” Termoelektrane “Tuzla”.

Prema podacima Vlade Federacije gradnja Bloka 7 TE u Tuzli koštat će oko 1,6 milijardi KM, što je ujedno i najveća poslijeratna investicija u Federaciji BiH.

Izgradnjom zamjenskog Bloka 7-450 MW TE Tuzla će dobiti proizvodni kapacitet visoke efikasnosti i u skladu s tim smanjenje emisije stakleničkih plinova (stari blokovi imaju stupanj korisnosti cca 30%, a novi blok 7 u kondenzacionom režimu > 42 %, a u kogenerativnom > 62 %), a radit će bez ispuštanja otpadnih voda.

Zamjenski Blok 7 je predviđen za rad u kogeneraciji i uz isporuku električne energije vršiće i isporuku toplinske energije za daljinsko grijanje gradova Tuzla i Lukavac (perspektivno i Živinica), što ima vrlo povoljan utjecaj na okoliš u ovim gradovima.

Zamjenski Blok 7 će imati sve potrebne elemente koji omogućavaju izgradnju u skladu sa najboljim raspoloživim tehnikama za postrojenja za sagorijevanje – LCP BAT (Best Available Techniques), a bit će usklađen sa dijelom Direktive 2010/75/EU o industrijskim emisijama (IED) koji se odnosi na postrojenja za sagorijevanje (Poglavlje III, Annex V).

Izgradnja zamjenskog Bloka 7 će dati pozitivne efekte u užem i širem okruženju Termoelektrane, posljedično kroz smanjenje emisija u zrak, vodu i tlo, te zbog primjene okolinski najprihvatljivijeg načina deponiranja produkata sagorijevanja. U odnosu na postojeće stanje na starim blokovima u TE ¨Tuzla¨, izgradnjom zamjenskog Bloka 7 smanjenje postojećih emisija biće i do 20 puta.

Podsjećamo, ranije je također s Kinom dogovorena izgradnja TE Banovići, a finalni ugovor trebao bi biti potpisan sredinom naredne godine.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *