hamburger-icon

Kliker.info

Najgora kriza od 1949. godine : U sedam bogatih zemalja Zapadne Europe tri četvrtine građana nezadovoljno svojim vladama zbog pada standarda

Najgora kriza od 1949. godine : U sedam bogatih zemalja Zapadne Europe tri četvrtine građana nezadovoljno svojim vladama zbog pada standarda

17 Oktobra
06:55 2022

Legendarna replika „Ne cveta cveće ni u naše preduzeće” – koju u davnom jugoslavenskom kino-hitu „Tesna koža” izgovara glumac Milan Gutović – danas se komotno može preslikati na najbogatije zemlje Zapadne Europe. Barem sudeći po najnovijoj anketi britanske agencije YouGov.

Anketa provedena u sedam zapadnoeuropskih zemalja (Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Italiji, Švedskoj i Danskoj), na reprezentativnom uzorku od skoro 9000 ispitanika (u Njemačkoj 2000, u Britaniji 1700, u ostalim zemljama po hiljadu ), pokazala je da su Europljani vrlo nezadovoljni politikama svojih vlada uslijed rastućih troškova života.

„Naše istraživanje pokazuje da je javnost diljem Zapadne Europe vrlo negativna prema pristupima svojih vlada i da je velika većina građana morala smanjiti potrošnju svojih kućanstava. Širom Zapadne Europe postoji široko nezadovoljstvo načinom na koji vlade upravljaju troškovima života”, navodi YouGov u izvještaju pod naslovom „Novi mehanizam praćenja troškova života otkriva razmjere krize u Zapadnoj Europi”.

TEŠKI DANI ZA DVIJE PREMIJERKE

U svih sedam zemalja izrazita većina anketiranih – od 60 do preko 80 posto – drži da njihova vlada loše upravlja naraslim troškovima života. Udio nezadovoljnih najveći je u Britaniji i Italiji (po 82 posto), gdje je radom vlade zadovoljno samo 10 posto (Britanija), odnosno 13 posto građana (Italija), pa autori izvještaja ističu teške zadaće koje stoje pred britanskom premijerkom Liz Truss i njezinom talijanskom kolegicom Giorgijom Meloni.

Oko tri četvrtine nezadovoljnih građana bilježe Njemačka (78%), Španjolska (74%) i Francuska (72%), dok ih je najmanje u Švedskoj (65%) i Danskoj (62%), iako ih i tu ima gotovo dvije trećine.

Shodno tome, najviše onih koji su zadovoljni vladinim pristupom u rješavanju sve većih troškova života ima u dvije potonje nordijske zemlje, ali i tu samo četvrtina Danaca i Šveđana (po 27 posto) smatra da vlada dobro radi svoj posao.

Većina ispitanih Europljana već je morala napraviti rezove i smanjiti potrošnju svojih kućanstava, od njih 54 posto u Švedskoj do čak 69 posto u Italiji, pri čemu ih većina očekuje da će u budućnosti te troškove morati još dodatno smanjivati.

Štoviše, oko četvrtine anketiranih u svim zemljama navodi da još nisu morali napraviti rezove, ali da će to morati u budućnosti.

„Sve u svemu, ne manje od 80 posto ljudi u svakoj zemlji smanjilo je troškove kućanstva ili vjeruje da će to morati učiniti, a u Italiji ta brojka iznosi čak 93 posto”, ističe britanska agencija.

NAJGORA KRIZA OD 1949.

Čini se da je Talijanima najteže. Tu činjenicu apostrofira i YouGov, navodeći da su najveći generatori pada životnog standarda u Italiji „rastući troškovi za energiju i za gorivo za vozila”.

Tako je čak 41 posto anketiranih Talijana izjavilo da su u zadnja tri mjeseca imali problema s plaćanjem računa za energiju, dok je njih trećina (32%) rekla to isto za troškove goriva za vozila. U ostalim zemljama te se brojke kreću od 15 posto u Švedskoj do 30 posto u Francuskoj.

„Konkretno, ove brojke računa za energiju (u Italiji) znatno su veće nego u bilo kojoj drugoj anketiranoj zemlji, unatoč rastu cijena energije diljem kontinenta”, navode autori izvještaja, zaključujući da će od građana svih anketiranih zemalja Talijani „najvjerojatnije najviše osjetiti nevolju”.

Sve u svemu, čini se da američki Bloomberg nije pretjerao kad je 25. rujna objavio da je „Zapad na rubu najgore krize od 1949. godine, kad je Europa bila u ruševinama oporavljajući se od Drugog svjetskog rata”. S time da se Europa sada već pretvara u ruševinu, a da Treći svjetski rat nije službeno ni počeo.

(Slobodna Dalmacija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku