hamburger-icon

Kliker.info

Najaktuelnije pitanje svijeta : Je li Xi najveća prijetnja opstanku ljudske vrste?

Najaktuelnije pitanje svijeta : Je li Xi najveća prijetnja opstanku ljudske vrste?

25 Oktobra
03:17 2022

Sad smo utvrdili da je Narodna Republika Kina i službeno postala autokracija, diktatura u kojoj vlada Jedan. Uloga njegove supruge, pukovnice i poznate pjevačice Peng Liyuan, zasad nije poznata, preciznije nisam naišao na tekst koji bi se njome bavio, ali ne sumnjam da je riječ o najmoćnijoj ženi u Središnjem kraljevstvu.

Xi Jinping, prvi generalnbi sekretar  Kineske komunističke partije (KPK) u trećem mandatu od Mao Zedonga, odlučivat će o reakcijama NR Kine na izazove, a poznavajući njegov modus operandi može se očekivati da u nekim od situacija ne djeluje racionalno pa da odluke zaprijete globalnoj stabilnosti, sigurnosti, pa čak i opstanku ljudske vrste.

U govoru na partijskom kongresu Xi je još jednom dao do znanja da je državni i partijski imperativ ujedinjenje Tajvana s maticom zemljom – Republikom Kinom. Budući da na tom otoku, koji je u modernoj povijesti samostalan od 1949., više gotovo nikome ne pada na pamet da se mirno vrate pod partijske skute – draža im je opcija demokracije koju su izgradili – samo je jedna mogućnost ujedinjenja, vojna.

Nakon što je Nancy Pelosi, predsjednica američkog Kongresa, u kolovozu došla u posjet glavnom gradu Taipeiju, Xi je, ali nakon što je otišla, naredio pokaznu vježbu blokade otoka. Koja je djelovala zastrašujuće. Američki vojni izvori neprestano upozoravaju da je NR Kina vojno spremna na operaciju zauzimanja RK na Tajvanu, a iz KPK se navodi da bi ujedinjenje kao ključni dio “nacionalnog preporoda” trebalo obaviti do kraja desetljeća.

Što će napraviti Indija?

Napad NR Kine na RK na Tajvanu izazvao bi rat, rat u koji bi se uključio i savez demokracija, dakle SAD, demokratske zemlje Indo-Pacifika, prije svega Japan, vjerojatno i Australija. Kako bi u tom slučaju reagirala Indija, ostaje nepoznanicom, ali ako bi se Peking našao pod snažnim udarom i u potpunosti usredotočen na istok, nije isključeno da bi se New Delhi uključio kako bi, prema svojim željama, uredio odnose na Himalaji vezano za granična pitanja.

U slučaju mogućeg dovođenja NR Kine pred vojni poraz Xi bi bez mnogo krzmanja zaprijetio nuklearnim oružjem i vjerojatno ga i upotrijebio. I to je otvaranje vrata pakla. U slučaju da Rusija uspije na neki način, iako je to pod velikim znakom pitanja, definirati dio vojnih osvajanja u Ukrajini, nije isključeno da Peking ojača savez s Moskvom.

“Partnerstvo bez granica” su ruski predsjednik Vladimir Putin i Xi definirali 4. februara ove godine kad je kremaljski car bio u Pekingu. Eurazijski moćni kopneni savez bio bi globalna prijetnja jer je Rusija prekršila sve ugovore kao temelj međunarodnog prava (to je u poznatom “dugom telegramu” 1946. najavio George Kennan, američki diplomat u Moskvi), a Partija želi “međunarodni poredak s kineskim karakteristikama”.

Rusija bi u tom savezu bila slabija članica koja bi služila prije svega kao izvor goriva i sirovina NR Kini ako se nađe pod sankcijama.

‘Nula covid‘

Osim ovih vatrenih, kinetičkih prijetnji, NR Kina je ove godine pokazala da može, provodeći svoju politiku, izazvati globalne ekonomske probleme. Odluka Xija da se nastavi s politikom “nula covid”, zbog koje je bio zaključan Shanghai, u osjetljivom trenutku, kad je globalni ekonomski oporavak bio pod udarom ruske agresije na Ukrajinu, bila je dodatni uteg na privredne probleme.

Nastavak takve politike, a prema odabiru članova Stalnog Politbiroa lako je zaključiti da će se nastaviti i “nula covid” i jačanje partijskog utjecaja u ekonomiji, bit će dodatna prepreka globalnoj ekonomiji.

Nije isključeno da Partija, zbog planova SAD-a i EU o diverzifikaciji globalizacije, svjesno ili polusvjesno potiče te mjere.

Željko Trkanjec (Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku