hamburger-icon

Kliker.info

Mustafa Spahić : Bošnjaci su glasali za politiku SDP-a i pojedince iz SDA

Mustafa Spahić : Bošnjaci su glasali za politiku SDP-a i pojedince iz SDA

19 Novembra
18:21 2010

U bivšoj Jugoslaviji zbog svojih stavova bio je u zatvoru, u postdejtonskoj BiH nerijetka je meta različitih kritičara: Mustafa Spahić, profesor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i hatib džamije Čobanija, za Dane govori o pobjednicima i gubitnicima prošlih izbora, blokovskim podjelama u domaćoj politici…

DANI: Ovaj broj izlazi trećeg dana Bajrama: nema sumnje da se Bajram u BiH slavi, ali moram da pitam ima li u ovoj zemlji razloga za slavlje?

SPAHIĆ: Prvo bih svim pripadnicima islama, koji drže do Bajrama i obilježavaju ga, čestitao uobičajenim riječima Bajram šerif mubarek olsun. Hadži-bajram ili Kurban-bajram u Kur’anu je prvi dan, najveći dan najvećeg hadža. To je najduži i najobimniji mubarek u islamu, koji u sebi ima najviše sadržaja, od obaveznih farzova kao što je obavljanje hadža do vadžiba, dužnosti koje su u težini farza, samo nisu precizno naređene. Za Hadžijski bajram vadžibi su učenje tekbira i tešika, koji počinju dan uoči Kurban-bajrama i uče se pet dana, do četvrtog dana Bajrama iza ikindije. Vadžib je i klanjanje samog Bajram-namaza, klanje kurbana, a onda idu druge radnje – podjela mesa, oblačenje najljepše odjeće, veselje, radost, posjeta roditeljima, rodbini, prijateljima, bolesnicima. To su sve obaveze živog suneta i žive vjere. Zato od srca čestitam Bajram.

DANI: Moje se pitanje tiče države BiH: ima li razloga za slavlje?

SPAHIĆ: Ima tu različitih odgovora, ali ja bih želio podsjetiti mnoge,    pogotovo one što zaboravljaju da je BiH država, dakle Bosna i Hercegovina je država; država, dakle, jest, i to u međunarodno priznatim granicama.
Šta je Montgomery SAD-u

DANI: Zašto mislite je to u ovom času tako bitno naglasiti?

SPAHIĆ: To se mora posebno naglašavati i unutar BiH i izvan BiH zbog diplomata i državnika koji to na neki način relativiziraju i dovode u pitanje, bilo institucionalno bilo personalno. Zato ću ponoviti da su u okviru ingerencija države BiH i vanjska i monetarna politika, i vanjska trgovina, i vojska i carine i PDV, i da je država Bosna i Hercegovina odgovorna za suverenitet, teritorijalni integritet, političku nezavisnost i međunarodno priznanje zemlje. U školskom smislu kazano, državni suverenitet se odnosi na apsolutnu, vrhovnu, najvišu, trajnu, jedinstvenu i nedjeljivu vlast. I po Daytonu i po bilo čemu do sada ovaj suverenitet izvorno i autentično pripada državi BiH.

DANI: Ko BiH napada izvana, a ko iznutra?

SPAHIĆ: Latini kažu nomina sunt odioza,    imena su nepoželjna, ali nomen est omen, ime je znak, i u tom smislu samo oni pojedinci koji su personifikacija te negacije i poricanja države se mogu spomenuti. Naravno, perjanica svega toga je dosadašnji premijer a sada predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ali ima još ljudi, poput nekadašnjeg ambasadora SAD-a u Hrvatskoj i Srbiji, Williama Montgomeryja.

DANI: Od Montgomeryjevih stavova se čak i State Department javno ogradio, što je zaista rijetkost kada je o ambasadorima SAD-a riječ. No, on je nesumnjivo ambasador s najviše skandala, barem u ovom regionu. Vrijedi li ga spominjati?

SPAHIĆ: Nažalost, on je pripadao toj međunarodnoj zajednici. Naravno, jasno je ograđivanje Ambasade SAD-a, ali nekako mislim da je moralo doći i ranije i biti preciznije. Također, nedostaje politička težina određenja Evropske unije, a pogotovo visokog međunarodnog predstavnika u našoj zemlji Valentina Inzka. To su stvari koje ih moraju prisiliti    da se umiješaju u svoj posao, jer ni njihova primanja nisu zanemarljiva. Također je to bitna činjenica za povjerenje koje su Uredu visokog predstavnika u BiH dali Ujedinjeni narodi, odnosno kontakt-grupa i Evropska unija.

DANI: Tu se opet vraćamo problemu poznatom kao Dodikova secesionistička politika: moj je dojam da je svojim angažmanom u BiH Valentin Inzko potpuno dokazao Dodikovu tezu kako OHR postaje bespotreban. Je li problem u međunarodnoj zajednici ili je u ličnosti koja obnaša funkciju visokog predstavnika?

SPAHIĆ: S obzirom na angažman i misiju Christiana Schwarza Schilinga, koji je ovdje bio prije Inzka, izvodim zaključak da u Bosni i Hercegovini nije problem personalne nego strukturalne naravi. To su dva potpuno različita čovjeka, obojica vole Bosnu i Hercegovinu kao državu, kao geografski pojam, vole njene slobodne građane i ravnopravne narode. Međutim, obojicu karakterizira izričito djelovanje u okvirima onih koji su ih ovdje postavili – ne miješaju se sebi u posao, ni na koji način i ni pod kojim uvjetima ne upotrebljavaju Bonske ovlasti,    ne imenuju, ne definiraju i ne određuju ono što se događa ovdje. Dakle, riječ je o mandatu i kompetencijama ovdje po uputstvu Evropske unije. Što njih individualno i etički ne amnestira. Inzko ima dva izlaza: jedan je ljudski – da u okviru svog etičkog profila podnese ostavku a drugi je da prestane uzimati plaću za ono što ne radi.
Evropa bez strategije

DANI: Šta je onda pravi problem Evropske unije? Ima li EU strategiju, bilo kakav plan za BiH, osim da stalno podsjeća kako su nam neophodne reforme a domaće se vlasti na to ne obaziru?

SPAHIĆ: Jeziva je činjenica koja se potcjenjuje, zanemaruje i zaboravlja: politički organizirani Srbi i Hrvati, pa čak i Srbija i Hrvatska u 20. stoljeću, ni o čemu se nikada nisu dogovorili a da to nije bilo štetno i opasno po BiH i njene građane i narode. Ako ćemo o današnjoj stvarnosti: u političku abecedu spada činjenica da onaj ko ima politički kapacitet i moć da donosi Ustav, on mijenja Ustav. U BiH je međunarodna zajednica nametnula Ustav, Dejtonski mirovni sporazum, sa svih 11 aneksa. Sada, međunarodna zajednica najviše oličena u Evropskoj uniji, bezuvjetno traži da se domaći politički akteri dogovore o ustavnim promjenama. Zašto međunarodna zajednica, posebno Evropska unija, ne zagovara isti princip na Kosovu, između Srba i Albanaca, gdje se dogodila tragedija deset puta manjih razmjera? Da međunarodna zajednica Njemačkoj 1945. nije nametnula novi ustav, pravni poredak i zakonodavstvo, nacistička kolektivna svijest nikada ne bi odustala od Hitlerovih zakona. Međunarodna zajednica ne čeka da se na Kosovu dogovore Srbi i Albanci jer priznaje da se oni ne bi dogovorili nego im nameće rješenja. Niko kao Dodik ne kapira ovaj poziv međunarodne zajednice oličen kroz EU. On taj poziv poima i doživljava na vraćanje svih kapaciteta i ingerencija Karadžićeve i Mladićeve Republike Srpske. Kada je shvatio da Dodik i njegov režim ne snose nikakve posljedice, Dragan Čović da bi opstao na političkoj sceni krenuo je za trećim entitetom.

DANI: Ambasador Hrvatske u bajramskom izdanju Oslobođenja tvrdi da mi nismo dobro čuli Dragana Čovića i da on ne traži treći entitet nego  prudski proces i teritorijalnu reorganizaciju BiH. Šta Vi mislite o tome?

SPAHIĆ: Vi znate da je socijalizam imao puritanski režim i kažnjavao za ove patološke pojave moderne na Zapadu skoro kao neke muslimanske zemlje. Tako su i za homoseksualce bile predviđene užasne kazne, pa se jedan branio na sudu ovako: “Kunem se partijskom čašću, on meni nikada nije kazao da je peder, uvijek mi je govorio da je automehaničar.” Sa stajališta politike uopće nije bitno šta mi mislimo, nego je bitno šta govorimo, šta tražimo, a to se itekako može pročitati kroz političku abecedu Dragana Čovića. Ali, ovdje je meni bitno još nešto što može zvučati kao blasfemija: Čovićev toliko puta javno iskazani zahtjev za trećim entitetom može biti i politički pozitivan zato što do kraja razobličava situaciju u BiH. Čović je krenuo putem Dodika i RS-a, a to je put secesije, dezintegracije zemlje do autizma. Drugi put je put BiH, demokratske zemlje utemeljen na Ustavu, uređene po zakonima zemlje slobodnih građana i ravnopravnih naroda. Čović se pritom uzda i u činjenicu da je Haris Silajdžić     uklonjen s političke scene i da ovo njegovo s trećim entitetom može proći u tišini. Ovdje s političkog stajališta nema odgovora kako i ko se u BiH može dogovoriti o ustavnim promjenama koje BiH prvo uključuju u NATO-pakt, a zatim u Evropsku uniju, kada postoje dva tako snažna i organizirana bloka, jedan u RS-u na čelu s Dodikom i drugi Čovićev koji sklapaju platforme. To su dva bloka koja u bilo kojim razgovorima idu ne ka BiH i za BiH, a kamoli ka NATO-u i Evropskoj uniji. Ta dva bloka Čović – Ljubić i Dodik – Bosić su blokovi od BiH. Na kojim osnovama Evropa od Bošnjaka traži razgovore i pregovore? Pregovori moraju imati platformu, cilj, političku volju, određenje naspram države.

DANI: To su vjerovatno i razlozi što gospodin Lagumdžija i gospodin Tihić u svim spominjanjima formiranja vlasti na nivou BiH insistiraju da buduća koalicija bude jasno definirana zajedničkom platformom. Mislite li da će SDA i SDP uspjeti u borbi za ravnopravnost svih na teritoriji cijele BiH?

SPAHIĆ: Kompletnu predizbornu aktivnost SDP je s ponosom bazirao, u odnosu na druge političke stranke, na svojih pet velikih politika, uz razumijevanje i suradnju BiH s međunarodnom zajednicom i pogotovu uz pomoć evropske socijalističke demokracije. Na pet politika – obrazovanju, zdravstvu, zapošljavanju, pravdi, državi za čovjeka – SDP je dobio izbore u Federaciji blizu 30 posto. Kandidat SDP-a je dobio preko 330.000 glasova. Poslije izbora SDP se odjednom našao u situaciji da svoje programe, ako se ovako nastavi, ne može realizirati. Ne može zato što se formiraju blokovi i koalicije protiv države. Šta mogu SDA i SDP u takvoj strukturi postići kad protiv sebe imaju blokove koji se predstavljaju kao jedini, legitimni predstavnici dva naroda u BiH? S druge strane je ekonomska, privredna, socijalna, ako hoćete globalna kriza, a svaka kriza donosi strah, podstiče egoizam, nepovjerenje među ljudima. Kod nas se sve kao koloplet završava u nacionalizmu, kao posljednjem utočištu za idiote. Zato ne znam koji oblik koalicije može donijeti kvalitativan rezultat osim ako ovih šest političkih stranaka ne formiraju vlast na državnom nivou u okviru platforme, jasno definirane, precizne i obavezujuće u smislu reformi neophodnih da država BiH uđe u NATO i EU. Meni je već sad    beskrajno žao što ovih pet politika SDP-a, konkretnih i utemeljenih, niko i ne spominje.
Bošnjaci i radikalizam

DANI: Nadati se da će biti dio zajedničke platforme. No, recite mi, čini li se Vama da srbijanski predsjednik Tadić i hrvatski predsjednik Josipović pokušavaju poslati potpuno drugačiju poruku od svojih prethodnika?

SPAHIĆ: Retorika Tadića i Josipovića je drugačija. Drugačije su i međunarodne okolnosti, a drugačije su i njihove mogućnosti. Njihove noge jako su kratke i za Miloševićevih i za Tuđmanovih čizama. Vanjska fasada njihovih nastupa je apsolutno ista, ali konkretno, u njihovoj dosadašnjoj politici, a opet ću uključiti i Inzka, moram reći da me više podsjećaju na sveta lica koja idu na groblja i traže halala za umrlog. Šta je suština? Na djelu je nešto drugo: unazad godinu, Dodik se dohvatio k’o pijan plota Čovića i predlaganja trećeg entiteta. U skladu sa starom Staljinovom devizom da će braniti Rusiju do posljednjeg Poljaka, Dodik preko Čovića izričito na teritoriji Federacije nudi treći entitet, a ustvari gura Hrvate i Bošnjake u građanski rat. Kako je moguće BiH teritorijalno i politički razdvojiti, “razdeliti” što bi rekao Ćosić, kada to nije pošlo za rukom Cvetkoviću i Mačeku 26. augusta 1939. bez obzira što je prije toga, 29. juna 1939., u Beogradu u hotelu Srpski kralj od Dragana Vujića, po njegovom priznanju, otrovan    Mehmed Spaho, predsjednik JMO? I komunistička je vlast odustala i držala se onih svojih parola – Bosna i Hercegovina nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska nego je i srpska i hrvatska i muslimanska, odnosno    držali su se onog što je jedino u Bosni moguće i prirodno, da bude cjelina. Podjelu su htjeli i Carrington i Cutiliero, zatim Vance i Owen te Owen i Stoltenberg, pa Milošević i Tuđman u proljeće ’91., pa Karadžić i Boban ’92. u Gracu: kako to da sada urade Dodik i Čović? To je razlika između Tadićeve i Josipovićeve retorike i saveza Dodik – Čović, koji je ostao bez ikakve, pogotovo vojne intervencije Srbije i Hrvatske. A od ’92. do ’95. u agresiju u formi genocida, u funkciji i s ciljem podjele BiH i eliminacije Bošnjaka kao političkog faktora, bili su uključeni kako Miloševićeva Srbija tako i Tuđmanova Hrvatska i Bulatovićeva Crna Gora.

DANI: Šta zamjerate Tadiću?

SPAHIĆ: Kako ću mu vjerovati da je u kvalitativnom smislu    drugačiji od svojih prethodnika kada na svaku Dodikovu izjavu usmjerenu protiv države BiH,    Bošnjaka ili drugih građana BiH, i Tadić i Vuk Jeremić dođu da mu daju podršku u Banjoj Luci ili Doboju? Ta podrška, napominjem, je i protiv svih srpskih    političkih stranka koje nisu SNSD, dakle i protiv svih Srba koji participiraju u bilo kojoj političkoj stranci koja se ne zove SNSD. Josipović je toliko uglađen da vjerovatno neće, kao ni Inzko, išta učiniti. Sreća je da je Hrvatska kao država uređena i sređena i da je njegova predsjednička funkcija uglavnom simboličke naravi. Ali, od uglađenosti i drugačije retorike Bosna i Hercegovina i njeni građani nemaju fajde. Da li je Tadićeva i Josipovićeva slika uljepšana u Bruxellesu ili Washingtonu, Bosni i njenim narodima ne pomaže ništa.

DANI: Vjerujem da ste zadovoljni što su izborni pobjednici u Federaciji SDP i SDA. To pokazuje i da su Bošnjaci glasali protiv radikalizma.

SPAHIĆ: Nažalost, u BiH bilo koji izbori od 1990. do danas presudno su bili izbori više protiv nego za. Ovaj put, kad su Bošnjaci u pitanju, pogotovu kad govorimo o članovima Predsjedništva BiH, kolektivna svijest Bošnjaka je glasala protiv principa na kojem počiva Dayton. Protiv etničko-entitetskog prinicipa kao jedinog političkog ljudskog i građanskog principa. Dakle, glasali su za Željka Komšića. Između ostalog i zato da cijelom svijetu pokažu i potvrde da nisu za njega glasali zato što je Bošnjak, već su htjeli glasati za političara i državnika. Glasajući za Komšića, glasali su za državotvorno i državnost, a kod glasanja za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda – glasali su 200 posto. Dakle, 200 hiljada je manje glasova dobio Silajdžić, jer su 200 posto glasali protiv obećanja od prije četiri godine. Može se kazati da se glasalo i protiv radikalizacije, ali bi najpreciznije bilo reći da su Bošnjaci glasali za političku ponudu SDP-a i pojedinaca iz SDA koji su govorili da će probleme rješavati    razgovorima i dogovorima, glasali su za nadu i mogućnost da se konačno napravi iskorak ka Evropi i NATO-u.
Što se tiče bilo koje vrste ekstremizma – on u BiH, osim u pojedincima i manjim grupicama, nikada nije bila dominantna svijest, dominantno opredjeljenje. Kada govorimo o narodu u kojem sam rođen, želim jasno i potpuno do kraja otvoreno reći da bilo koji radikalizam i apsolutizacija, kolektivna ili pojedinačna, među Bošnjacima ne nailazi na plodno tlo. Bošnjaci su svjesni da ta apsolutizacija dovodi u pitanje njihovu egzistenciju, opstanak, život i dovodi u pitanje BiH kao takvu, kao zemlju ravnoteže i sinteze, kao mjeru jedinstva u različitostima.

Silajdžić i Dodik
   
DANI: Priznali ste javno da ste glasali za Harisa Silajdžića?

SPAHIĆ: Jesam, zato što su izbori završeni. Ovo hoću reći: unazad četiri-pet godina, od one parole “BiH bez entiteta”, politički radikalizam u bošnjačkom narodu uglavnom se spočitava Silajdžiću, a u srpskom Dodiku i tu se pravi jedna vaga, izjednačavanje, a to nije u redu. Sve što je Haris Silajdžić u životu kazao, napisao ili uradio, sve je provjerljivo. Ide ka državi i za državu BiH i u korist svih naroda. Stvarno bih želio da mi neko navede neku misao, ideju ili rečenicu Silajdžića kojom se zalagao za dominaciju, segregaciju, asimilaciju, diskriminaciju ili za vladavinu većine, bez apsolutne i potpune ravnopravnosti, sloboda i zaštite manjina. Što se tiče Milorada Dodika, treba podvući, on se na premijersku stolicu vratio zahvaljujući razumijevanju, podršci i glasanju SDA za njega. Ja ne tvrdim da je SDA za to kriva, ali to se mora znati. Stvari se simplificiraju do te mjere da se kaže da je jednostavno Dodik posljedica Harisa Silajdžića. Ne, Dodik je takav kakav je, njegova retorika, propaganda, ideologija, taktika i strategija počiva na homogenoj Srbiji, dakle na Stevanu Moljeviću, ciljevima četničkog pokreta Draže Mihailovića i na Memorandumu SANU-a. I to nije uopće problematično, problematično je do koje je mjere Valentin Inzko sebe i Ured visokog predstavnika izvježbao da na sve to oćuti.

DANI: Vjerujete li da će se Silajdžić vratiti na političku scenu u Bosni i Hercegovini?

SPAHIĆ: Politički događaji su samo prvi puta povijest. Sve što se kasnije ponavlja, kazao bi stari dobri Hegel, to je samo farsa. Haris ima 65 godina, nikad stranke nije ni imao, izgubio je izbore, čak ih nije ni izgubio, on je kroz ove izbore ponižen, a kako je i zašto do toga došlo druga je i obimna tema.

O Denisu, Vedranu i trećem entitetu
   
Ja ću kazati ovo, i hvala Bogu da je tako – kataločkih školskih centara u BiH, u dijelu Federacije gdje su Bošnjaci većina i gdje imaju i veću političku vlast, ima sigurno više nego na čitavom području Balkana. Katolički školski centar ne postoji nijedan na onim dijelovima BiH gdje jedan ili drugi HDZ ispred Hrvata u političkom smislu drži vlast. Ja sam zbog te činjenice veoma radostan, ali ne mogu prešutjeti tvrdnje da su katolički školski centri jedini multietnički školski centri u BiH. Šta je sa svim osnovnim, srednjim školama i fakultetima, evo i u Sarajevu? Ima stara izreka da je razlika između politike i kurve u tome što je politika jedina kurva koja ne rađa djecu, ali ima za posljedicu mrtve ljudske glave. U političkom životu najopasnije je ono što je tačno, a što nije istina. Sjetite se, vi ste me intervjuirali nakon ubistva Denisa Mrnjavca u tramvaju.

Da sam bio sudija, sve bih one koji su se nalazili u tramvaju, a mirno posmatrali ubijanje tog mladića, osudio na višegodišnje zatvorske kazne. Oni su učesnici. Znate kao i ja da su za pogibijom i zločinačkim ubistvom Denisa Mrnjavca suze do arša, do zadnje tačke nebeskog svoda lile vjerske, nacionalne, etničke i političke strukture. I ja sam doživljavao najdublju sućut i najintimniju ljudsku bol za nevinim životom i shvatao sam to. Denis Mrnjavac jest po majci Hrvat i katolik, a po ocu je Bošnjak i musliman. Onda je u Širokom Brijegu ubijen na potpuno isti način, potpuno nevin Vedran Puljić, po ocu Hrvat i katolik i po majci Hrvat i katolik. Ali on je navijač Sarajeva koji je pošao iz Sarajeva u društvu Bošnjaka.

Njegov život od onih istih struktura koje nebesima plaču za Denisom Mrnjavcem ne znači ništa. Niti se obilježava. Evropa ne počiva ni na Siemensu ni na Mercedesu, Evropa počiva na deset Božijih zapovijedi, na istini i pravdi. Jedna od tih Božijih zapovijedi nije kazala – ubij Vedrana Puljića, a druga nije kazala – ne ubij Denisa Mrnjavca. Obojica su Božija stvorenja. Pitamo se šta rade političke stranke. Nema niko ko u BiH ne treba sebi postaviti pitanje šta ja radim i kakav sam, a pogotovo institucionalne religijske zajednice. Nema nikog od nas na koga se ne odnosi ono Havelovo – u komunizmu niko nije mogao živjeti na nekomunistički način, ali izgleda da će se tog života i komunističke svijesti prije oslobađati neki veliki pojedinci, neko velike institucionalne zajednice. Vildana Selimbegović (BH Dani)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku