hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Filipović : Izlazak u susret i srpskim i hrvatskim inicijativama da se Bosna dalje razgrađuje

Muhamed Filipović : Izlazak u susret i srpskim i hrvatskim inicijativama da se Bosna dalje razgrađuje

01 Oktobra
11:40 2012

Sjedinjene Američke Države (SAD) pokrenule su ozbiljnu i opsežnu diplomatsku inicijativu za ustavnu rekonstrukciju Federacije BiH, čiji bi finiš mogao biti već u prvoj polovici naredne godine, javljaju bosanskohercegovački mediji.Rezultat cijelog procesa, kako se navodi, bi trebao biti funkcionalniji entitet s vlašću koja bi postala bolji servis građanima.  Ovo bi, kako je istaknuto, bila najveća promjena u unutrašnjoj strukturi Bosne i Hercegovine od Dejtonskog sporazuma.Kako navodi sarajevski "Dnevni avaz" pozivajući se na diplomatske izvore, Amerikanci žele na sto staviti sve moguće opcije, uključujući i smanjenje broja kantona, promjenu kantonalnih granica, prenošenje određenih nadležnosti, ukidanje funkcija te druge promjene koje bi donijele efikasniju strukturu.Iako se tvrdi da "jedino što neće biti opcija jeste daljnja podjela po nacionalnim šavovima",akademik Muhamed Filipović tvrdi da se i sam plaši inicijativa koje dolaze sa strane."Smatram da u Bosni i Hercegovini nije problem u estetskoj kirurgiji, odnosno uljepšavanju postojećeg stanja, već u potpunoj izmjeni postojećeg Dejtonskog ustavnog sistema. Ovo je, očito, izlazak u susret i srpskim i hrvatskim inicijativama da se Bosna do te mjere razgradi da više uopće ne bude alternativa – Dejton ili stara Bosna. Ako vi sada legalizirate te razne sitne promjene u kojoj će se definitivno konstituirati nacionalni princip konstitucije kao određujući, onda nama nema povratka na građansku državu BiH", kazao je Filipović za agenciju Anadolija (AA).
 
Ugledni profesor ustavnog prava prof. dr. Kasim Trnka, također, smatra da se radi o pokušajima rješavanja "hrvatskog pitanja" unutar Federacije BiH.Na pitanje da li to znači novi entitet, skup kantona ili općina s hrvatskom većinom, odgovara:"Ima različitih rješenja, a vidjet ćemo šta će da prevagne. Ako bi se išlo na stvaranje hrvatske izborne jedinice, to je objektivno najava Herceg-Bosne. Po svoj prilici nastojat će se da toga ne dođe", tvrdi Trnka za AA.Osvrćući se na konstataciju da je interesantno kako ovakva inicijativa dolazi nakon što je mostarski biskup Ratko Perić tražio pomoć od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića da Hrvati u BiH dobiju svoj entitet, skup kantona ili općina, Trnka odgovara:"Biskup Perić je poznat kao hrvatski nacionalista. On se nikada nije distancirao od Herceg-Bosne, i nije neobično što on to traži. Neobično je što to traži od predsjednika Hrvatske, a ne Predsjedništva BiH".No, Trnka vjeruje u iskrenost američke inicijative, jer su Amerikanci više puta naglasili da ostaju privrženi suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH. Vjeruje i da je cilj da se napravi funkcionalnija Federacija BiH, te da se usput riješi pitanje izbora hrvatskog predstavnika u institucije FBiH. Po njemu, želja  je da se cijela BiH napravi funkcionalnijom.
 
"Hoće se čitava BiH napraviti funkcionalnijom. Kada se napravi funkcionalna Federacije BiH slijedeći potez je pitanje koordinacije zajedničkog odlučivanja radi evropskih integracija. Pokazalo se da efikasnije funkcionira Republika Srpska koja je unitarno organizirana i, nažalost, jednonacionalna, jer je genocidom i etničkim čišćenjem protjerala sve koji nisu Srbi. Drugo je pitanje koliko je sve to demokratsko. Sigurno se na to mogu staviti veliki prigovori. Ali, ako treba nešto izvršavati, nemaju problema s usaglašavanjem i provođenjem kao što ih ima u Federacije BiH", rekao je Trnka.Podsjetio je da su upravo Amerikanci 1994. godine bili idejni  tvorci Federacije BiH, ali tada je  bio na sceni jedan drugi koncept."Bilo je zamišljeno da se u nastavku mirovnog procesa pridobiju i Srbiji, te da se i RS, dakle, cijela BiH organizira u kantone. Kada to nije uspjelo, jer su se umiješali Rusi kroz Kontakt grupu i insistirali na održavanju RS, dobili smo ovu situaciju", dodao je.Prof. dr. Ćazim Sadiković, profesorustavnog prava, također, vjeruje da je krajnje vrijeme da se pristupi ustavnim promjenama, a radi stvaranja nove države BiH."Ovo što sada imamo jeste država bez naroda, narod bez države, demokratija bez naroda… Ovakvo stanje je neodrživo i vodi ekonomskim teškoćama. Situacija u državi je sve teža u svakom pogledu. Inicijativa koja polazi od FBiH je očekivana. Bilo je i vrijeme da se to uradi i ranije. Ja tu vidim početak promjena koje će voditi tome da BiH bude prava država. Ovo će biti početka kompleksnijih promjena u državi. Ovo ne shvaćam kao promjene samo u Federaciji BiH, već da se najprije počelo od Federacije BiH", zaključio je Sadiković. Faruk Vele (Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku