hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Filipović: Bošnjaci će biti svedeni samo na Sarajevo

Muhamed Filipović: Bošnjaci će biti svedeni samo na Sarajevo

23 Oktobra
11:47 2010

Pakt hrvatskih i srpskih izbornih pobjednika, SNSD-a i HDZ-a, odnosno Milorada Dodika i Dragana Čovića, o stvaranju tri federalne i izborne jedinice u BiH, a da se pri tome RS teritorijalno i politički ne dovodi u pitanje, izazvao je jučer negodovanje bošnjačkih i probosanski orijentiranih intelektualaca. Istovremeno, oni su jedinstveni i u ocjeni da je to posljedica spore i neproduktivne bošnjačke i probosanske politike uopće.

Efekti rata               Akademik Muhamed Filipović kaže da se status BiH, onako kako ga je definirao Dejtonski sporazum, ne može dovoditi u pitanje osim da se, ako postoje interesi, "ono što je iznuđeno ratom rekuperira i otklone neprirodni efekti rata sadržani u  tom sporazumu".  Napominje da BiH počiva na principu državnog jedinstva i da se, ako se dira u taj princip, cijela situacija vraća na stanje prije bilo kakvih sporazuma, odnosno na Republiku BiH kakva je bila u trenutku proglašenja nezavisnosti. Filipović ističe da ne postoji nikakva bošnjačka politika i da nesposobnost da proizvedu strategiju koja će omogućiti reintegraciju BiH osuđuje Bošnjake, ustvari, ne na onaj prostor koji je prevaziđena politika sanjala kao mjesto muslimanske države, u smislu one poznate parole "Uzmi, Alija, makar k'o avlija", nego na prostor koji će se u konačnici svesti samo na Sarajevo. – Pogledate li demografska kretanja, vidjet ćete da se vrši jedna neprirodna koncentracija bošnjačke populacije u Sarajevu, da nema nikakvog napretka u vraćanju i stabilizaciji pozicije Bošnjaka na prostoru Hercegovine, istočne Bosne i dijela Bosanske krajine koja je u sastavu RS.

Zato se mora reći da su sve vladajuće bošnjačke stranke apsolutno pale na ispitu. To što ta činjenica nije verificirana na prošlim izborima i što im narod nije otkazao mandat može se samo tumačiti na način da je narod opijen, korumpiran do te mjere da nije u stanju da normalno sudi – ističe Filipović za "Avaz".Po njemu, to će u konačnici imati opasne posljedice po cijeli bošnjački narod.- Mi, Bošnjaci, kao da sjedimo u zatvorenom prostoru, oko ognjišta, uz dim i čađ, u prostoru koji se ne provjetrava. Na kraju ćemo od tog ugljenmonoksida svi pospati i pogušiti se! Narod je do te mjere korumpiran idejom da je sve u religiji, idejom da su svi protiv nas, da mi moramo tretirati sve kao nekoga ko nas ugrožava i da se uživimo u našu bespomoćnost, da je potpuno obezglavljen. Zato su vladajuće stranke onemogućile saziv Bošnjačkog sabora koji je trebao pomoći da se formira jedna bošnjačka strategija usmjerena ka najvažnijem našem političkom cilju, a to je očuvanje BiH kao jedine države – navodi Filipović.

Međunacionalna kriza    Ugledni profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu dr. Šaćir Filandra navodi da u državama našeg tipa svaki pakt dva naroda na račun trećeg nije pošten, nije politički korektan i može samo da proizvodi političku i međunacionalnu krizu. – U ovom slučaju je sasvim očito da Dodik pokušava instrumentalizirati hrvatski politički faktor kako bi on svoju vlastitu poziciju učinio nedodirljivom i legitimirao je. Do ovoga je došlo, nažalost, slijedom čitavog niza propusta u prethodnom izbornom mandatu, kada je bošnjačka politika zanemarila hrvatski faktor i cjelokupnu državnu politiku svela na relaciju Sarajevo – Banja Luka. Hrvatski politički subjekti su se osjetili zapostavljenim i potražili su saveznika. Kada su ga izgubili u Sarajevu, potražili su ga u Banjoj Luci – smatra Filandra.

Getoizacija i frustracija Bošnjaka

Filandra tvrdi da je bošnjačka politika definirana kao politika refleksnog djelovanja.- Takva politika uvijek čeka da neko drugi vuče poteze, dok ona statira i odgovara na to, bez vlastite političke vizije i inicijative. To je stanje te politike. Teško će se ta politička samosvijest na razini političkih subjekata tako brzo promijeniti. Mi moramo isticati da ovo što sada imamo nije dovoljno. Šta su posljedice? Moguća frustracija Bošnjaka. Getoizacija i frustracija. To, s obzirom na to da se radi o islamskom elementu, može imati samo negativne konotacije – kaže Filandra.

Komšić: Čović nema konsenzus hrvatskih stranaka

Dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Ivo Komšić smatra da pakt Dodik – Čović predstavlja nastavak njihove politike prema BiH i da to nije nikakvo iznenađenje.- Oni odavno imaju dogovor o tom pitanju i potpuno se slažu. Ima se dojam da u većoj mjeri Dodik insistira na trećem hrvatskom entitetu nego sam Čović. Ja Dodika razumijem, on provodi srpsku nacionalnu politiku u BiH. No, ja sam ponovo iznenađen Čovićevom politikom, jer on nema politički konsenzus o trećem entitetu s ostalim hrvatskim strankama. Čović bi trebao pitati šta o tome misle organizacije njegove stranke u srednjoj Bosni, Posavini i RS i tek onda licitirati. Ne mogu vjerovati da bi HDZ srednje Bosne prihvatio treći entitet i da kao Hrvati postanu manjina na tim prostorima –  kazao je Komšić.   Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku