hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Fazlagić : U slučaju da Rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Izetbegović ne smije prihvatiti neiskreno pomirenje

Muhamed Fazlagić : U slučaju da Rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena Izetbegović ne smije prihvatiti neiskreno pomirenje

08 Jula
05:12 2015

Fazlagic777U poslijednjih nekoliko dana svjedoci smo diplomatskog rolokastera vezanog za UN Rezoluciju o karakterizaciji događaja tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ili jos specifičnije vezano za genocid u Srebrenici. Samo u toku jučerašnjeg dana, tri puta je odgađano glasanje u Savjetu Bezbijednosti u UN-u, kako bi se pomirili stavovi, prije svega Rusije sa jasnim stavovima Velike Britanije i SAD. Iz tog razloga, od egzistencijalne važnosti je kako će bosanski zvaničnici i lideri odgovoriti na moguće scenarije.

Piše : Muhamed Fazlagić (Kliker.info)

Ako se ne usvoji rezolucija o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a ili ako se usvoji bez pominjanja riječi genocid u dvije ključne tačke, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović, ni pod koju cijenu ne smije pristati na diktat Aleksandra Vučića i prihvatiti neiskreno pomirenje. Ovdje je stvar u potpunosti jasna, a ovo je istorijski trenutak kad se mora voditi državnička politika i ne podlijegati kratkotrajnim i prozirnim blefiranjima iz Beograda. Cijela situacija oko srebreničke rezolucije je izvela stvari na čistac.

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić su dokazani glorifikatori fašizma i velikosrpske ideologije koji su pucali po Bosni i Hercegovini i ponosili se time. Kad su trebali napraviti istorijski potez, pokazati katarzičan ili moralan stav, pali su na ispitu kao i Boris Tadić koji je politički sahranjen zbog dvostruke igre.

Dodatni argument za ovakav stav je i uloženi trud Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država da se usvoji ovakva rezolucija, pa gospodin Izetbegović ne bi smio ni pod koju cijenu pojeftiniti poziciju Bosne i Hercegovine i Bošnjaka prihvatajući ruku lažnog, i kako Srbiji odgovara, pomirenja. Ne smije to napraviti ni zbog truda i političkog rizika koje su SAD i Velika Britanija uložili u ovakvu diplomatsku bitku.

Izetbegović je održao dobar govor u Londonu za koji zaslužuje pohvale i ne bi smio ići ispod toga, drugim riječima nema pomirenja bez prihvatanja genocida kao pravne i moralne kategorije za zločin počinjen u Srebrenici. To je onaj donji prag koji se ne smije nikada preći.

Također, nije se moguće oteti utisku da je u UN-u zakazala ambasadorica Mirsada Čolaković, koja je mogla pokazati diplomatsku zrelost i patriotizam i prekršiti instrukcije ministra vanjskih poslova Igora Crnadka. Propustila je istorijsku priliku da se obrati Savjetu Bezbijednosti UN-a i artikulira bol Majki Srebrenice, uz osudu agresije, genocida i ponašanja srbijanskog političkog i diplomatskog vrha. Izgubila ne bi ništa, a žrtve i pravda bi dobili mnogo.

Mogla je i morala je za takvo što tražiti i dobiti podršku člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića, jer su ovo momenti kad interes države mora biti ispred administrativnih procedura. Žalosno je pognuto i diplomatski amatersko ponašanje Mirsade Čolaković, a još je žalosnije da nije, po inerciji i samoinicijativno, dobila podršku iz Izetbegovićevog kabineta koji bi odobrio i zaštitio takav potez.

 

Podijeli

20 0 komentara

 1. buba
  buba 08 Jula, 06:55

  Slazem se u globalu sa izlozenom preporukom,ali se ne slazem sa stavom o gospodji ambasadorki koja je upravo pokazala diplomatsku mudrost I izbila adut srpskoj strani iz ruku.Moze se samo pretpostaviti kakvu bi lavinu izazvala njena(samovoljna) drugacija prezentacija dogadjanja na ist riveru,smijem komotno reci mozda I kraj ovakve BiH.Po meni zato jedno veliko BRAVO za ambasadoricu,tako se postuje drzava koju predstavljas.

  Odgovori
  • Rea
   Rea 08 Jula, 07:29

   “Buba”bi mogla biti I Mirsada Colakovic, zar ne? Jer, ocito je da se bavi svim I svacim Osim s onim sto joj je zaista posao – ambasador Bosne I Hercegovine. Interesantno, 17 godina zivim u Americi, pojma (nikad) nisam imala ko predstavlja moju zemlju. Razlog nije tesko zakljuciti!

   Odgovori
  • Burhan
   Burhan 08 Jula, 11:17

   Buba jedi govna sa ovakvom zastitom Colakovcke nista drugo i nezasluzujes.Kako je nije sramota da tako nesto javno izjavljuje pa trebaju je majke srebrnice razapeti!

   Odgovori
  • harun
   harun 10 Jula, 19:52

   .
   .
   VIDEO……Fatmira Alispahica..!
   .
   https://www.youtube.com/watch?v=0gTy6O5DlZM

   Odgovori
 2. Rudi
  Rudi 08 Jula, 09:18

  Prihvatanje lažnog pomirenja ,značilo bi nastavak genocida ili priprema slijedećeg. Najzad koji je to genocid po redu u istoriji prema muslimanima.

  Odgovori
 3. Kriger
  Kriger 08 Jula, 09:27

  Kmentar samo u vezi svih ambasadora BiH-a u evropi i svijetu koliko ih ima da zaista rade ono sto im je posao tj da se zalazu kod oni zemalja gdje sluzbuju vec bi davno nasa drzava POVRATILA svoj LEGITIMITET kojoj je oduzet daytonskim ugovorom i kojeg agresorskezemlje suprotno tumace, ovo se odnosi na sve osobe bez obzira na nacionalnost jer je prvo sluzbenik zemlje koju zastupa pa tek ostalo . O rezoluciji se preplice paukova mreza svi ucesnici oko rezolucije igraju prljavu igru egal koja je to zemlja il’ drzava a svi znaju znaju istinu!

  Odgovori
 4. Rudi
  Rudi 08 Jula, 09:34

  Samo u zadnjih 100 godine ista zmija nas ujeda iz iste rupe već tri puta. Dokle ćemo u zdravo tijelo primati taj otrov ?? Usvajanjem Rezolucije,ti genocidi bi bili priznati i prekinuti..

  Odgovori
 5. Mir djeco
  Mir djeco 08 Jula, 09:47

  Gospodo Bosnjaci kako ja vidim da je vama rat puno drazi nego mir ! Zalosno.-!

  Odgovori
  • Zoki
   Zoki 08 Jula, 10:32

   Netreba ni dolaziti u Srebrenicu vucic smrad od covjeka kao i ovaj gore Mir djeco

   Odgovori
  • gRUNF
   gRUNF 08 Jula, 11:50

   Dakle, pobićemo, poklaćemo i onda tišu pravi se budala zbog mira u kući da se opet volimo dok nam na zicer ne naletite ko što nalijećete svakih tridesetak četrdeset godina.
   Pa jel istina toliko boli ili šta je u pitanju, dokle više, nek se svačije zna, nek se zna da nisu bila tri odbrambena rata, pa ko se od koga branio, ko je napado….. dokle više u lijepu materinu.
   Napišimo tu istoriju i krenimo dalje, ovako ćemo se klati do beskonačnosti

   Odgovori
  • Roki
   Roki 08 Jula, 16:55

   Sta je bilo ne moze se povratit ali neka svi znaju Nikada vise Bosnjaci nece cekati da ih bolesna Bagra kolje ako nedaj boze i dodje do rata skupo ce vas kostati sve koji ste nasi Neprijatelji platili smo skupu cijenu ali imamo sada i vojsku i Oruzje necemo nikoga napadat ali ko krene na nas neka odma spremi sebe na put bez povratka.A cetnici neka dodju u Sarajevo sa kokardama ili u Novi Pazar ako su Junaci.

   Odgovori
  • ZYGGI
   ZYGGI 09 Jula, 21:28

   TREBALI BI SE JOS JEDNOM POROKATI SAD NEMA JNA ZA LEDJIMA PA KOM OPANCI A COM OPOJCI SRBI SU KUKAVICE KAD CUJU ALLAHUEKBER GACE SU IM PUNE

   Odgovori
 6. Munja
  Munja 08 Jula, 12:33

  Pomirenje na našim prostorima nema alternativu, ali je sigurno potrebno napraviti kvalitetne preduslove za to. Npr. Presude MKS govore o tome da se u Srebrenici desio genocid i da je u tome učestvovala VRS i policija i to ne smije biti predmetom sporenja na bilo kom nivou u državi BiH. Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma nije u potpunosti implementiran jer nema iskrenosti od strane vlasti, jer da ima onda crkva u dvorištu Fate Orlović nikada ne bi bila sagrađena a iako je nezakonito sagrađena vlasti bi trebale da se pobrinu da ju premjeste na drugu lokaciju. Bošnjačka djeca u obrazovnom sistemu se tretiraju kao djeca drugog reda jer im se u svim mogućim situacijama osporava legitimno pravo na bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta i sl. Pored toga treba imati na umu da se desio i kulturocid (kako to da u kratkom vremenu bude porušen toliki broj džamija posebno u velikim gradovima kao što su Banja Luka, Bijeljina, Foča i dr.) Naravno da sve žrtve zaslužuju respekt i to treba imati na umu, ali je potrebno jasno kazati koja je žrtva poginula kao vojnik u borbi a koja je imala svezane ruke i dobila metak u potiljak. Po mom sudu ovo naprijed navedeno je potrebno iskristalisati, izvesti pred lise pravde ubice i silovatelje bez obzira iz kog naroda dolaze da bi se moglo govoriti o kvalitetnom pomirenju.

  Odgovori
 7. Zijad
  Zijad 08 Jula, 14:05

  “Žalosno je pognuto i diplomatski amatersko ponašanje Mirsade Čolaković, a još je žalosnije da nije, po inerciji i samoinicijativno, dobila podršku iz Izetbegovićevog kabineta…”

  Ambasadorica Čolaković nije “privatna” ambasadorica B.Izetbegovića, nego države BiH, iste one kojoj je Muhamed Fazlagić okrenuo leđa kad je ‘Sva bol svijeta’ bila u Bosni; odbivši da se vrati u svoj rodni grad i zemlju koja ga je poslala na Evroviziju ‘93. Fazlagić, danas ponosni član SBiH, pokušava držati moralne i diplomatske lekcije i “packe” Izetbegoviću, i to nakon izvanrednog učinka njegove posjete V.Britaniji i govora u Westimensterskoj opatiji, u trenutku kada Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a ima šansu da bude usvojena.

  Odgovori
 8. buba
  buba 08 Jula, 15:26

  Burhane majmune da jedem govna ti bi davno bio pojeden.Majmune jedan Colakovicka ne predstavlja samo Bosnjake u UN,vec cijelu BiH.Nepismeni idiote,nema ambasadora u svijetu koji donosi sam odluke bez konsultacije sa maticnom drzavom koju predstavlja.Posto u ovom slucaju nije bilo koncezusa u predsjednistvu,ambasadorka je postupila postujuci drzavu koju predstavlja I odluku njoj nadredjenih.A kretencino zbog takvih razmisljanja kao sto je tvoje I jeste nam stanje zemlje takvo kao sto jeste.Burhane glupane ne razmislja se srcem,vec glavom

  Odgovori
  • Roki
   Roki 08 Jula, 17:00

   Bubo tesko nama svima dok nam Drzavo kao kurvu Jasu a Colakovicka je pala na ispitu a evo ibzasto.da je kojim slucajem Srpko pitanje na Dnevni Red a Ambasadorica srpkinja sta mislis koga bi ona pitala i da li bi cekala.sigurno ne.

   Odgovori
 9. MuminPichuga
  MuminPichuga 08 Jula, 20:22

  Pogrešna je bezuslovna premisa: “pomirenju alternative nema”. Ja bih preformulisao u sljedeće: Pomirenje je uslovljeno suočavanjem sa istinom o počinjenom GENOCIDU nad bošnjacima. Pošto je RS instalirana na bazi genocida, kao i
  dejtonski ustav, onda ukidanje RS i Dejtona i vraćanje starog Republičkog ustava BiH nemaju alternative. Sve drugo
  je popuštanje pred krvnicima.

  Odgovori
 10. NinoBos
  NinoBos 08 Jula, 21:52

  Postoji li itko u Bosni koji bi mogli da otkazu dolazak vucica u Srebrenicu..

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku