hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Fazlagić : Državna Bolnica je Državna Imovina !

Muhamed Fazlagić : Državna Bolnica je Državna Imovina !

09 Januara
05:58 2016

Fazlagic777Posljednjih dana svjedoci smo erupcije negodovanja građana izazvane odlukom o ukidanju Državne bolnice Abdulah Nakaš u Sarajevu (poznata kao Vojna bolnica) i njenoj integraciji u Univerzitetski klinički centar Sarajevo (poznat kao Bolnica Koševo).

Piše : Muhamed Fazlagić (Kliker.info)

Podsjećamo, Državna bolnica je najstarija medicinska ustanova u Bosni i Hercegovini, koja pruža usluge pacijentima iz svih krajeva BiH u posljednjih 150 godina.

Također, vrijedno se prisjetiti kakvu ulogu je odigrala ova zdravstvena ustanova u toku agresije na BiH pod četverogodišnjom opsadom grada Sarajeva. Inicijialna kapisla za ovakvo javno negodovanje i usijanje društvenih mreža je činjenica da je cijela akcija zamišljena i izvedena na jedan vrlo netransparentan i brutalan način, udovoljavajući ambicijama “prve dame” u Bošnjaka Sebiji Izetbegović.

Ona je prvo imenovana na mjesto generalnog direktora Državne bolnice,  prije par godina, da bi sada preuzela mjesto direktora UKC Sarajevo. Onako usput, iako ne najbitinije, postavlja se pitanje
pa zašto ta ista bolnica nije ukinuta dok je gospođa Izetbegović bila direktor?!

Bez obzira što je ovakav potez svakako dijametralno suprotan onome što su SDA i njen lider obećavali u predizbrnoj kampanji i što se sa pravom može prigovoriti da gospodja Izetbegović zasigurno nije najbolji kandidat za takvu poziciju, to, nažalost, i nije najgora posljedica ovakvog poteza.

Posljedice su mnogo dublje, kako po zdravstveni sektor, tako i za Državu BiH i njen ustavno pravni poredak.

Naime o čemu se ovdje radi?

Kao prvo, ovaj potez direktno podriva i narušava armature države BiH, i zadire u najosjetljivije pitanje opstanka BiH, tj. državnu imovinu.

Prije svega Državna bolnica je imovina Države BiH, a ne njenog entiteta Federacija BiH. Bolnica je bila nekadašnje vlasništvo Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu FNRJ i kao takva je pod zabranom raspolaganja na osnovu uredbe visokog predstavnika Peddy Ashdown-a koji je sve ugovore o nelegalnom prometovanju državne imovine proglasio NIŠTAVNIM.

Računajući na većinu u Komisiji za raspodjelu državne imovine, i dogovor sa koalicionim partnerima iz RS-a koji će to jedva dočekati, namjera rukovodstva SDA je da se ta imovina dodijeli Kantonu ili Federaciji BiH.

To u svakom slučaju predstavlja umanjivanje važnosti snage i moći BiH i jasno stavlja svima do znanja da se ponašamo prema Državi i njenoj imovini isto kao i oni koji je ruše. To i ne čudi jer je iz iste centrale Izetbegovićev predhodnik u stranci nudio podjelu državne imovine Dodiku i Čoviću, a Izetbegović sada nastavlja istim ucrtanim putem.

Žalosno.

Drugo, evidentno je da se ovakav scenario nije mogao kreirati bez potpune saglasnosti koalicionih partnera, najkonkretnije HDZ-a.

Ako već SDA brani svoju odluku racionalizacijom troškova i “domaćinskim poslovanjem”, postavlja se pitanje, zašto se nije počelo sa integracijom dvije bolnice u Mostaru (HNK), odnosno sa integracijom bolnica Nova Bila, Travnik i Jajce (SBK).

Poučeni iskustvom formiranja vlasti u BiH i Federaciji i krajnje inferiornoj ulozi koju je Izetbegović igrao u pregovorima sa Čovićem, priča o “megakantonima” dobiva svoj novi epilog i još jednu dimenziju, koja sigurno ne upućuje na jačanje države, nego upravo suprotno.

Nije jasno kakav će finalni rezultat biti, ali je kristalno jasno da građani imaju sve manje strpljenja za poteze klana Izetbegović. Sa ovim potezima mislim da su podcjenili i medicinske radnike i građane kojima se nikako ne dopada ideja monopoliziranja zdravstvenog sistema u Federaciji BiH.

Od Izetbegovića, HDZ-a i koalicionih partnera smo čuli i vidjeli namjere, možda je red  da i  građani nešto kažu.

Podijeli

12 0 komentara

 1. mak
  mak 09 Januara, 09:54

  Ko se iole razumije u funkcionisanje zdravstvenog sistema u ks, naci ce sasvim opravdanim i logicnim fuziju ove dvije ustanove. Protivnici su oni koji imaju licni interes i ne, niukom slucaju interes pacijenata. I ovako ta je bolnica ‘birala’ pacijente…a sve ostalo slala u kc. Izvinite kolege u opcoj, trebate i vi zaraditi platu.

  Odgovori
  • makica
   makica 09 Januara, 19:26

   Ne znam po cemu ti mislis da je bolnica birala svoje pacijente.Integracija nije losa stvar,ali je losa za pacijente,jer KCU nece nista vise ni bolje raditi,a mi pacijenti cemo samo jos duze cekati na preglede.

   Odgovori
  • Dizdar
   Dizdar 09 Januara, 22:03

   Ko je iole bio pacijent – zna da bezočno lažeš. U Opću bolnicu se odlazi na isti način kao i u KCUS, putem uputnice koju bi dobio od ljekara opšte prakse… i da se razumijemo nismo kolege – ja sam pacijent. Sretan sam što mi se dijete rodilo u Općoj dok su MRSA i Izetbegovićka harale “Očnom”. I sam sam bio pacijent Opće bolnici i sve to bez štele ili mita – a sve utegnuto, “ko u vojsci”, a usluga bila vrhunska, NEUPOREDIVA sa KCUS. Fuj i da ti kažem, i mater i punica su imale nesreću da dobiju karcinom – i obje je morao operisati dr. Bešlić, govno korumpirano po cijeni od 2000 KM. Kaže – nije to za ruke, samo materijal. Na KCUS je većina doktora korumpirana i to već decenijama.

   Odgovori
   • Zabrinuti gradjanin
    Zabrinuti gradjanin 10 Januara, 21:13

    Dragi ljudi, hirurgija na UKCSu ima 70 kreveta. 70, na citav grad!!! Pa sta je s vama, cekat cete operacije po tri godine i umirat cete jer necete imati novca za privatno lijecenje.

    Uposlenicima je naredjeno da DOBROVOLJNO podnesu zahtjev za raskid ugovora o radu koji trenutno imaju u Opcoj bolnici, pod prijetnjom da ukoliko to ne urade, nece biti prebaceni na UKCS i ostat ce bez posla.

    Sprijecimo zatvaranje ove herojske ustanove i simbola grada i suprotstavimo se feudalnom rezimu porodice Izetbegovic. Dodjite sutra ispred bolnice u znak protesta i potpisite peticiju:

    http://www.onlinepeticija.com/peticija_protiv_gaenja_bolnice_abdulah_naka

    Jer nas se sve tice!!!

    Odgovori
 2. raske
  raske 09 Januara, 10:02

  ostavite vojnu bolnicu na miru.a tu kozu sebiju i.u Jagomir da se zena izlijeci,puno je bolesna nije ona kriva za to bolest je svacija..

  Odgovori
 3. amy
  amy 09 Januara, 14:21

  Dajete sve što vrijedi,pa prodajte i gradsku biblioteku….Učinimo nešto nedozvolimo im da je uzmu.Vrijednost radnika u ovoj zgradi vrijedi više nego na kosevu.Eto joj gore pa nek se širi,a dole mek se nevraca..Nije ona dama ona je…šumara koja se krije iza ledja političara.Podignimo svijest učinimo nešto

  Odgovori
 4. Zabrinuti gradjanin
  Zabrinuti gradjanin 09 Januara, 16:03

  Podrzite gradjane koji su protiv ukidanja bolnice i potpisite peticiju: http://www.onlinepeticija.com/peticija_protiv_gaenja_bolnice_abdulah_naka

  Odgovori
 5. Tashy
  Tashy 09 Januara, 23:23

  Opca Bolnica je zahvaljujuci doktoru Bakiru Nakasu bila primjer kako se treba raditi. Vratite tog covjeka on je to sa srcem radio.

  Odgovori
 6. taj sam
  taj sam 09 Januara, 23:31

  Dr.Dragan gostujuci kod Senada na Tv Face sve lijepo obrazlozio i iznio stanje oko Opce bolnice i svaka mu cast! Narod takvom covjeku trebs dati potporu u ocuvanju Opce bolnice.

  Odgovori
 7. vodopad jajce
  vodopad jajce 10 Januara, 17:15

  Ako je Opća bolnica vlasništvo države BiH zašto građani iz Jajca , Bihaća ,Livna a tvoji iz Fazlagica Kule itd, ne mogu doći samo s uputnicom u tu bolnicu .Što Fazlagicu lazes da mogu, pa to vam je već dugo bolnica za gradjane KANTONA Sarajevskog .Nadam se da će gospodja Srbija sredit onu bandu u UKC naročito one bahate na Onkologiji što se odnose prema pacijentima iz provincije ko prema životinjama a ne bolesnicima ,ko nema odluku za ležanje izbace ga iz kreveta .Ja sam zdravstveni i stid me je tih nazovi zdravstvenih radnika a ti Fazlagicu da si valjo ostao bi u Americi ( samo tamo moraš radit a tebi morsko ) i ne širi laži po portalima idi radi pošteno plaću zaradi.

  Odgovori
 8. vodopad jajce
  vodopad jajce 10 Januara, 17:21

  Pardon gospodja Sebija

  Odgovori
 9. Zabrinuti gradjanin
  Zabrinuti gradjanin 10 Januara, 21:05

  Uposlenicima je naredjeno da DOBROVOLJNO podnesu zahtjev za raskid ugovora o radu koji trenutno imaju u Opcoj bolnici, pod prijetnjom da ukoliko to ne urade, nece biti prebaceni na UKCS i ostat ce bez posla.

  Sprijecimo zatvaranje ove herojske ustanove i simbola grada i suprotstavimo se feudalnom rezimu porodice Izetbegovic. Dodjite sutra ispred bolnice u znak protesta i potpisite peticiju: http://www.onlinepeticija.com/peticija_protiv_gaenja_bolnice_abdulah_naka

  Jer nas se sve tice!!!

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku